Formuloissa palkinnoille, nyt sama haussa rallicrossissa – “Ehkä tuuri nyt kääntyy”

14.6.2019 / 11:05
Sami-Matti Trogen Formula 4 -auton ratissa Ahvenistolla (Kuva: Tero Niemistö).

[ A- ] / [ A+ ]

Sami-Matti Trogen teki viime viikonloppuna menestyksekkään paluun Formula 4 -auton rattiin Hämeenlinnan Ahvenistolla. Tänä viikonloppuna lohjalainen metsästää Norjan Hellissä kauden ensimmäistä palkintosijoitusta rallicrossin RX2-sarjassa.

Rallicrossia maailmalla RX2-luokassa ajava Sami-Matti Trogen, 17, teki yllätyspaluun Formula 4 -auton rattiin viime viikonloppuna Ahveniston radalla Rata-SM-sarjan osakilpailussa. Lohjalainen oli ensimetreistä lähtien hyvässä vauhdissa, otti aika-ajossa paalupaikan ja kiihdytti uransa ensimmäiseen formulavoittoon. Toisessa kilpailussa Trogen kurvaili toiseksi.

Formula Academy Finland -sarjan Ahveniston osakilpailussa ajettiin viime viikonloppuna kaksi kilpailulähtöä, lauantaina ja sunnuntaina, kun taas perjantaina nuorukaiset keskittyivät harjoituksiin. Trogen osoitti sopeutuvuutensa ja oli toiseksi nopein jo harjoituksissa, mutta sitten eteen tuli odottamattomia ongelmia.

– Lämmöt olivat pitkälti yli sadassa ja huomasin, ettei auto jaksa kulkea niin hyvin kuin pitäisi, joten ajoin varikolle ettei tule lisää vahinkoa. Tiimi otti auton tutkintaan ja se meni yöksi korjattavaksi, Trogen kertasi.

Lauantaina ajettiin aika-ajo, jossa Länsiväylän Urheiluautoilijoita edustava Trogen oli nopein. Iltapäivän kilpailussa paalupaikalta startannut Trogen onnistui hyvin lähdössä ja kiihdytti ykkösenä Ahveniston vaativiin ensimmäisiin mutkiin. Trogen pystyi venyttämään välittömästi eroa toisena olevaan Markus Laitalaan.

Kilpailussa ajettiin 25 minuuttia plus yksi kierros. Kilpailun puolessa välissä eteen tuli kierroksella ohitettava, eikä ohituspaikkaa heti avautunut. Laitala pääsi tässä vaiheessa vajaan sekunnin päähän, mutta sitten Trogen lisäsi vauhtia ja tuli ylivoimaisena voittajana ruutulipulle.

– Hyvä, mutta kova kisa, oli niin kuuma! Jouduin vähän hidastelemaan, kun kierroksella ohitettava ei päästänyt ohi. Joka tapauksessa nyt on hyvä fiilis, Trogen hehkutti.

Toinen kilpailu ajettiin sunnuntaina ja koska Trogen ajoi ensimmäisessä kilpailussa nopeimman kierrosajan, oli hän oikeutettu paalupaikalle myös toisessa kilpailussa. Tällä kertaa startti ei mennyt niin hyvin kuin edellisenä päivänä, renkaat sutivat hetken ja Laitala pääsi edelle. Tässä järjestyksessä mentiin kilpailun puoleen väliin ja ennusmerkit lupailivat voittotaistelua, jota ei lopulta kuitenkaan tullut ja Trogenin oli tällä kertaa tyytyminen toiseen sijaan.

– Pysyin Laitalan perässä, mutta sitten en vain saanut ohitettua ja lopulta alkoivat koneen lämmöt vähän nousta. Olen tosi tyytyväinen kuitenkin koko viikonloppuun ja haluan lähettää kiitokset kaikille tukijoille, erityskiitokset LVI-Säätö M.Kanniselle, kun mahdollisti minun ajamisen, sekä Marko Koiraselle ja koko tallille, oli upeaa olla taas mukana. He ottivat minut taas niin hienosti vastaan, kuin olisi kotiin tullut. Ehkä vielä jonain päivänä uudestaan.

Trogenin vauhdikas kilpailukesä jatkuu rallicrossin merkeissä, kun RX2-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Norjan Hellissä, Lånkebanenin radalla. Rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavassa RX2-sarjassa Trogen on neljäntenä ja neljäs sija on myös tullut tutuksi kauden aiemmista osakilpailuista. Nyt tavoitteena on nousta palkintokorokkeelle.

Lähtöpaikkojen arvonnassa vaivannut epäonni on heittänyt Trogenin kerta toisensa jälkeen ulkoradalle viikonlopun ensimmäisessä startissa. Myös siihen toivotaan muutosta.

– Aika usein olen saanut lähteä ulkoa ja koska autot ovat niin tasaisia, on lähtöpaikalla iso merkitys. Ehkä se tuuri nyt kääntyy. Hellin radalla on korkeuseroja, rata on makea ajaa ja ylipäätään paikka on hieno myös maisemien puolesta. Lisälenkille meno on heti ensimmäisessä mutkassa, joten myös sen merkitys on aika iso, Trogen kuvailee.

RX2-sarjassa viime vuonna debytoineelle Trogenille Hell on tuttu kilpailupaikka.

– Viime vuonna ajoin siellä ensimmäistä kertaa, mutta kisasta ei paljoa käteen jäänyt. Auto vähän temppuili ja olin seitsemäs. Vauhti tosin oli kohdallaan, joten siinä mielessä on ihan luottavainen olo. Torstaina otetaan vielä lähtötestiä, jotta ollaan sitten valmiina, kun kilpailu alkaa, Trogen päätti.

Formula Academy Finland ja pistetilanne 2/5 osakilpailua

1) Markus Laitala 93
2) Nikita Aleksandrov (RUS) 60
2) Elias Seppänen 60
4) Sami-Matti Trogen 43
5) Max Salo 36
6) Nestori Virtala 28

RX2 ja pistetilanne 3/7 osakilpailua

1) Oliver Eriksson (SWE) 89
2) Jesse Kallio 76
3) Fraser McConnell (JAM) 61
4) Sami-Matti Trogen 57
5) Vasiliy Gryazin (RUS) 51
6) Ben-Philip Gundersen (NOR) 48

Teksti: Toni Lönnroos, Sami-Matti Trogenin tiedotus


Facebook kommentit