MOTORSPORT

Grönholm hyvistä asetelmista sunnuntaihin, vaikka alku vaikea olikin – “Siihen pyritään”

Niclas Grönholmin avauspäivä rallicrossin MM-sarjan Latvian osakilpailussa lauantaina käynnistyi vaisusti, mutta jättionnistuminen toisessa alkuerässä toi GRX Taneco -tallin kuljettajalle erinomaiset lähtöasetelmat sunnuntaille.

Rallicrossin MM-sarjan kauden yhdeksäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Bikerniekin komealla radalla Riiassa, Latviassa. Supercar-luokan osalta lauantain ohjelmassa oli kaksi ensimmäistä alkuerää. Latvian viikonlopun ainoa suomalaiskuljettaja Niclas Grönholm starttasi ensimmäisessä alkuerässä toisessa lähdössä ykkösruudusta, mutta Hyundai-kuljettajan startti ei onnistunut ja lopulta aika riitti vasta yhdeksänteen sijaan.

– No eihän se hirveän hyvin mennyt. Avauduin hieman sen lähdön jälkeen, Grönholm kommentoi UrheiluUutiset.comille ensimmäisen alkuerän jälkeen.

Grönholmin osalta ensimmäinen alkuerä ei kaatunut pelkästään epäonnistuneeseen starttiin, vaan myös kilpakumppanilta tuli osumaa heti avausmutkassa. Vieläpä kahdesti.

– Hieman huono reaktio (startissa), ei mikään katastrofaalinen, mutta vähän oltiin perässä. Ensimmäinen mutka näytti menevän ihan ok, mutta sitten (Janis) Baumanis tuli kaksi kertaa päin aika kovaa. Saihan se rangaistuksen siitä, mikä oli ihan oikein, Grönholm sanoi.

Ensimmäisten mutkien jälkeen Grönholm ajoi viidentenä, mutta nousi lopulta kolmanneksi ja Baumaniksen viiden sekunnin aikasakon myötä sijoitus nousi vielä toiseksi.

– Ajo oli muuten ihan ok, mutta hävisin ensimmäisellä kierroksella niin paljon, joku kaksi, kolme sekuntia. Ja sen verranhan jäin sitten lopulta kärjestä kokonaistuloksissa. Vauhti oli ihan ok, mutta ensimmäinen kierros meni huonosti, Grönholm arvioi.

 

GRX Tanecon venäläiskuljettaja Timur Timerzyanov koki kovia ensimmäisessä alkuerässä (Kuva: RPF).

 

“Nyt oli reaktio ihan ok”

GRX Taneco -tallin osalta ensimmäinen alkuerä ei aihetta riemuun juurikaan tarjoillut, kun Grönholmin yhdeksännen sijan lisäksi Reinis Nitiss oli vasta viidestoista ja Timur Timerzyanov jäi kokonaan ilman tulosta, venäläisen kaadettua autonsa heti startin jälkeen radan toisessa mutkassa. Suomalaistallin varikkopilttuussa ennen toista alkuerää urakkaa riitti Timerzyanovin auton lisäksi myös Grönholmin auton kanssa.

– Siellä oli vähän osia rikki, tietysti niiden osumien takia. Puskurit repsotti vähän sinne ja tänne, Grönholm kuvaili.

Toisessa alkuerässä Grönholm kävi tiukan taistelun lähtövoitosta Liam Dorania vastaan. Britti pyyhkäisi startista kärkipaikalle ja sai Grönholmin taakseen, joka selkeästi oli kaksikosta nopeampi, mutta ohi vain ei päässyt.

– Nyt oli reaktio ihan ok. Liamilla oli vilppilähtö kyllä tosi lähellä, Grönholm hymyili muisteltuaan toisen alkuerän starttia.

Grönholmin mukaan mielessä kävi hoitaa lisälenkki aikaisemmin, kun vasta viimeisellä kierroksella, mutta riskinä oli jäädä sen jälkeen Robin Larssonin taakse. Bikerniekin radalla lisälenkiltä ulostulo takaisin normaali radalle tapahtuu radan viimeisessä mutkassa, jonka jälkeen edessä on maaliviiva. Grönholm siis suoritti lisälenkin viimeisellä kierroksella ja näytti jo hetken siltä, että Doran pitää kärkipaikkansa, mutta Grönholmin ovela kikka toi suomalaiskuljettajalle lähtövoiton lisäksi koko toisen alkuerävaiheen nopeimman ajan.

– Kun käänsin viimeiseen mutkaan, niin en vielä nähnyt Liamia. Radiossa sanottiin, että tiukille menee. Menin viimeiseen mutkaan “yli hiljaa” ja onneksi Liam ajoi hieman leveäksi, niin pääsin sisältä sitten ohi. Vähän passailin siinä, mutta se oli ainoa vaihtoehto. Jos olisin alkanut riehumaan ulkopuolelle, niin en olisi voittanut sitä lähtöä, Grönholm myönsi.

Grönholm oli lopulta toisessa alkuerässä reilut kaksi sekunnin kymmenystä nopeampi kuin toiseksi nopeimman ajanut Anton Marklund. Selvää on, että mikäli Grönholm olisi saanut ajaa kärjessä koko matkan, eikä Doranin Audin takapuskurissa kiinni, olisi aika ollut varmasti vieläkin kovempi. Nyt sitä ei tarvittu, nopein aika kun tuli muutenkin, mutta tieto siitä antaa varmasti lisää luottamusta sunnuntaina ajettaviin kahteen viimeiseen alkuerään.

– Kaksi, kolme kymmenystä per kierros olisi pystynyt ajamaan kovempaa, jos en olisi joutunut roikkumaan Liamin perässä. Siihen pyritään, että pysytään tuolla paikalla ja päästään lähtemään semifinaaliin paalupaikalta, Grönholm päätti.

Lauantain ykkönen oli Rokas Baciuska, jonka nostimme ennakkojutussamme esiin “mustana hevosena”. MM-sarjan pistekakkonen Timmy Hansen joutui keskeyttämään toisen alkuerälähdön ja sijoitus kahden ajetun alkuerän jälkeen on vasta 15. MM-pistejohtaja Andreas Bakkerud löytyy tuloksista riviltä neljä ja veljensä Timmyn kanssa tasapistein toisena MM-sarjassa oleva Kevin Hansen lähtee sunnuntain kolmanteen ja neljänteen alkuerään viidenneltä sijalta.

MM-sarjan Supercar-luokka 2/4 alkuerää

1) Rokas Baciuska (Renault) 90
2) Niclas Grönholm (Hyundai) 85
3) Anton Marklund (Renault) 84
4) Andreas Bakkerud (Audi) 83
5) Kevin Hansen (Peugeot) 79
6) Liam Doran (Audi) 78
7) Guerlain Chicherit (Renault) 72
8) Timo Scheider (Seat) 68
9) Cyril Raymond (Renault) 66
10) Reinis Nitiss (Hyundai) 65
11) Timur Timerzyanov (Hyundai) 63
12) Krisztian Szabo (Audi) 62

———-

13) Janis Baumanis (Ford) 61
14) Guillaume De Ridder (Renault) 61
15) Timmy Hansen (Peugeot) 61
16) Oliver Bennett (Mini) 58
17) Matvey Furazhkin (Skoda) 57
18) Pal Try (Ford) 55
19) Robin Larsson (Audi) 38

Teksti: Jari Hotti, Riika
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com