Espanjan F4-sarja käynnistyy lämpimissä olosuhteissa – “Aragonissa lämpötila 35:n paremmalla puolella”

22.6.2017 / 14:30
Sami-Matti Trogen kilpailee juhannusviikonloppuna Espanjassa (Kuva: Tero Turunen).

[ A- ] / [ A+ ]

15-vuotiaalla Sami-Matti Trogenilla ei tänä vuonna ole ongelmia vapaa-ajan vieton suhteen. Kiireitä riittää eri sarjoissa niin asfaltilla, kuin sorallakin ja juhannusviikonloppuna Trogenin ohjelmassa on Espanjan F4-sarjan kauden avausosakilpailu Motorland Aragon -moottoriradalla. Luvassa on taistelua sarjapisteistä kuumissa olosuhteissa.

Viime viikonloppuna Sami-Matti Trogen teki paluun rallicrossin pariin reilun puolen vuoden tauon jälkeen. Debyytti uudessa RX Academyssa toi heti hienon kakkossijan ja lisää kisoja tässä sarjassa on luvassa vielä kuluvan kauden aikana. Nyt rallicross vaihtuu kuitenkin formuloihin, kun Trogen kilpailee tulevana viikonloppuna Espanjan F4-sarjan avausosakilpailussa.

– On ollut vipinää. Kotona olen ehtinyt käydä sen verran, että muistan missä asun ja olen saanut pyykit pestyä. Tai äidillehän siitä kiitos kuuluu. Nyt lähdetään isän kanssa kohti MotorLandia, lennetään Barcelonaan josta on muutaman tunnin automatka Aragoniin, Trogen kuvailee kiireistä kesäänsä tiedotteessaan.

Espanjan F4-sarjassa ajetaan kauden aikana seitsemän osakilpailua, joista neljä Espanjassa, kaksi Portugalissa ja yksi Ranskassa. Kausi siis käynnistyy Motorland Aragon -moottoriradalla, Teruelin maakunnassa. Rata on Trogenille tuttu viime kevään testeistä ja siitä on ehdottomasti hyötyä tulevassa kilpailussa. Varsinkin kun Trogenin aiemmin tällä kaudella ajamassa F4 NEZ -sarjassa ja Espanjan F4-sarjassa on yksi varsin merkittävä sääntöero.

– Auton alustaa voi (Espanjan sarjassa) säätää, joten se tulee ihan uutena asiana. Aiemmin en sitä ole tehnyt, joten mielenkiinnolla odotan miten se tehdään ja millaisia vaikutuksia eri jutuilla tulee olemaan. Hyvä, että olen MotorLandin radalla ajanut kahden päivän testit, joten säädettäessä tiedetään millaisia aikoja pitäisi tavoitella. Toinen auttava asia on se, että auto on sama millä ajan NEZ-sarjaa, joten se on tuttu peli, Trogen taustoittaa.

“Viiden sakkiin pitäisi ajaa”

Espanjan F4-sarjaa ajettiin ensimmäisen kerran viime vuonna ja silloin mestaruuden nappasi hollantilainen Richard Verschoor. Tänä vuonna mukana on 13 kuljettajaa ja suomalaisista Trogenin lisäksi lähtöviivalle asettuvat Juuso Puhakka, sekä Tuomas Haapalainen, joka viime kaudella sijoittui loppupisteissä seitsemänneksi.

– Viiden sakkiin pitäisi ajaa, se on tavoitteeni. Tärkein päämäärä on kuitenkin saada taas oppia formulamaailmasta, kokea uusia ratoja ja huomata millaista auton säätäminen on, Trogen pohtii alkavaa kautta.

Yksi sarjaan osallistuvista tiimeistä on F1-tähti Fernando Alonson FA Racing, joka aiemmin on takonut menestystä kartingin puolella. Alonson tiimin kuljettajina toimivat espanjalaiset Xavier Lloveras ja Guillem Pujeu, jotka Trogenin tavoin ajavat tänä vuonna myös F4 NEZ -sarjaa.

Motorlandin kilpailuviikonlopun kattaus käynnistyy perjantaina ajettavilla vapailla harjoituksilla. Lauantaina ajetaan aika-ajot, sekä kaksi kilpailulähtöä. Sunnuntaina ohjelmassa on vielä aika-ajot, sekä viikonlopun kolmas kilpailulähtö. Ja kun eteläisen Euroopan leveysasteilla liikutaan kesäkuussa, niin olosuhteet tulevat varmasti olemaan kuumat. Tämän myös Trogen tiedostaa.

– Yhden asian olen jo kisaa ajatellen aloittanut, olen tankannut melkoisesti vettä. Tällä hetkellä Aragonissa lämpötila pyörii jossain 35:n paremmalla puolella, joten kuuma kisa on tulossa, Trogen ennakoi.

Espanjan F4-sarja kaudella 2017

23.-25.6. Motorland, Espanja
2.-3.9. Navarra, Espanja
16.-17.9. Barcelona, Espanja
23.-24.9. Jerez, Portugali
14.-15.10. Navarra, Espanja
27.-29.10. Nogaro, Ranska
11.-12.11. Estoril, Portugali

Lue myös! Trogenin paluu rallicrossiin toi heti menestystä – ”Aivan erilainen maailma formuloiden jälkeen” (19.6.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit