Evans matkalla kohti voittoa, Ogierilla ja Rovanperällä eeppinen kaksintaistelu

15.2.2020 / 22:22
Elfyn Evans on dominoinut tämänvuotista Ruotsin MM-rallia (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Kun rallin MM-sarjan kauden toista osakilpailua, Ruotsin MM-rallia, on ajamatta enää yksi erikoiskoe, on Toyotan Elfyn Evans vahvasti matkalla kohti uransa toista MM-osakilpailuvoittoa. Suomalaisittain suurin mielenkiinto sunnuntaina kohdistuu Sebastien Ogierin ja Kalle Rovanperän kaksintaisteluun kolmannesta sijasta.

Elfyn Evansille ei löytynyt Ruotsin MM-rallissa pysäyttäjää lauantainakaan, vaan britti nakutti neljälle erikoiskokeelle kolme pohja-aikaa ja johtomarginaali ennen sunnuntaina ajettavaa kilpailun viimeistä erikoiskoetta on jo 17,2 sekuntia. Evans siis tuplasi johtonsa perjantaihin nähden, olihan johtomarginaali ennen lauantaita 8,5 sekuntia.

Uransa toista MM-osakilpailuvoittoa metsästävä Evans on ollut tähän mennessä Ruotsin MM-rallin kahdeksasta ajetusta erikoiskokeesta nopein viidellä.

– Jälleen hyvä päivä meille ja voimme olla iloisia siitä mitä olemme saaneet tähän mennessä aikaan. Minulla on ollut todella hyvä tunne auton suhteen, olen ollut erittäin tyytyväinen sen balanssiin ja siihen itseluottamukseen, mitä tällä autolla ajaminen minulle antaa. Huomisen olosuhteista ei vielä tiedetä oikein mitään, katsotaan mitä on luvassa. Viimeinen erikoiskoe on pitkä ja täytyy vain pitää pää kylmänä ja säilyttää keskittyminen olennaisessa, Evans kommentoi Toyotan tiedotteessa.

Ott Tänak ei ollut täysin tyytyväinen päiväänsä, vaikka virolainen vahvistikin asemaansa kakkospaikalla. Ennen sunnuntaita Tänakin ja kolmantena olevan Sebastien Ogierin välinen aikaero on jo 11,6 sekuntia, joten ilman Tänakin ajovirhettä, rengasrikkoa tai auton tekniikkamurheita hallitseva maailmanmestari tulee avaamaan pistetilinsä Hyundai-tallissa Monte Carlon keskeytyksen jälkeen.

– En voi sanoa olevani tyytyväinen, mutta olemme edistyneet tasaisesti ja saaneet arvokasta kokemusta autosta. Se oikeanlainen fiilis ja täysi luottamus vielä puuttuvat, mutta siihen syynä on vain se, että olen istunut toistaiseksi vielä niin vähän tässä autossa. Vielä on paljon uusia asioita, joita pitää oppia. Etenemme askel askeleelta, kehitystä tapahtuu koko ajan ja ymmärrämme paremmin mitä meidän pitää tehdä, että vauhti olisi parempaa, Tänak kuvaili.

 

Esapekka Lappi oli hyvässä vauhdissa Ruotsin MM-rallin lauantain erikoiskokeilla (Kuva: M-Sport Ford).

 

“Olin hiukan liian tyly renkaille”

Kärjen osalta ehdottomasti hienoin kaksintaistelu on ollut Toyota-kaksikon Ogier ja Kalle Rovanperä tiukka vääntö viimeisestä palkintosijoituksesta. Lauantain avauksessa Ogier nousi 0,1 sekunnin päähän Rovanperästä ja seuraavalla erikoiskokeella ranskalainen meni ohi, 1,8 sekunnin turvin. Nuori suomalainen näytti kuitenkin kuusinkertaiselle maailmanmestarille päivän kolmannella erikoiskokeella, että taistelu kolmannesta sijasta olisi kaikkea muuta kuin ohi.

Rovanperä ajoi toiseksi nopeimman ajan, löi Ogierin 3,1 sekunnilla, ja nyt oli Rovanperän vuoro ottaa kolmas sija haltuunsa 1,3 sekunnin erolla. “Kissa-hiiri-leikki” sai jatkoa vielä lauantain neljännellä ja viimeisellä erikoiskokeella, kun Ogier oli Rovanperää 1,8 sekuntia nopeampi ja näin ollen Ogierin etumatka sunnuntaille on puoli sekuntia. Siinä missä kärkikaksikko tulee ajamaan varmistellen sijoituksiaan sunnuntaina, niin Ogierin ja Rovanperän kohdalla luvassa on yksi mielenkiintoisimmista kaksintaisteluista MM-sarjassa pitkään aikaan, kun puhutaan yksittäisestä kilpailusijoituksesta.

– Tänä aamuna minulla oli hyvä tunne, mutta olin hiukan liian tyly renkaille, enkä hallinnut niiden kulumista riittävän hyvin. Tämän seurauksena hävisimme pätkien loppuvaiheessa, koska renkaista olivat kaikki nastat menneet. Teimme autoon pieniä muutoksia säätöihin, että auto ei aliohjaisi eikä siten olisi niin raskas eturenkaille, ja sen jälkeen kolmas erikoiskoe menikin hyvin, Rovanperä kertasi lauantain tapahtumia.

Esapekka Lappi oli lauantain erikoiskokeilla koko porukan neljänneksi nopein ja Ford-kuljettajan sijoitus kokonaistilanteessa on myös neljäs. Ero edellä ajavaan Rovanperään on 5,4 sekuntia, kun taas takana kuudentena oleva Thierry Neuville, MM-pistejohtaja, vaanii 4,5 sekunnin päässä. Toinen Ford-kuljettaja, Teemu Suninen, on kahdeksantena, mutta jokelalaisen ero kärkeen on jo reilusti yli minuutin.

WRC3-luokassa Jari Huttunen oli huikeassa iskussa lauantaina ajamalla neljälle erikoiskokeelle kolme pohja-aikaa. Niiden myötä Huttunen nousi myös luokkajohtoon, 3,4 sekunnin erolla Emil Lindholmiin nähden. Suomalaiskaksikko tulee myös ratkaisemaan luokkavoiton sunnuntaina, sillä kolmantena oleva Oliver Solberg on jäänyt kärjestä jo yli puoli minuuttia. RC2-luokan (WRC2 / WRC3) epävirallisessa yleiskilpailussa Huttunen ja Lindholm ovat myös kärkikaksikko, WRC2-luokkaa johtava Mads Östberg on jäänyt Huttusesta 5,9 sekuntia.

Eerik Pietarinen ajaa WRC3-luokassa viidentenä, 53 sekunnin päässä kärjestä. Junioreissa Lauri Joona säilytti perjantaisen kolmannen sijansa ja saman teki myös Sami Pajari, joka starttasi lauantain erikoiskokeille viidentenä ja saapui viimeiselle yötauolle myös viidentenä. Joonan ero kärkikuljettaja Tom Kristenssoniin on 51,5 sekuntia, kun taas toisena oleva Martins Sesks on 9,7 sekunnin päässä. Neljäntenä oleva Ken Torn on jäänyt Joonasta 8,4 sekuntia.

Alunperin sunnuntaina piti ajaa kaksi erikoiskoetta, reilut 21 kilometriä pitkä Likenäs kahteen kertaan, mutta järjestäjät ilmoittivat lauantaina, että kyseinen erikoiskoe ajetaan kilpailun päätöspäivänä vain kerran. Samalla se toimii myös perinteisenä Power Stage -erikoiskokeena, missä jaossa on viidelle nopeimmalle kuljettajalle lisäpisteitä. Ruotsin MM-rallin viimeinen erikoiskoe käynnistyy kello 13.18 Suomen aikaa.

Ruotsin MM-rallin yleiskilpailu 8/9 ek:ta

1) Elfyn Evans (Toyota) 1.00.38,9
2) Ott Tänak (Hyundai) + 17,2
3) Sebastien Ogier (Toyota) + 28,8
4) Kalle Rovanperä (Toyota) + 29,3
5) Esapekka Lappi (Ford) + 34,7
6) Thierry Neuville (Hyundai) + 39,2
7) Craig Breen (Hyundai) + 49,7
8) Teemu Suninen (Ford) + 1.14,8
9) Takamoto Katsuta (Toyota) + 1.37,4
10) Jari Huttunen (Hyundai) + 3.39,1 WRC3

———-

11) Emil Lindholm (Skoda) + 3.42,5 WRC3
17) Eerik Pietarinen (Skoda) + 4.32,1 WRC3
29) Lauri Joona (Ford) + 10.19,3 JWRC
31) Sami Pajari (Ford) + 10.39,3 JWRC

Evansin keskinopeus: 124,3 km/h
Pohja-ajat: Evans 5, Tänak 2, Neuville 1

Ruotsin MM-rallin aikataulu

Sunnuntai 16.2.

Huoltotauko 15 minuuttia

13.18 – EK9 Likenäs 2 (EK18 / 21,19 km) Power Stage

Ek-kilometrit koko kilpailussa yhteensä: 148,55 km

Suluissa ek:n pituuden lisäksi alkuperäinen numerointi
Kaikki ajat Suomen aikaa!

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit