Ford voittoon Meksikossa 14 vuoden tauon jälkeen – Vuoden 2010 tulokset yhdet erikoisimmista

15.3.2018 / 07:39
Sebastien Ogier voitti Meksikon MM-rallin viime viikonloppuna (Kuva: M-Sport).

[ A- ] / [ A+ ]

Vaikka Ford onkin ollut tehdastallina tai M-Sportin voimin yksityistallina mukana Meksikon MM-rallissa joka kerta aina vuodesta 2004 lähtien, niin nyt tullut Sebastien Ogierin ajama voitto oli siitä huolimatta rallin MM-sarjan perinteikkäälle automerkille tässä Pohjois-Amerikan osakilpailussa vasta toinen. Kahdeksan vuotta sitten tulosluettelo oli Fordin kannalta varsin erikoinen.

Meksikossa ajettiin ensimmäistä kertaa MM-ralli vuonna 2004 ja tuosta kilpailusta Ford nappasi Markko Märtinin ja Francois Duvalin johdolla komean kaksoisvoiton. Harva olisi silloin uskaltanut ääneen sanoa, että Ford ei muuten tule Meksikossa voittoa juhlimaan seuraavaan 14 vuoteen ja tuskin kukaan sitä edes mietti. Näin kuitenkin kävi.

Vuonna 2005 Petter Solberg oli Subarulla ykkönen ja vuodesta 2006 eteenpäin aina vuoteen 2012 asti voittajayhdistelmä kantoi nimiä Sebastien Loeb ja Citroen. Vuodet 2013-2016 olivat Volkswagen-tallin juhlaa, kun ensin Sebastien Ogier ajoi kolme peräkkäistä voittoa ja kaksi vuotta sitten ykkönen oli Jari-Matti Latvala. Viime vuonna Kris Meeke palautti Citroenin voittajaksi Meksikossa viiden vuoden tauon jälkeen.

Vuosina 2007-2017 Fordilla ajettiin Meksikossa yhteensä yhdeksän palkintosijoitusta, joista kakkossijoja oli kolme ja kolmansia sijoja peräti kuusi kappaletta. Vuosina 2007 ja 2011 Fordin värit esiintyivät palkintokorokkeella kahdella pallilla, mutta ei kertaakaan siis sillä korkeimmalla.

Fordin kannalta erikoisin tulosluettelo koettiin kuitenkin vuoden 2010 Meksikon MM-rallissa. Yleiskilpailun kymmenen parhaan joukossa oli peräti kuusi Ford-kuljettajaa, mutta yksikään heistä ei noussut kilpailun päätteeksi palkintopallille. Citroen vei Loebin johdolla kolmoisvoiton, nimikkotiiminsä väreissä ajanut Petter Solberg oli toinen ja Citroenin junioritiimissä kilpaillut Ogier kolmas.

Fordin tehdastallin kaksikko Mikko Hirvonen ja Jari-Matti Latvala ajoivat kahdeksan vuotta sitten sijoille neljä ja viisi. Sijoilla kuudesta yhdeksään esiintyi yksityistiimien Ford-kuljettajia, Henning Solberg, Federico Villagra, Xavi Pons, sekä Martin Prokop, joista Pons ja Prokop ajoivat Ford Fiesta S2000 -autoilla.

 

Puulan Aurinkoranta

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit