MOTORSPORT

Future Cup asfalttisprint: Rovaniemen osakilpailuun nuoret kuljettajat mukaan ilmaiseksi

Pohjois-Savon Lapinlahden keskustan välittömässä läheisyydessä ajetussa ja Future Cup asfalttisprint -sarjassa, Suomen ainoassa kokonaan asfaltilla ajettavassa kilpasarjassa, yhteensä 135 kilpailijaa mittasi paremmuuttaan nautinnollisen vauhdikkaalla 2,5 kilometrin mittaisella katuradalla.

Future Cup asfalttisprint -sarjan kilpailukauden 2017 neljännessä ja samalla sen viimeistä edellisessä kilpailuviikonlopussa ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puuttunut, kun hurjan yrittämisen seurauksena kyytiä saivat niin valotolpat kuin männynkävyt. Silti dramatiikkaa ja vaikeita olosuhteita sisältäneissä kilpailuissa paremmuussjärjestys saatiin selvitettyä ja näin askelmerkit reilun kahden viikon päästä Rovaniemen Napapiirillä ajettavaan finaaliviikonloppuun on selvillä.

4-Veto Cupissa ralliviritteisellä Mitsubishi Lancer Evolutionilla kilpaileva Toni Kuortti nappasi kilpailukaiden seitsemännen luokkavoiton ja pystyi kuromaan kaksi mestaruuspistettä Skoda Octavia WRC kuljettaja Jarmo Aution etumatkaa ja kolme pistettä jättämään sunnuntaisen kilpailun nopeinta Mika Myllylää. Vastaavasti lauantaisen kilpailun nopein Jukka Tenho on vain yhden pisteen palkintokorokkeen alimmasta sijasta ja näin tämä nelikko tulee ratkaisemaan ensimmäisen MestariSauna by Salvos -pääpalkinnon sijainnin.

– Koska lopullisista sarjapisteistä jätetään kaksi huonointa tulosta pois, niin teoriassa 4-Veto Cupin kärkinelikko on yhdeksän pisteen sisällä ja Aution etumatka on viisi pistettä Mika Myllylään. Käytännössä Autiolle riittää top-3 luokkasijoitus mestaruuden varmistamiseen, mutta kuitenkin täytyy muistaa, että mikäli hän Rovaniemellä epäonnistuu niin Myllylä, Kuortti ja Tenho ovat kaikki iskuetäisyydellä uuden saunan lauteille, sarjapromoottori Kari Tasanko analysoi tilannetta.

2-Veto Cupissa sarjajohtaja Mika Perttula kärsi lauantaisessa kilpailussa teknisistä murheista ja vaikka hän sunnuntain kilpailussa nappasi luokkavoiton, tipahti Toyota Corolla kuljettaja sarjapisteissä kolmanneksi. Samalla yhden ajamattoman kilpailulähdön seurauksena myös Cuppikunkun kärkipaikka vaihtui nuorten luokan kärkimies Oskari Heikkisen 10 pisteen johtoasemaksi.

Kaksivetoisissa “sisupastillit” ansaitsee Honda Civic kuljettaja Timo Rajala, joka ensiksi sunnuntain avauskierroksella näytti katselijoille autonsa mätipuolta. Silti hetkeä myöhemmin auton laastaroinnin jälkeen hän onnistui silti nappaamaan kahdeksannen luokkavoittonsa ja nousemaan sarjapisteissä hopeasijalle, vain kolme pistettä sarjajohtoon siirtynyttä Marko Perttulaa perässä.

– Kaksivetoisissa tullaan näkemään ehkäpä sarjamme mielenkiintoisin huipennus miesmuistiin, kun käytännössä viidellätoista kärkikuljettajalla on edelleen mahdollisuus kotiuttaa toinen MestariSauna by Salvos -pääpalkinto. Vaikka Marko Perttula on nyt kolmen pisteen johtoasemassa, niin kun kaikilta vähennetään kaksi huonointa tulosta, on Mika Perttulalla ja sarjamme toisella debytantilla Jasu Saarisella parhaimmat lähtökohdat mestaruustitteliin. Kuitenkin täytyy muistaa, että mitä tahansa voi vielä Rovaniemellä tapahtua eli mitään ei ole tässäkään luokassa ratkaistu. Se kuitenkin on selvää, että kaksivetoisissa Joulupukin pajan ympäristössä ajettavassa päätösviikonlopussa sekunnin kymmenykset tulevat näyttelemään isoa roolia, Tasanko pohtii.

“Voidaan todeta, että meillä menee hyvin”

Nuorten luokassa Oskari Heikkinen oli jälleen pysäyttämätön ja onnistui täysien pisteiden lisäksi viemään kotipihaansa koristamaan kaksi Lapinlahden Autourheilijoiden antamaa, sekä erittäin näyttävää ja ennen kaikkea painavaa karhumaista palkintoa, jotka oli tehty käsityönä moottorisahaa käyttäen. Joukkuekilpailussa Hämeen Hurjat eli Jari Lamminsivu, Aki Mansikkamäki ja Marjo-Riitta Lunden nousivat kolmossijalta neljän pisteen turvin kärkeen.

– Koko kilpailukauden erittäin vahvasti ajanut Oskari Heikkinen on viittä vaille sarjavoittaja, kun hänen todellinen karkumatkansa on tällä hetkellä jo 21 pisteen verran. Tosin koska moottoriurheilussa voi mitä tahansa sattua, niin silti viidellä kärkimiehellä on edelleen ohut sauma klikata Heikkinen valtaistuimen viimeiseltä portaalta, jolla titteli on siis täysin omissa käsissään. Sen sijaan hopeasijasta tullaan näkemään huikea taistelu, kun Niko Ahola, Jeremias Salomäki, Roope Suomalainen ja Rasmus Tuominen ovat kaikki yhdeksän pisteen sisällä toisistaan. Parhain kiinnitys hopeasijaan on tällä hetkellä Tuomisella, joka yhtä kilpailua lukuun ottamatta on ollut tiukasti sarjajohtaja Heikkisen vanavedessä, Tasanko tuumailee.

Lapinlahden rallisprinteissä ilmojen herra kostutti lauantaista kilparataa siten, että usea kilpailija tarjosi katsojille muutakin kuin vauhdikasta etenemistä. Kummankin osakilpailun jälkeen yksi ja samainen mutkayhdistelmä oli kuin sodan jäljiltä kilpailijoiden menettäessä auton hallinnan ja osuessa niin valotolppiin kuin radan reunalla olleisiin puihin. Onneksi turvavarusteet osoittautuivat jälleen nimensä veroisiksi ja näin usea kilpailija joutuu seuraavan kahden viikon aikana tekemään peltitöitä.

25.-26. elokuuta Joulupukin Pajan ympäristössä ajettavissa Future Cup asfalttisprintsarjan kauden 2017 päätöskilpailuissa Rovaniemen Urheiluautoilijoiden yhteistyökumppanit K-Market Ounasvaara ja K-Market Viirinkangas antavat poikkeuksellisen kädenojennuksen kaikille Nuorten luokan kuljettajille tarjoamalla osallistumismaksun kumpaankin kilpailuun, ajaapa kuljettaja Future Cupin sarjapisteistä tai ei. Promoottori Tasanko pitää tekoa erittäin upeana eleenä Suomen autourheilun kehittämiseksi. Puoli vuotta sitten Tasanko itse päätti lahjoittaa voittamansa kilparengassarjan hinnan tuleville nuorten luokan menestyjille.

– Kun katsotaan nykyhetken Suomen ralliautoilun tasoa, niin voidaan todeta, että meillä menee hyvin. Autourheilun kansallinen keskusliitto on tehnyt oikeita liikkeitä panostamalla nuoriin ja se tuottaa hedelmää, kun meillä on nyt useita kovassa nosteessa olevia rallitähtiä ajamassa niin MM- ja EM-sarjan luokkien kärkisijoituksista. Uskon vakaasti, että myös Future Cupin, sekä sen yhteistyökumppaneiden tuki nuorten luokan kuljettajia kohtaan on ollut vaikuttamassa asiaan. Hyvinä esimerkkeinä on se, että usea aikaisempina vuosina sarjassamme ajanut kilpailija on viimeisinä vuosina menestynyt Ralli SM -sarjan osakilpailuissa ja että vuoden 2013 Nuorten luokan mestari Juuso Nordgren on ollut erinomaisessa vauhdissa myös kansainvälisissä kilpailuissa, Tasanko analysoi.

Future Cup 2017 pistetilanteet 8/10 osakilpailua

4-Veto Cup

1) Jarmo Autio (Skoda) 132
2) Toni Kuortti (Mitsubishi) 122
3) Mika Myllylä (Mitsubishi) 118
4) Jukka Tenho (Mitsubishi) 117
5) Markku Viitanen (Mitsubishi) 110
6) Juho Mäki-Tammela (Mitsubishi) 110

2-Veto Cup

1) Marko Perttula (Ford) 127
2) Timo Rajala (Honda) 124
3) Mika Perttula (Toyota) 123
4) Jarmo Suokko (BMW) 122
5) Aki Mansikkamäki (Toyota) 120
6) Tiina Lassila (BMW) 120

Nuoret

1) Oskari Heikkinen (Ford) 130
2) Niko Ahola (Toyota) 100
3) Jeremias Salomäki (Suzuki) 96
4) Roope Suomalainen (Suzuki) 96
5) Rasmus Tuominen (Suzuki) 94

Cuppikunkku

1) Oskari Heikkinen (Ford) 192
2) Mika Perttula (Toyota) 182
3) Jasu Saarinen (BMW) 177
4) Jarmo Autio (Skoda) 170
5) Tarmo Ollila (Ford) 169

Joukkuekilpailu

1) Hämeen Hurjat 464
2) Team Nordpeak 460
3) Power Oil Team 449
4) Team Malmisepeli 437
5) Kokkolan Vetomiehet 418

Tutustu! Future Cup asfalttisprint -sarjan kotisivut

Teksti: Future Cup asfalttisprint -sarjan tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com