Esa Ruotsalaisen tavoite täyttyi – “Paljon toki vielä parannettavaa”

24.1.2020 / 12:16
Esa Ruotsalainen kilpaili ensimmäistä kertaa SM1-luokassa (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Viime vuonna rallin SM-sarjassa SM2-luokan Suomen mestaruuden voittanut Esa Ruotsalainen debytoi viime viikonloppuna ajetussa Tunturirallissa SM1-luokassa ja R5-luokan ralliauton ratissa.

Tunturiralli avasi rallin SM-sarjan kauden 2020 ja samalla myös Esa Ruotsalainen debytoi SM-sarjan kuninkuusluokassa, sekä Skoda Fabia R5 -auton ratissa. Tuloksena oli nousujohteisen kilpailun päätteeksi luokan neljäs sija. Eroa kärkeen kertyi reilut kaksi ja puoli minuuttia, kun taas viimeiseen palkintosijoitukseen eroa kertyi minuutti ja 19,9 sekuntia.

– Alkupätkät sujuivat vähän opettelun merkeissä, mutta kyyti kohentui sitä mukaa, kun auton ominaisuudet tulivat tutummaksi. Toisena päivänä pätkäajat olivat lähempänä kärkeä. Paljon on toki vielä parannettavaa, sillä tämän kilpurin ominaisuuksia en vielä pysty kokonaan hyödyntämään. Nopeisiin mutkiin tällä pystyy ajamaan paljon kovempaa kuin edellisellä autollani. Myös jarrutuksia pystyy jättämään myöhäisemmäksi, Ruotsalainen kommentoi tiedotteessaan.

Perjantaina Ruotsalainen kellotti kaikille viidelle erikoiskokeelle kuudenneksi nopeimman ajan ja kuudes sija oli myös kokonaistilanteessa yötauolle saavuttaessa. Lauantain avauspätkällä Siikakämässä sijoitus oli jälleen kuudes, mutta kokonaistilanteessa sijoitus nousi Juha Salon keskeytyksen myötä viidenneksi. Mäntyvaaran kolmannella ajokerralla (EK7) Ruotsalainen löysi tuloksista nimensä ykkösriviltä, ensimmäinen pohja-aika SM1-luokassa oli siis saavutettu.

– Yleisöpätkä oli kulunut urille, joten päätin ajaa monessa kohdassa eri linjalla kuin muut. Jääpintaisen uran vieressä oli helpompi ajaa, vaikka pito olikin huonompi. Se taktiikka tuntui toimivan, kun tuli niin hyvä aika, Ruotsalainen taustoitti hyvän ajan “salaisuutta”.

Kolmen viimeisen erikoiskokeen tulosrivi, 5-4-3, kertoo kirjaimellisesti Ruotsalaisen nousujohteisesta vauhdista auton tullessa kilometri kilometriltä tutummaksi. Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Mikkelissä 7.-8. helmikuuta ja siellä mukana nähdään myös Esa Ruotsalainen Skoda Fabia R5 -auton ratissa.

Esa Ruotsalainen, 32

Rallin SM2-luokan Suomen mestaruus 2019
SM2-luokassa SM-hopeaa 2013
SM4-luokassa SM-hopeaa 2016 ja 2017
Vuosina 2013-2019 SM-sarjassa 11 luokkavoittoa

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit