MOTORSPORT

Faktaa: Näin paljon rallin MM-sarjan tallit saavat testata kalenterivuoden aikana

Autourheilussa tunnetusti testaaminen ennen uutta kautta ja kisojen välillä kauden aikana on tärkeä osa menestyksen tavoittelua. Rallin MM-sarjassa testaamista on rajoitettu säännöillä.

Helposti voisi ajatella, että rallin MM-sarjaan osallistuvat tallit saisivat kalenterivuoden aikana testata kalustoa täysin vapaasti ja niin paljon kuin haluavat. Näin ei kuitenkaan ole, jos mukaan ei lasketa tallien valitsemaa ns. pysyvää testipaikkaa, jota saa hyödyntää täysin vapaasti ja niin paljon kuin haluaa. Esimerkiksi Tommi Mäkisen johtamalla Toyota Gazoo Racingilla on Puuppolassa hyvät testitiet aivan toimitilojen läheisyydessä.

Euroopan eri maissa tallit saavat testata kalenterivuoden aikana yhteensä 55 päivän ajan, mutta Euroopan ulkopuolella testaaminen on kielletty. MM-rallien nuotituksen aikaan testaaminen on kiellettyä ja myöskään MM-rallien erikoiskokeilla testiajot ovat kielletty.

Samana päivänä talli voi ajattaa kahta tai useampaa testiautoa samalla testitiellä, mutta ei saman aikaisesti, eikä edes yksi auto kerrallaan testitiellä niin, että kuljettajaa vaihdetaan välillä. Eli jos esimerkiksi useampi kuljettaja ajaa testiä samana päivänä, niin heidän pitää ajaa täysin eri aikaan, eli yksi kuljettaja esimerkiksi aamupäivällä ja toinen iltapäivällä.

Tehdastiimeille, M-Sportille, Citroenille, Toyotalle ja Hyundaille, voidaan myöntää kolme lisäpäivää sellaisia vieraskuljettajia varten, jotka eivät ole ajaneet valmistajien MM-pisteistä kuluvan kauden tai edellisen kalenterivuoden aikana. Tätä sääntöä tullaan käyttämään mahdollisesti M-Sportin Teemu Sunisen kohdalla, kun hän ajaa uransa ensimmäisen MM-rallin WRC-kalustolla Puolassa kesä-heinäkuun vaihteessa.

 

 

Lue myös! Autosport: FIA:n testikielto raivostutti Östbergin – ”Tämä on naurettavaa!” (30.5.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

Etusivun kuva: Toyota Gazoo Racing
Video: Videos Nettirabbi (YouTube)

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com