Craig Breen osoitti, että unelmat voivat toteutua – “Mikään este ei ole sinulle liian suuri”

21.7.2017 / 09:09
Craig Breen Portugalin MM-rallissa toukokuussa (Kuva: Citroen Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjassa Citroenin tehdastallissa kilpaileva Craig Breen on näyttänyt tänä kesänä, että unelmat voivat toteutua. Breen toteutti kesäkuussa hyvän ystävänsä unelman ja heinäkuussa puolestaan oli vuoro toteuttaa Breenin oma unelma. Ja kovinkaan suuri yllätys ei ole se, että nämä molemmat unelmat liittyivät ralliautoiluun.

21. kesäkuuta kuluvaa vuotta Craig Breenin hyvä ystävä, pyörätuolissa istuva Patrick “Whack” Croke, täytti 30 vuotta ja syntymäpäivänään Croke sanoi Breenille, että hänen unelmansa olisi joskus päästä Breenin ohjastaman ralliauton kyytiin. Breenin vastaus tuohon kysymykseen sai lopulta aikaan jotain sellaista, mitä Croke ei tule unohtamaan koskaan.

– Miten olisi kokonainen ralli?

Ja vain neljä päivää myöhemmin Breen ja Croke istuivat modifioidussa Ford Escort MK2 -ralliautossa Raven’s Rock Rallin lähtöviivalla. Kyseessä oli Irlannin mestaruussarjan kauden viides osakilpailu ja rallin järjestäjänä toimi Carrick On Suir Motor Club, jonka jäsenistöön sekä Breen, että Croke molemmat kuuluvat.

Breen ja Croke suorittivat yhdeksän erikoiskoetta ja yhteensä 107 ek-kilometriä syheröisillä asfalttiteillä käsittäneen Raven’s Rock Rallin maaliin asti ja lopputuloksissa kaksikko oli upeasti kolmas, vaikka Breen ajoi rallin läpi ilman nuotteja. Edelle ehtivät ainoastaan kaksi Fordin WRC-autoa kuljettajinaan Sam Moffett ja Roy White, mutta esimerkiksi R5-luokan Skoda Fabialla kilpaillut Brendan Cumiskey jäi sijoituksissa reilut 30 vuotta vanhemmalla kalustolla kilpailleen Breenin taakse.

– Mikä päivä! Kolmas sija ja yksi hauskimmista kokemuksistani ikinä! “Whack”, sinä todella inspiroit muita ihmisiä ja sinun positiivinen asenteesi on jotain sellaista mistä meidän kaikkien tulisi ottaa oppia. Mikään este ei ole sinulle liian suuri, Breen hehkutti Facebook-sivullaan rallin jälkeen.

Breen on voittanut Raven’s Rock Rallin urallaan vuosina 2011 (Ford Fiesta S2000), sekä 2014 (Ford Fiesta RS WRC).

“Rakkauteni tätä autoa kohtaan kasvoi entisestään”

Viime perjantaina oli sitten Breenin itsensä vuoro päästä toteuttamaan yksi hänen suurimmista unelmistaan, kun irlantilainen hyppäsi 6R4.net -verkkosivuston järjestämässä ratatapahtumassa MG Metro 6R4 -ralliauton rattiin. MG Metro 6R4 oli vuonna 1985 esitelty Austin Rover Groupin rakentama B-ryhmän ralliauto, jollaisella Tony Pond taisteli RAC-rallissa samana vuonna kahden Lancian (Henri Toivonen, Markku Alen) jälkeen kolmanneksi. Perinteisestä Metrosta poiketen MG Metro 6R4 oli nelivetoinen, keskimoottorinen ja kaksipaikkainen.

– Tänään oli todellakin mahtava päivä. Olen jo lapsuusvuosistani asti ollut täysin hulluna Metro 6R4 -ralliautoon. Kun kiersin isäni mukana ympäri Irlantia ralleissa katsomassa autoja ja seisomassa penkalla, niin Metro oli se asia, joka sai minut ensimmäisen kerran toden teolla innostumaan rallista, Breen kertoo Facebook-sivullaan.

Alun perin Breen oli vain kutsuttu paikan päälle Englantiin seuraamaan kyseistä tapahtumaa, mutta sitten täysin yllättäen hän sai tarjouksen, johon vastausta ei tarvinnut miettiä kovin montaa sekuntia.

– Todellinen herrasmies, Jim Leask, antoi minun ajaa Tony Pondilla aikoinaan kilpailukäytössä ollutta kolmelitraista B-ryhmän autoa! Saada ajaa tuollaista originaalia autoa, rehellisesti sanottuna, lapsuuteni unelma toteutui. Suuri kiitos tästä, rakkauteni tätä autoa kohtaan kasvoi entisestään, Breen hehkuttaa.

Rallin MM-sarjassa Breen on ajanut tänä vuonna tasaisen kauden ja ennen Suomen osakilpailua sijoitus kuljettajien MM-sarjassa on kahdeksas. Breen on sijoittunut neljässä osakilpailussa viidenneksi; Monte Carlossa, Ruotsissa, Korsikassa, sekä Portugalissa. Edellinen osakilpailu Puolassa toi ison pettymyksen, kun Citroenin voimansiirto hajosi jo rallin ensimmäisellä erikoiskokeella. Maalissa sijoitus oli lopulta vaatimaton 11.

– Tämä viikonloppu on ollut yksi vaikeimmista koko urallani ja olen vain onnellinen siitä, että selvisimme maaliin. Teimme kovasti töitä parantaaksemme autoa, mutta en onnistunut oikein missään vaiheessa löytämään siihen sopivaa luottoa. Ajamme hieman testiä ennen Suomen osakilpailua, joten siitä on varmasti apua valmistautuessani ralliin mistä saavutin viime vuonna urani ensimmäisen palkintosijoituksen MM-tasolla, Breen viittasi Puolan MM-rallin jälkeisessä haastattelussa viime vuotiseen Suomen MM-rallin ja sieltä tulleeseen upeaan kolmanteen sijaan.

Suomen MM-ralli käynnistyy torstaina 27. heinäkuuta. Alapuolella neljä tähän artikkeliin liittyvää videota: ensimmäisessä videossa in-car-kuvaa Breenin ja Croken taipaleesta Raven’s Rock Rallin viidenneltä erikoiskokeelta. Toisessa videossa kaksikko on juuri saapunut rallin maaliin ja kolmas video puolestaan on kuvattu palkintoseremoniasta. Breenin Metro ajoista voit katsoa videot täältä (YouTube, videon julkaisija estänyt videoiden näyttämisen muilla sivustoilla).

Craig Breen, 27

Rallin MM-sarjassa Citroenin tehdastallin kuljettaja
Tällä kaudella 43 MM-pistettä, sijoitus kuljettajien MM-sarjassa 8.
Uralla yhteensä 44 MM-rallia, yksi palkintosijoitus (Suomi 2016)
MM-sarjassa yhteensä 89 MM-pistettä ja kaksi ek-voittoa
Uran ensimmäinen MM-ralli 19-vuotiaana Portugalissa vuonna 2009
Junioreiden maailmanmestari vuodelta 2011 (tuolloin WRC Akatemia, nykyisin JWRC)
Vuoden 2012 rallin MM-sarjan Super 2000 -sarjan mestari
Rallin EM-sarjan hopeaa 2015 ja pronssia 2013, sekä 2014

Tiesitkö / muistitko tätä?

Craig Breen osallistui vuonna 2014 Riihimäki-ralliin, joka oli rallin F-Cupin kauden avausosakilpailu. Breen osallistui ralliin Peugeot 306 -ralliautolla yhdessä suomalaisen kartanlukijan Linda Törmän kanssa. Kyseessä oli Breenille uran ensimmäinen nuotiton ralli. Matka Riihimäellä reilut kolme vuotta sitten päättyi kuitenkin keskeytykseen tekniikkamurheiden seurauksena. Breen oli osallistunut urallaan jo 22 MM-ralliin ennen Riihimäen vierailuaan.

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Videot: SVSTV ja 6R4NET (YouTube) + Breenin ja Croken Facebook-sivut


Facebook kommentit