MOTORSPORT

DTM:n pistekakkoselta kovaa kritiikkiä Unkarin tapahtumista – “Naurettavaa toimintaa”

Rata-autoilun DTM-sarjassa koettiin viime sunnuntaina hurjia hetkiä, kun Unkarissa Hungaroringin radalla ajetussa sunnuntain kilpailulähdössä varikolla sattui kolme todella ikävännäköistä törmäystä.

DTM:n kauden kolmas kilpailuviikonloppu vei arvostetun vakioautosarjan karavaanin viime viikonloppuna Unkariin ja Budapestiin, missä ajettiin kauden viides ja kuudes osakilpailu. Lauantaina voittoon ajoi Mercedes-kuljettaja Paul Di Resta ja kolme seuraavaa sijaa menivät Audi-kuljettajille, järjestyksessä Lucas Auer, Nico Muller ja hallitseva mestari Rene Rast, joka näin ollen teki vakuuttavan paluun takaisin kilpailuihin ajettuaan rajusti ulos edellisessä osakilpailussa.

Sunnuntain kilpailulähtöä oli ehditty ajaa vain muutama kierros, kun sade käynnistyi kastellen radan ja pakottaen kuljettajat tulemaan varikolle vaihtamaan märän kelin renkaisiin. Ensimmäisenä ongelmiin liukkaalla varikkosuoralla ajautui Auer, joka ei saanut autoaan pysähtymään varikkoruutuunsa, vaan täräytti varikon rakenteisiin ja samalla yksi ratavirkailijoista jäi auton alle. Ambulanssin tullessa varikolle, turva-auto keräsi autot radalla jonoon.

Samaan aikaan viisi kuljettajaa kuitenkin päätti suorittaa varikkostoppinsa ja heistä kaksi ajautui Auerin tavoin ongelmiin liukkaalla varikkosuoralla: Edoardo Mortara, sekä Bruno Spengler, joiden molempien törmätessä oman tiiminsä varikon rakenteisiin, alle jäi mekaanikko. Tässä kohtaa kilpailunjohto päätti keskeyttää lähdön punaisella lipulla. Törmäyksissä loukkaantuneet vietiin sairaalaan, mutta kenelläkään heistä ei ollut hengenvaaraa. Ratavirkailija loukkasi jalkansa vakavasti, kun taas mekaanikot selvisivät lievemmillä vammoilla.

 

Lainaa Nopeasti

 

“Hän yksinkertaisesti työnsi minut ulos radalta”

Gary Paffett, 37, yksi DTM:n kokeneimmista kuljettajista (172 starttia), latasi kilpailun jälkeen brittiläisen Autosport-lehden haastattelussa täyslaidallisen kilpailun johdon suuntaan. Vuoden 2005 DTM-mestari piti sunnuntain kilpailua “häpeällisimpänä kilpailuna, missä hän on DTM:ssä koskaan urallaan ollut”. Paffett ei pystynyt ymmärtämään sitä miksi kilpailua ei keskeytetty heti välittömästi ensimmäisen onnettomuuden jälkeen.

– Miksi kilpailun annettiin jatkua, vaikka varikkosuoralla miehellä on jalka poikki. Naurettavaa toimintaa, Paffett jyrähti.

DTM-urallaan 22 voittoa ja 41 palkintosijoitusta saavuttanut Paffett on voittanut tällä kaudella kaksi osakilpailua ja hän on pisteissä Unkarin viikonlopun jälkeen toisena, 11 pistettä Timo Glockia perässä.

– Miten voidaan samaan aikaan sallia varikkokäynnit, kun ambulanssi on parkissa varikkosuoralla, jonka pinta on liukasta kuin jäällä ajaisi? En ymmärrä. Heti tuollaisen onnettomuuden jälkeen pitäisi kilpailu keskeyttää välittömästi, koska tiedossa oli, että kuljettajat tulevat tekemään varikkokäyntejä sateen takia. “Edon” (Mortara) törmäys varikolla olisi voinut tappaa ihmisiä, Paffett kritisoi.

Paffettia sunnuntain kilpailun jälkeen suututti myös tilanne, missä Glock oli törmännyt hänen autoonsa aiheuttaen britille radalta suistumisen. Törmäys tapahtui sen jälkeen, kun kilpailua oli jatkettu uudestaan, rata oli jo varsin kuiva ja Paffett märän kelin renkailla oli selkeästi vauhdin puolesta Glockia hitaampi, joka ei ollut ehtinyt ennen kilpailun keskeytystä käydä vaihtamassa märän kelin renkaita autoonsa.

– En ymmärrä miksi Timo ei saanut rangaistusta, vaikka hän työnsi minut ulos radalta. Okei, olin siinä kohtaa liikkeellä märän kelin renkailla, mutta hän yksinkertaisesti vain työnsi minut takaapäin ulos radalta. Mitä pitäisi tehdä, että tuollaisesta annettaisiin rangaistus edes joskus, Paffett ihmetteli.

Sunnuntain kilpailulähtö oli BMW:n juhlaa, joka nappasi kolmoisvoiton ja kärkiseitsikkoon mahtui yhteensä peräti viisi BMW-kuljettajaa. Voittoon ajoi Marco Wittmann ennen Glockia ja Philipp Engia. DTM:n seuraava kilpailuviikonloppu ajetaan juhannusviikonloppuna 23.-24. kesäkuuta Norisringilla, Saksassa.

Hungaroringin 1. kilpailulähdön tulokset

1) Paul Di Resta (GBR) Mercedes 57.13,199
2) Lucas Auer (AUT) Audi + 0,587
3) Nico Muller (SUI) Audi + 2,236
4) Rene Rast (GER) Audi + 2,898
5) Edoardo Mortara (SUI) + 6,695
6) Gary Paffett (GBR) Mercedes + 12,166
7) Robin Frijns (NED) Audi + 15,009
8) Loic Duval (FRA) Audi + 22,754
9) Jamie Green (GBR) Audi + 25,829
10) Daniel Juncadella (SPA) Mercedes + 26,844

Di Restan keskinopeus: 156,2 km/h
Nopein kierrosaika: Lucas Auer 1.38,812

Hungaroringin 2. kilpailulähdön tulokset

1) Marco Wittmann (GER) BMW 1.17.50,129
2) Timo Glock (GER) BMW + 5,870
3) Philipp Eng (AUT) BMW + 13,457
4) Mike Rockenfeller (GER) Audi + 13,937
5) Paul Di Resta (GBR) Mercedes + 16,276
6) Joel Eriksson (SWE) BMW + 20,446
7) Augusto Farfus (BRA) BMW + 21,464
8) Robin Frijns (NED) Audi + 23,350
9) Loic Duval (FRA) Audi + 23,772
10) Rene Rast (GER) Audi + 24,263

Wittmannin keskinopeus: 87,8 km/h
Nopein kierrosaika: Daniel Juncadella 1.38,417

Pistetilanne 6/20 osakilpailua

1) Timo Glock (GER) BMW 90
2) Gary Paffett (GBR) Mercedes 79
3) Paul Di Resta (GBR) Mercedes 67
4) Lucas Auer (AUT) Mercedes 55
5) Marco Wittmann (GER) BMW 51
6) Edoardo Mortara (SUI) Mercedes 47
7) Philipp Eng (AUT) BMW 41
8) Pascal Wehrlein (GER) Mercedes 41
9) Mike Rockenfeller (GER) Audi 34
10) Joel Eriksson (SWE) BMW 23

Autonvalmistajat

1) Mercedes 294
2) BMW 236
3) Audi 112

Lue myös! DTM-kilpailussa draamaa varikolla – Ratavirkailija ja kaksi mekaanikkoa sairaalaan, Video! (3.6.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com