MOTORSPORT

Evansin pohdinta ennen lauantai-illan erikoiskokeita osui ja upposi – “Ehkä, jos joku haluaa olla todella rohkea”

Walesin MM-rallin erikoinen aikataulu teki sen, että kuljettajat saapuivat päivähuoltoon vasta varsin myöhään iltapäivällä, kun yhdeksän erikoiskokeen urakasta oli ajamatta enää kaksi. Lauantai-illan kaksi viimeistä erikoiskoetta ajettiin pimeässä ja pakkaa sekoitti entisestään vielä näkyvyyttä haitannut sumu.

Kun kuljettajat saapuivat ennen lauantain kahta viimeistä erikoiskoetta Deesideen ja huoltoon, Walesissa oli vielä valoisaa. Kaikki kuitenkin tiesivät tilanteen, että rallin jatkuessa 15. ja 16. erikoiskokeella, Walesin metsissä tulisi olemaan pimeää ja jokainen kuljettaja poistuikin huoltotauon jälkeen varikolta komeat lisävalot asennettuna autojen keuloihin.

Huoltotauolle saavuttaessa Walesin MM-rallin yleiskilpailua ylivoimaisesti johtaneelta Elfyn Evansilta kysyttiin, että millaisin mielin kovaa vauhtia matkalla kotirallinsa voittoon ajava walesilainen lähtisi illan pimeyteen. Samalla Evans toi viimeisintä tietoa olosuhteista kahdella viimeisellä erikoiskokeella.

– Olemme saaneet tietoa, että kahdella viimeisellä erikoiskokeella saattaa olla sumua, joten jos tuo tieto pitää paikkansa, niin niistä erikoiskokeista tulee todella haastavat. Voi tulla todella vaikea ilta, Evans pohti.

Hyväntuulinen ja rennonoloinen Evans ehti myös vastaamaan kysymyksiin hieman pilkettä silmäkulmassaan, kun aiheeksi nousi se, että onko Evans harjoitellut sumussa ajamista. Vastaus löytyi Brittien vuoden 2016 rallimestarilta kuin salama siltä kuuluisalta kirkkaalta taivaalta.

– No enpä juuri ole harjoitellut. Olen kuitenkin kotimaassani suurimmaksi osaksi kesäaikaan, enkä ihan rehellisesti sanottuna juurikaan silloin lähde ulos etsimään sumua, Evans naurahti.

 

Hyundai Wales 2017

 

“Veimme Dmackin renkaiden suorituskyvyn aivan äärirajoille”

Oli selvää, että Evans itse ei ottaisi illanpimeydessä suuriakaan riskejä, johtomarginaali kun oli jo sen verran kovalla tasolla. M-Sportin kuljettaja kuitenkin ennakoi, että hänen johtomarginaalistaan saatettaisiin lohkaista pois isokin siivu, jos joku kuljettajista tekee onnistuneen hyökkäyksen.

– Ehkä, jos joku haluaa olla todella rohkea, Evans pohti.

Ja kun illanpimeyteen sitten lähdettiin, niin Evansin pohdinta osui ja upposi, se todella rohkea joku löytyi ja tällä kertaa hän oli Toyotan Jari-Matti Latvala, joka hurjan pohja-ajan myötä nousi kokonaistilanteessa kuudennelta sijalta neljänneksi. Evans hävisi Latvalalle vajaan 14 kilometrin matkalla peräti 27,3 sekuntia ja oli seitsemäs. Lauantain viimeisellä erikoiskokeella Evans kuitenkin sitten kruunasi hienon ja onnistuneen päivänsä ajamalla pohja-ajan ja yötauolle saavuttaessa johtomarginaali toisena olevaan Sebastien Ogieriin nähden on jo 53,1 sekuntia.

Ilman ajovirhettä, rengasrikkoa tai Fordin teknisiä murheita Evans juhlii rallin voittoa sunnuntaina. Ajamalla eivät takaa-ajajat Evansia enää kiinni saa.

– Todella hyvä päivä. Luulen, että olosuhteet olivat hieman meidän puolellamme, joten yritimme ottaa siitä kaiken mahdollisen irti ja mielestäni onnistuinkin hallitsemaan tilanteen varsin hyvin. Veimme Dmackin renkaiden suorituskyvyn aivan äärirajoille ja ne vastasivat siihen loistavasti, Evans hehkutti pitkän ajopäivän päätteeksi.

Walesin MM-rallin viimeinen ajopäivä sunnuntaina käynnistyy kello 10.34 Suomen aikaa. Ohjelmassa on vielä viisi erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 41 kilometriä.

 

Selivaara logo 2017

 

 

Teksti: Jari Hotti, Chester – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com