MOTORSPORT

DTM-kausi huipentuu Hockenheimin finaaliin – Kruunataanko Ekström mestariksi kolmannen kerran?

Rata-autoilun DTM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Hockenheimin radalla Saksassa. Autonvalmistajista Audi on dominoinut kuluvaa kautta ja sillä on mahdollisuus voittaa kaikki mahdolliset kolme mestaruutta. Peräti kuudella kuljettajalla on vielä mahdollisuus mestaruuteen ja heistä Mattias Ekström lähtee tulevaan mestaruustaisteluun selkeänä pisteykkösenä.

Mattias Ekström, sarjan kaksinkertainen mestari, johtaa ennen Hockenheimin finaaliviikonloppua 21 pisteellä ennen toisena olevaa Rene Rastia. Ekströmillä on mahdollisuus varmistaa mestaruus jo lauantaina ajettavassa ensimmäisessä lähdössä, mikäli hän pystyy kasvattamaan eron takanatuleviin vähintään 29 pisteeseen. Jos Ekström mestaruuden varmistaisi jo lauantaina, niin se tapahtuisi päivälleen 10 vuotta sen jälkeen, kun ruotsalainen ajoi DTM:n mestariksi toisen kerran urallaan kaudella 2007.

– Minulla on pisteissä etulyöntiasema, mutta emme ole lähellekään vielä siinä tilanteessa, että mikään olisi varmaa ja ratkaistu. Minun täytyy ajaa hyvä kilpailu ja aion lähteä finaaliviikonloppuun aivan kuten mihin tahansa muuhun viikonloppuun. Pitää muistaa, että 56 pistettä on vielä jaossa, Ekström korostaa Audi Motorsportin tiedotteessa.

Ekström on yltänyt tällä kaudella vain yhteen voittoon ja tämä tapahtui edellisessä osakilpailussa Itävallassa. Johtokilometrejäkin on vasta viidenneksi eniten kaikista kuljettajista. Ekström on kuitenkin kerännyt eniten pistesijoja (13), sekä eniten palkintosijoja (kuusi). Eniten voittoja ovat ajaneet pistekakkonen Rene Rast, sekä pisteissä kuudentena oleva Lucas Auer, joilla molemmilla ykkössijoja on kolme. Sama kaksikko on saavuttanut myös eniten paalupaikkoja, kolme.

Tulokaskauttaan DTM:ssä ajava Rast on jäänyt Ekströmistä 21 pistettä. Mikäli Rast nousee mestariksi, tulee hänestä ensimmäinen mestariksi heti tulokaskaudellaan yltänyt kuljettaja 24 vuoteen. Kaudella 1993 ex-F1-kuljettaja Nicola Larini tuli mukaan sarjaan ja voitti heti mestaruuden ensiyrittämällään.

– Minulla on vain voitettavaa, eikä mitään hävittävää, joten en aio ottaa tilanteesta mitään paineita itselleni. Kuka olisi edes ajatellut ennen kauden alkua, että taistelen mestaruudesta vielä finaalikisassa? Mutta mahdollisuus siihen on edelleen olemassa. Täydellinen viikonloppu, kaksi paalupaikkaa ja kaksi voittoa, niin sen luulisi riittävän, Rast sanoo.

 

Kuva: Audi Communications Motorsport
Audi on hallinnut DTM-kautta 2017 varsin suvereeniin tyyliin (Kuva: Audi Communications Motorsport).

 

“Rata asettaa korkeat vaatimukset jarruille, sekä renkaille”

DTM:ssä lähdön voittajalle on tarjolla 25 pistettä ja kun lähtöjä ajetaan yhden kilpailuviikonlopun aikana kaksi, niin kahdella voitolla kuljettajalla on mahdollisuus kuitata yhdestä viikonlopusta lähtöjen osalta 50 pisteen saalis. Tämän lisäksi pisteitä tarjoaa aika-ajot, joita ajetaan kaksi ja paalupaikasta kuljettaja saa kolme pistettä. Eli kun täydellinen viikonloppu voi tuoda kuljettajalle yhteensä 56 pistettä, niin finaalissa kuudella kuljettajalla on vielä mahdollisuus nousta mestariksi.

Pistekolmonen Jamie Green kärsi epäonnesta edellisessä osakilpailussa Itävallassa. Green ajoi kaksi paalupaikkaa, oli ensimmäisessä lähdössä toinen ja johti toista lähtöä, ennen kuin auton vaihdelaatikko sanoi työsopimuksensa irti. Green putosi lopulta sijalle 14. ja lähtee finaaliviikonloppuun 35 pisteen takaa-ajomatkalta. DTM:n hallitsevalla mestarilla, BMW-kuljettaja Marco Wittmanilla, piste-eroa Ekströmiin on 38 pistettä.

Audi on ollut tällä kaudella suvereeni ykkönen ja sillä on autonvalmistajien sarjassa peräti 166 pisteen johto toisena olevaan Mercedes-Benziin nähden. Tallien pisteissä Audilla on kaksoisjohto ja tiukimmin kiinni tallien mestaruudessa on Team Rosberg. Kuljettajien sarjassa Audilla on hallussaan neljä ensimmäistä sijaa.

– Automme on erittäin vahva tällä kaudella ja kaikkien mestaruustaistelujen osalta lähdemme finaaliin pistejohtajana, Audi Motorsportin johtaja Dieter Gass sanoo.

– On selvää, että emme aio antaa kenenkään voittaa meitä enää tässä vaiheessa, kauden ollessa jo loppusuoralla. Samalla on myös selvää, että mitään ei ole vielä ratkaistu ja kaikki on aina mahdollista, etenkin DTM:ssä ja erityisesti juuri tällä kaudella. Hockenheim on rata, missä nähdään aina tapahtumarikkaita kisoja. Ohituksia nähdään paljon ja rata asettaa korkeat vaatimukset jarruille, sekä renkaille, Gass taustoittaa.

Kun huomioidaan nykyisen, vuonna 2000 käynnistyneen DTM:n, sekä sarjan sitä edeltäneen aikakauden (1984-1996), niin ehdoton kuningas on Bernd Schneider kuudella mestaruudellaan (neljä 2000-luvulla). Klaus Ludwig voitti mestaruuden vuosina 1988, 1992 ja 1994. Ekström kahdella mestaruudellaan löytyy tästä tilastosta kolmospaikalta yhdessä Timo Schneiderin ja Wittmanin kanssa. Ekströmillä ja Wittmanilla on siis mahdollisuus nousta tulevana viikonloppuna Ludwigin kanssa jaetulle kakkossijalle mestaruuksien määrässä ja 2000-luvun mestaruuksien osalta yksinään toiseksi menestyneimmäksi nykysarjan kuljettajaksi heti Schneiderin jälkeen.

DTM-kauden 17. ja 18. kilpailulähtö ajetaan tulevana viikonloppuna, 14.-15. lokakuuta, Hockenheimin radalla Saksassa. Sarjassa ei tänä vuonna ole ollut mukana suomalaiskuljettajia.

Mattias Ekström, 39

Ensimmäinen DTM-kilpailu toukokuussa 2001
Yhteensä 193 DTM-starttia, 23 osakilpailuvoittoa
77 palkintosijoitusta ja 20 paalupaikkaa
Mestaruus 2004 ja 2007
Hopeaa 2005, 2011 ja 2014
Pronssia 2002, 2008 ja 2015
Rallicrossin maailmanmestari 2016

DTM pistetilanne 16/18 kilpailulähdön jälkeen

1) Mattias Ekström (Audi) 172
2) Rene Rast (Audi) 151
3) Jamie Green (Audi) 137
4) Mike Rockenfeller (Audi) 134
5) Marco Wittmann (BMW) 134
6) Lucas Auer (Mercedes-Benz) 131
7) Timo Glock (BMW) 115
8) Robert Wickens (Mercedes-Benz) 113
9) Maxime Martin (BMW) 110
10) Paul Di Resta (Mercedes-Benz) 99

Autonvalmistajat

1) Audi 697
2) Mercedes-Benz 531
3) BMW 484

Tallit

1) Audi Sport Team Rosberg 288
2) Audi Sport Team Abt Sportsline 253
3) Mercedes-AMG Motorsport 201
4) BMW Team RBM 184
5) BWT Mercedes-AMG Motorsport 180
6) BMW Team RMG 163

Lue myös! Kovalaisen paluu Eurooppaan, näytösajo DTM-finaalissa Saksassa – “Loistava tilaisuus” (11.10.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com