MOTORSPORT

Australian MM-rallissa käynnissä huikea voittotaistelu

Rallin MM-sarjan kauden 10. osakilpailu Australiassa huipentuu sunnuntaina ajettavaan kolmanteen ja viimeiseen kilpailupäivään ja lähtökohdat voittotaistelun osalta päätöspäivään ovat jännittävimmät kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella. Kun perjantain jälkeen rallin kärkitrio mahtui 4,7 sekunnin sisään, kahden ajopäivän jälkeen rallia johtavan ja kolmantena ajavan kuljettajan välinen ero on vain 2,6 sekuntia!

Rallia perjantain jälkeen johtanut Volkswagenin Jari-Matti Latvala menetti kärkipaikkansa jo lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella, kun Citroenin Kris Meeke tykitti 4,6 sekuntia suomalaista nopeamman ajan nousten rallin johtoon. Meeke sai nauttia johtoasemastaan kahden erikoiskokeen ajan, sillä päivän päättäneellä 12. erikoiskokeella Australian sorateillä kolmatta peräkkäistä maailmanmestaruutta jahtaava Volkswagenin ykköskuljettaja Sebastien Ogier nousi Meeken ohi, tosin kaksikon välinen ero ennen päätöspäivää on vain minimaalinen 0,3 sekuntia. Ogier ei ollut täysin tyytyväinen suoritukseensa toisena ajopäivänä.

– En löytänyt optimaalista ajorytmiä enkä halunnut ottaa suuria riskejä. Tiukka taistelu luvassa huomenna, Ogier kommentoi.

Meekelta sen sijaan ei lauantain viimeisen erikoiskokeen jälkeen irronnut medialle kommentteja, vaan britti hyppäsi heti maaliintulon jälkeen ulos autostaan ja antoi vihaisena palautetta FIA:n toimihenkilöille. Avauspäivän jälkeen rallia johtanut ja lauantaina kolmanneksi pudonnut Latvala lähtee päätöspäivään hyvistä asetelmista, eroa Ogieriin on vain 2,6 sekuntia.

– Tein pari virhettä (viimeisellä erikoiskokeella) ja hävisin hieman aikaa niiden takia. Huomenna minun pitää olla keskittyneempi. Varmaa on, että voitosta taistellaan täysillä, Latvala vakuutti.

Paddon ja Tänak erinomaisessa vauhdissa

Lauantaina ajettiin vain neljä erikoiskoetta, mutta kilometreissä eroa rallin pisimpään ajopäivään perjantaihin kertyi vain reilut seitsemän kilometriä. Tämä selittyy sillä, että lauantaina ohjelmaan sisältyi legendaarinen, lähes 51 kilometriä pitkä Nambuccan erikoiskoe, joka ajettiin päivän aikana kahteen kertaan. Volkswagenin kolmas kuljettaja, norjalainen Andreas Mikkelsen, ajoi tasaisen varmasti lauantaina ja säilytti neljännen sijansa. Mikkelsenin ero kärkeen on 9,1 sekuntia.

Perjantain jälkeen kuudentena ollut Hyundain Hayden Paddon täräytti lauantain kahdelle ensimmäiselle erikoiskokeelle pohja-ajan nousten kokonaiskilpailussa viidenneksi, eroa kärkeen on reilut 19 sekuntia. Fordin Ott Tänak kuului lauantain onnistujiin, kun virolainen nappasi ek-sijoitukset 3-2-5-6 nousten kahdeksannelta sijalta kuudenneksi.

– Tänään auto on ollut fantastinen ajaa ja olen todella nauttinut siitä, paljon parempi kuin eilen, Tänak ylisti.

Jarruongelmista lauantaina kärsinyt Hyundain Dani Sordo putosi avauspäivän viidenneltä sijalta kahdeksanneksi.

Australian MM-ralli päättyy sunnuntaina ajettaviin viiteen erikoiskokeeseen, joille yhteispituutta kertyy reilut 68 kilometriä. Päivän ensimmäinen erikoiskoe käynnistyy Suomen aikaa sunnuntaina kello 0:58. Aamulla seitsemään mennessä tiedetään kuka juhlii rallin voittoa ja kruunataanko Ogierista kolminkertainen maailmanmestari.

Yleiskilpailu 12/17 ek:n jälkeen:

1. Sebastien Ogier (Volkswagen) 2:20:51,8
2. Kris Meeke (Citroen) + 0,3
3. Jari-Matti Latvala (Volkswagen) + 2,6
4. Andreas Mikkelsen (Volkswagen) + 9,1
5. Hayden Paddon (Hyundai) + 19,4
6. Ott Tänak (Ford) + 39,1
7. Thierry Neuville (Hyundai) + 1:03,9
8. Dani Sordo (Hyundai) + 1:10,2
9. Elfyn Evans (Ford) + 3:15,1
10. Nasser Al-Attiyah (Ford) + 8:30,4 (johtaa WRC 2-luokkaa)

Ogierin keskinopeus 103,3 km/h
Pohja-ajat: Ogier 3, Latvala 3, Sordo 3, Paddon 2, Meeke 1

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com