FIA:n rallijohtaja Jarmo Mahonen: “Sähköistyminen tulee jotain kautta”

15.12.2016 / 08:58
Toyotan WRC-esittelyssä Suomessa piipahtanut Jarmo Mahonen on erittäin tyytyväinen uuden säännön WRC-autoihin, mutta muistuttaa samalla, että sähköistyminen lienee lajin seuraava askel.

[ A- ] / [ A+ ]

Uudet ensi vuonna MM-sarjaan tulevat WRC-autot näyttävät hyviltä, kulkevat kovaa ja pitävät ääntä, mutta kuinka pitkään? FIA:ssa pohditaan jo kovasti miten autoilun sähköistyminen tulee muuttamaan myös ralliautoilua.

Kansainvälisen autoliitto FIA:n rallijohtaja Jarmo Mahonen sanoo, että sähkö tulemaan olemaan tavalla tai toisella tämänkin lajin tulevaisuutta.

– Tietysti nyt täytyy aloittaa jo keskustelu tulevaisuudesta, ja siitä mihin olemme menossa jo normaaliautoissa. Kyllähän se sähköistyminen tulee jotain kautta. Sitä täytyy alkaa vakavasti katsomaan. Rallissahan on toki niinkin, että silloin tulee autoon aika paljon lisäpainoa ja sitä kautta teihin aika isoja reikiä, jos niillä lähdetään hyppimään. Mutta kyllähän se on tulevaisuutta, ja sitä puolta täytyy tutkia, Mahonen sanoo.

Aivan äkkiä muutoksia ei kuitenkaan tule, eikä ole tarvettakaan. Mahosen mukaan nykysääntöisten WRC-autojen luokituskaari on viisi vuotta, ja uudet esiteltävät autot ovat juuri sitä, mitä FIA on hakenutkin.

– Sitä vartenhan ne säännöt on tehty, että saadaan vähän erilaisia autoja. Nykyään jos laittaa normaaliautot riviin, niin eihän kukaan voi kertoa mikä on mikä, ellei olisi merkkiä keulassa. Aerodynamiikkahan nyt ohjaa muotoilua, mutta silti, nämä autot näyttävät nyt erilaisilta. Me olemme hakeneet nyt, kuten englanniksi sanotaan ”diversity”, eli ihan puhtaasti erilaisuutta.

Huolimatta Volkswagenin lähdöstä, MM-sarja näyttää juuri nyt ”rallipatruunan” silmiin hyvältä.

– Kyllähän se näyttää ihan hyvältä ainakin tällä hetkellä. Tietysti ehti jo tottua tähän ajatukseen, että olisi viisi maailman suurinta autovalmistajaa mukana. Mutta tietysti tärkeintä on tietää, että Volkswagenin lähtöhän ei kohdistunut sarjaan, vaan heillä oli omat sisäiset vaikeutensa jonka takia joutuivat sarjasta luopumaan.

– Olihan se sääli, kun Volkswagen lähti sarjasta pois, mutta katsotaan nyt jos he jollakin tavalla vielä liittyisivät mukaan. Nyt Toyota on palannut juurilleen ja erityisesti hienoa on se, että se on suomalaisten ajattama talli. Se on aika historiallistakin, Jarmo Mahonen sanoo.

Miiro Koivula, twitter @MiiroKoivula

Lue myös Latvala vakuuttui Toyotan ilmapiiristä


Facebook kommentit