MOTORSPORT

Enduromestari Salminen viihtyi Jyväskylän klassikkopätkillä – “Ne oli kaikki hyviä hetkiä”

Jos viime viikonloppuna Suomen MM-rallin yhteydessä ajetun Nelivetomies-kilpailun kilpailijoiden CV:t olisi laitettu vertailuun, niin Juha Salmisen saavutukset muihin verrattuna moottoriurheilun osalta eroaisivat kuin yö ja päivä. Enduromestari on näyttänyt pärjäävänsä hyvin myös rallin parissa.

Juha Salminen, 41, on moottoriurheilija, jonka kaikki lajia seuraavat tietävät. Rallin parissa enduron 13-kertainen maailmanmestari luokka- ja yleiskilpailutasolla, sekä seitsenkertainen joukkuemaailmanmestari sen sijaan ei vielä ole noussut sille tasolle missä moottoripyöräilyssä aikoinaan, mutta eipä vantaalainen sitä toisaalta tavoittelekaan.

– Rallikärpänen on joo purrut oikein kunnolla. Kivaa harrastamistahan tämä on ja kun siinä on vielä välillä pärjännytkin, niin se tietysti auttaa aina asiaa, endurourallaan peräti 96 MM-osakilpailua voittanut Salminen naurahti viime viikonloppuna Jyväskylässä ajetun rallin Nelivetomies-kilpailun jälkeen.

Salminen on ajanut jo usean vuoden ajan rallissa muun muassa Suomi Cupia ja viime syksynä Lempäälän SM-rallista irtosi SM2-luokan kuudes sija. Salminen korostaa, että ralli on vain harrastus ja tulee aina sellaisena pysymäänkin, mitään uraa ei reilu nelikymppinen mies aio tästä enää edes yrittää rakentaa.

– Harrastus on aina harrastus ja jotain pärinää pitää olla täyttämässä sitä (enduron jättämää) tyhjiötä. Tässä lajissa ei ole mitään tulostavoitteita. Kunhan auto saadaan toimimaan hienosti ja päästään ralleissa maaliin, niin se riittää meille. Sitten kumminkin kilpailijana, aina kun kello laitetaan käyntiin, niin kyllähän siinä tietysti se puristus alkaa, Salminen muistutti huippu-urheilijan perusluonteesta.

 

Kuva: Jari Hotti
Juha Salminen ja kartanlukija Mikko Laakso “samppanjasodassa” Nelivetomies-kilpailun jälkeen (Kuva: Jari Hotti).

 

“Tykkäsin tosi paljon reitistä”

Viime viikonloppuna Suomen MM-rallin yhteydessä ajetussa Nelivetomies-kilpailussa Salminen yhdessä kartanlukijansa Mikko Laakson kanssa sijoittui Subaru Impreza WRX Sti -autolla hienosti kolmanneksi.

– Oli tosi hyvä kilpailu ja tykkäsin tosi paljon reitistä. Viime vuonna oltiin täällä ensimmäistä kertaa ja nyt oli pienempää ja paljon teknisempää tietä. Kiviähän siellä oli, mutta niin ne oli tietysti kaikille, Salminen kommentoi.

Perjantaina Harjun kaupunkierikoiskokeella käynnistynyt kilpailu tarjosi Salmiselle 12. nopeimman ajan ja eroa kärkeen kertyi 10,6 sekuntia. Lauantaina ohjelmassa olivat Päijälä ja Pihlajakoski kahteen kertaan, sekä Kakaristo kerran, näille erikoiskokeille kertyi yhteispituutta reilut 100 kilometriä ja ne ajettiin siis samoilla teillä yhdessä MM-sarjan osakilpailun kanssa.

Päijälän ensimmäisellä ajokerralla Salminen oli kuudenneksi nopein nousten kokonaistilanteessa sijalle seitsemän. Pihlajakoski ykkösellä sijoitus oli seitsemäs ja Kakaristossa puolestaan viides. Samalla Salminen nousi kokonaistilanteessa viidenneksi, kun ajamatta oli vielä kaksi erikoiskoetta, Päijälä ja Pihlajakoski toistamiseen. Päijälässä Salminen täräytti peräti kolmanneksi nopeimman ajan nousten neljänneksi, parinkymmenen sekunnin päähän kolmannesta sijasta.

Viimeisellä erikoiskokeella Pihlajakoskella vauhti kiihtyi, tuloksena oli toiseksi nopein aika, ja kun toisena kokonaistilanteessa ollut Mika Rampanen joutui keskeyttämään, niin komean loppukirin järjestäneet Salminen ja kartanlukija Laakso nousivat hienosti palkintopallille sijoituksen ollessa lopputuloksissa kolmas.

– Ne kaikki hetket Kakaristossa ja Päijälässä, ne oli kaikki hyviä hetkiä. Mahtavia erikoiskokeita! Ei pysty nostamaan erikseen mitään kohokohtaa, viime vuonna Nelivetomies-kilpailussa kymmenenneksi sijoittunut Salminen hehkutti.

Lue myös!

Vesa Hirvosesta kaksinkertainen Vetomies-voittaja (2.8.2018)
Pietarisen perheessä tuplajuhlat, fanit Luhtisen tukena (2.8.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com