MOTORSPORT

Autourheilu jatkaa Olympiakomitean tukijärjestelmässä – Maajoukkueessa 25 urheilijaa

Autourheilun kansallisen lajiliiton AKK-Motorsport ry:n valmennusohjelmassa kaudella 2020 mukana on yhteensä 25 urheilijaa.

Nämä 25 urheilijaa on jaettu kolmeen eri ryhmään: nuorten A- ja B-maajoukkueeseen, sekä haastajat-ryhmään, joka tunnettiin aiemmin nimellä rookies (tulokkaat). Jokainen urheilija kantaa kalustossaan, sekä ajovarusteissaan Flying Finn Academy -tunnusta. Valinta valmennusohjelmaan vaati kuljettajalta kilpailunäyttöjen lisäksi myös osallistumista alkutalvella 2019 try-out-leireille.

AKK-Motorsport ry:n valmennuspäällikön Tuomo Nikkolan mukaan hakukriteerit kaudelle 2020 olivat aiempaa tiukemmat.

– Tarkastelemme kriteereitä vuosittain. On tärkeää olla ajan hermolla siitä minkä tasoista kilpailua missäkin lajissa, luokassa ja sarjassa on. Tämän valmennusohjelman tavoitteet ovat huipulle tähtäävässä toiminnassa, jolloin on olennaista, että lupaavat urheilijat hakeutuvat kovatasoisiin luokkiin, kisoihin ja sarjoihin. Näin heidän vauhdistaan, osaamistasostaan ja potentiaalistaan saadaan mahdollisimman realistinen kuva, Nikkola kuvailee AKK-Motorsport ry:n tiedotteessa.

Valmennusohjelman kokoonpanossa koettiin varsin suurta vaihtuvuutta kausien 2019 ja 2020 välillä, kun lähes puolet vuoden 2019 urheilijoista vaihtui nyt uusiin.

– Osalla urheilijoista eivät kriteerien mukaiset tulosvaatimukset täyttyneet ja osa haluaa rakentaa uraansa omalla tavallaan. Jotkut jäivät pois omasta toiveestaan ja muutaman kanssa totesimme yhteistuumin, että autourheilu on hauskempaa ilman huippu-urheiluun kuuluvaa jatkuvaa harjoittelua ja tavoitteisiin sitoutumista, Nikkola taustoittaa.

On sanomattakin selvää, että huipulle tähtäävän urheilijan pitää jo nuorella iällä tuntea paloa harjoitteluun omasta halusta, eikä siksi, että joku toinen siihen pyytää tai velvoittaa.

– Jos urheilija haluaa huipulle, pitää oman poltteen olla se lähtökohta ja kantava voima. Sillä voimalla päästään myös niiden vaikeiden hetkien yli, mitä tavoitteellisessa tekemisessä tulee väistämättä eteen jossain vaiheessa uraa. Harrastamalla tai perässä vetämällä ei pääse huipulle kuin elokuvissa, Nikkola korostaa.

“Luottamusta ja arvostusta toimintaamme kohtaan”

Uusia urheilijoita valmennusohjelman kokoonpanoon tälle vuodelle tuli mukaan seitsemän.

– Nuorimpien hakijoiden kohdalla mietimme aina eniten sitä, onko kyseinen ihminen yksilönä valmis aloittamaan ensimmäiset askeleet suunnitelmallisen harjoittelun polulla. Usein tilanne on sellainen, että nuoren kuljettajan kannalta on parempi kasvaa ja kypsyä vielä vuosi. Liian aikaisin aloitettu systemaattinen tekeminen voi pahimmillaan sammuttaa koko kipinän lajia kohtaan, mikä ei todellakaan ole tavoitteena, Nikkola muistuttaa.

Vaikka urheilija saisi kielteisen päätöksen valinnan suhteen, ei se estä urheilijaa yrittämästä uudemman kerran myöhemmässä vaiheessa.

– Vaikka ensimmäisellä tai toisellakin yrittämällä tulisi kielteinen päätös valinnan suhteen, voi nuori urheilija sisuuntuneena näyttää seuraavan kauden aikana nousevansa haasteista ja tulla taas uudelleen valintatesteihin kokemusta viisaampana. Kokemuksena try-out-jakso antaa joka tapauksessa jo paljon tietoa, vinkkejä ja oppia, joita voi hyödyntää tulevaisuuteen, Nikkola sanoo.

Alkutalvella 2018 koettiin historiallisia hetkiä, kun autourheilu liittyi mukaan Suomen Olympiakomitean tuen piiriin. Autourheilu jatkaa tukijärjestelmässä myös tänä vuonna ja lisäksi tuen määrä myös kasvaa. Tuen määrä on vuonna 2020 yhteensä reilut 54 000 euroa ja se kohdistetaan autourheilun maajoukkuevalmennuksen tehostamistukeen.

Tuki kohdistuu kolmen valmentajan, Joonas Kostiaisen, Mika Leistiön ja Johan Vilon, kustannuksiin, sekä viiteen valmennettavaan, jotka ovat William Alatalo, Juuso Puhakka, Paavo Tonteri, Sami-Matti Trogen, sekä Juho Valtanen. Nämä viisi urheilijaa olivat tuen pirissä jo vuonna 2019.

– Eniten mieltä lämmittää se, että tämä kertoo siitä, että Huippu-urheiluyksiköllä on luottamusta ja arvostusta meidän toimintaamme kohtaan. Tuki on merkittävä ja auttaa meitä rutkasti jälleen kehittämään autourheilun valmennusta eteenpäin, Nikkola hehkuttaa.

Autourheilun nuorisomaajoukkueet kaudella 2020

Nuorten A-maajoukkue

William Alatalo (2002) Rata-autoilu
Juuso Puhakka (1998) Rata-autoilu
Paavo Tonteri (2000) Karting
Juho Valtanen (1996) Karting

Nuorten B-maajoukkue

Rasmus Joutsimies (2003) Karting
Samuli Mertsalmi (2005) Karting
Nikolas Pirttilahti (2003) Karting *
Veeti Rajala (2007) Karting *
Frans-Emil Saarijärvi (2003) Karting *
Henri Sääskilahti (2005) Karting **
Jesse Kallio (1999) Rallicross
Rasmus Tuominen (2000) Rallicross
Sami Pajari (2001) Ralli *

Haastajat

Aatu Hakalehto (2006) Karting
Elias Halmiala (2006) Karting **
Aleksi Jalava (2007) Karting
Miska Kaskinen (2005) Karting **
Jaakko Laitinen (2008) Karting **
Alvar Siimesvaara (2008) Karting **
Tuukka Taponen (2006) Karting
Toni Herranen (2003) Ralli
Juho Koski-Lammi (1999) Ralli
Miko Kiminki (2001) Ralli **
Sami-Matti Trogen (2002) Ralli
Sebastian Virtanen (1993) Ralli, kartanlukija **

Valmennustiimi

Tuomo Nikkola
Mika Leistiö
Jan Lönegren
Matti Rantanen
Mikko Pajunen
Jukka Korhonen
Teemu Arminen
Juuso-Matti Pajuranta
Juho Valtanen
Johan Vilo
Joonas Kostiainen
Tero Puustinen
Olli-Pekka Remes

Suluissa syntymävuosi
* = Noussut haastajat-ryhmästä nuorten B-maajoukkueeseen
** = Uusi jäsen maajoukkueessa

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com