Brittivoittaja, brittitallin mestaruusjuhlat ja walesilaista rallihistoriaa? – “Hän on näyttänyt olevansa yksi parhaista”

28.10.2017 / 10:50
Elfyn Evans oli huikeassa iskussa perjantaina Walesin MM-rallissa (Kuva: M-Sport).

[ A- ] / [ A+ ]

Vaikka Walesin MM-rallista on vielä ajamatta valtaosa erikoiskokeista, niin perjantain jälkeen yleiskilpailua lähes puolella minuutilla johtavan Elfyn Evansin suoritus sai monet pohtimaan sitä, saisiko Walesin MM-ralli vihdoinkin walesilaisen voittajan, sekä ensimmäisen brittivoittajan sitten vuoden 2000.

Elfyn Evans, 28, ajoi Walesin MM-rallissa perjantaina kuudelle erikoiskokeelle kolme pohja-aikaa ja oli kahdesti toiseksi nopein. Ennen lauantaina ajettavaa kilpailun pisintä ajopäivää Evansin johtomarginaali toisena olevaan Ott Tänakiin nähden on 24,6 sekuntia, kun taas Sebastien Ogier on jäänyt Evansista 26,8 sekuntia.

– Tuntuu kyllä hyvältä olla tälläisessä tilanteessa päivän päätteeksi. Meillä oli hyvä päivä ilman mitään ongelmia, eikä virheitäkään tullut, joten tähän asti kaikki on mennyt hyvin. Päivä ei missään nimessä ollut helppo, erityisesti aamulla, jolloin pidon vaihtelu erikoiskokeilla oli todella runsasta, Evans kommentoi perjantaina ajettujen seitsemän erikoiskokeen jälkeen.

Tällä kaudella kakkossijat Argentiinassa ja Suomessa ajanut Evans ei kilpaillut vuosi sitten Walesin MM-rallissa. Paras sijoitus Evansilla kotirallistaan on vuonna 2014 tullut viides sija ja myös silloin Evans kilpaili M-Sportin Fordilla. Evans odottaa innolla lauantain ajopäivää ja edessä olevia yhdeksää erikoiskoetta.

– Huomiset erikoiskokeet ovat fantastisen hienoja ja niin nautinnollisia ajaa. Kaiken lisäksi ne edustavat todellista kotikenttäetua minun kohdallani, joten suunnitelma onkin vain mennä ja nauttia, Evans suunnitteli.

 

Hyundai Wales 2017

 

“Tiedämme kaikki Elfynin potentiaalin”

M-Sportille perjantai oli täydellinen päivä. Historiallista ensimmäistä valmistajien maailmanmestaruuttaan jahtaava brittitalli nappasi seitsemän ajetun erikoiskokeen jälkeen yleiskilpailussa kolmoisjohdon. Ja kun siihen maailmanmestaruuteen vaaditaan Walesista vain neljän pisteen saalis tai vaihtoehtoisesti se, että Hyundai ei saavuta rallista kaksoisvoittoa, niin mestaruussamppanjat voisi jo tässä vaiheessa toimittaa M-Sportin “motorhomeen”. Siitäkin huolimatta, että matkaa maaliin on vielä todella paljon.

– Eihän tämä olisi voinut paremmin mennä. Meillä oli loistava päivä ja jokainen kuljettajamme ajoi upeasti. Mutta ei pidä unohtaa, että vielä toki on kaksi vaikeaa päivää ajamatta, M-Sportin omistaja ja tallipäällikkö Malcolm Wilson muistutti kaikkien hehkutusten keskellä.

Evans on erityisesti tällä kaudella osoittanut omaavansa nopeutta taistella etenkin soralla MM-voitoista ja Walesissa hänelle tuo vielä merkittävän lisäedun Dmackilla käytössä oleva pehmeämpi rengasseos, joka on toiminut selkeästi paremmin walesilaisilla liukkailla ja mutaisilla sorateillä, kuin muiden tallien käyttämät Michelinit. Myös Evansin tallikaverit, Tänak ja Ogier, kilpailevat Michelineilla.

– Tiedämme kaikki Elfynin potentiaalin ja tiesimme, että tämä voisi olla hänelle hyvä kilpailu. Tottakai (Dmackin) rengas toimii hyvin, mutta ei tämä nähty erinomainen suoritus ole pelkästään renkaiden ansiota, Wilson korostaa.

– Hän on hyvässä tilanteessa, eikä hänellä ole mitään hävittävää. Elfyn voi vain keskittyä nauttimaan hänen kotipätkistään, Wilson ennakoi.

 

 

“Olisi fantastista nähdä Elfynin yltävän voittoon”

Edellisen kerran brittikuljettaja on johtanut Iso-Britannian MM-rallia vuonna 2001 (Colin McRae) ja edellinen walesilainen, joka vastaavaan suoritukseen pystyi, oli puolestaan David Llewellin vuonna 1989. Llewellin oli yksi niistä walesilaisista rallilegendoista, jotka “kruunattiin” tämänvuotisen Walesin MM-rallin yhteydessä eräänlaiseen kunniagalleriaan. Llewellinin lisäksi kunnianosoituksella huomioitiin sellaisia walesilaisia rallilegendoja kuten Jeff Churchill, Phil Collins, Howard Davies, Gwyndaf Evans, Nicky Grist, Phil Mills, Phil Pugh, David Richards, sekä Neil Wilson.

Ja kuinka sopivasti se osuisikaan juuri samaan vuoteen walesilaista rallihistoriaa yhdessä nyt tehtyjen huomioimisten lisäksi, jos Evans menisi ja voittaisi koko kilpailun ollen siinä tapauksessa Iso-Britannian MM-rallin historian ensimmäinen walesilainen voittaja, sekä yleensäkin ensimmäinen walesilainen kuljettaja, joka nousee tässä kilpailussa palkintopallille. Samalla Evans olisi jo seitsemäs eri osakilpailuvoittaja rallin MM-sarjassa tällä kaudella.

– Olisi fantastista nähdä Elfynin yltävän voittoon tänä vuonna. Olen seurannut hänen uraansa läheltä ja nähnyt sen kuinka hän on kehittynyt kuljettajana todella paljon viimeisen 18 kuukauden aikana. Hän on näyttänyt olevansa yksi maailman parhaista kuljettajista, Brittien kaksinkertainen rallimestari Llewellin hehkuttaa.

Edellinen brittivoittaja tässä kilpailussa oli Richard Burns, joka juhli voittoa vuosina 1998, 1999, sekä 2000. McRae ajoi voittoon puolestaan vuosina 1994, 1995, sekä 1997. Mikäli Evans onnistuisi voittamaan Walesin MM-rallin tänä vuonna, tulisi hänestä ensimmäinen Iso-Britannian MM-rallin supertriplaan yltänyt kuljettaja sitten vuoden 1976 ja Roger Clarkin, eli voittaa Iso-Britannian MM-ralli brittikuljettajana, brittiläisellä autolla, sekä brittiläisillä renkailla. Clarkin tripla tuli Fordin ratissa Dunlopin renkailla.

Walesin MM-ralli jatkuu lauantaina kello 9.55 Suomen aikaa ja ohjelmassa on kilpailun pisin ajopäivä, yhdeksän erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 142 kilometriä. UrheiluUutiset.com seuraa tapahtumia paikan päällä Chesterissä koko ralliviikon ajan.

 

Selivaara logo 2017

 

Lue myös! Walesin MM-rallin perjantai oli M-Sportin näytös – ”Huominen tulee olemaan iso päivä” (27.10.2017)

Teksti: Jari Hotti, Chester – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit