MOTORSPORT

Grönholm vastaan kolme kovaa ruotsalaista – “Meillä on kaikki edellytykset menestyä”

Rallicrossin MM-sarja käynnistyy tänä viikonloppuna Barcelonassa, Espanjassa ajettavalla kauden avausosakilpailulla. Yhtenä suurimmista mestarisuosikeista historian kahdeksanteen MM-kauteen starttaa Niclas Grönholm.

Sanotaan se heti tähän alkuun. Mikäli rallicrossin maailmanmestari vuosimallia 2021 ei ole joku nelikosta Johan Kristoffersson, Niclas Grönholm, Timmy Hansen tai Kevin Hansen, niin silloin olemme saaneet todistaa ehdottomasti tämän lajin MM-sarjan historian yllätyksellisintä kautta koskaan. Kristofferssonilla maailmanmestaruuksia on vyöllään jo kolme, Timmy Hansenilla yksi. Sen sijaan Grönholm ja Kevin Hansen metsästävät ensimmäistä maailmanmestaruuttaan.

– Voittoa avausosakilpailusta ja mestaruutta kauden päätteeksi tavoitellaan! Aloitetaan kausi lauantaina vahvasti ja kyllä se siitä lähtee sitten rullaamaan eteenpäin. Kaikki on pelissä heti ensimmäisestä osakilpailusta lähtien ja meillä on kaikki edellytykset menestyä, itseluottamusta uhkuva 25-vuotias Grönholm sanoo GRX-SET-tiimin tiedotteessa.

Rallicrossin MM-sarjan kaudesta 2020 tuli koronan takia todellinen tynkäkausi, kun osakilpailuja ajettiin vain kahdeksan, neljällä eri radalla. Tosin ei tänäkään vuonna osakilpailujen määrä iso ole, yhdeksän, mutta eri ratoja sentään on luvassa seitsemän kappaletta, mikäli tilanteeseen ei loppukesän ja syksyn aikana tule enää muutoksia.

Kausi 2021 avataan samalla radalla, missä edellinen kausi yhdeksän kuukautta sitten päätettiin, eli parin välivuoden jälkeen Espanja ja Barcelona isännöivät MM-sarjan kauden avausosakilpailua. Grönholm ei Barcelonan radalta vielä urallaan palkintosijoitusta ole onnistunut saavuttamaan, vaikka inkoolainen onkin siellä MM-sarjaa jo kuusi osakilpailua ehtinyt ajamaan. Grönholmin paras sijoitus Barcelonasta on neljäs sija, vuosilta 2018, 2019 ja 2020.

– Katalonian rata ei kuulu suosikkiratojeni joukkoon, mutta joka paikassa on pärjättävä hyvin. Rallicrossissa lähdöllä on lopputulokseen iso merkitys, joka Barcelonassa korostuu. Rata muuttuu kilpailun aikana yleensä vielä normaalia enemmän ja jos sataa vettä, niin rata on todella liukas. Automme pitäisi sopia avausosakilpailun rataprofiiliin hyvin, Grönholm ennakoi.

Touko- ja kesäkuussa Grönholm osallistui Pohjoismaiden mestaruussarjan RallyX Nordicin neljään osakilpailuun Ruotsin Höljesissä, sekä Oulussa. Tuloksena oli kolme komeaa voittoa, joiden myötä Grönholm nousi sarjan kaikkien aikojen voittotilastossa jaetulle kuudennelle sijalle. Lisäksi GRX-SET-tiimi on ajanut kauden alla tottakai myös testiä, muun muassa Kouvolan radalla.

– Testit ovat sujuneet todella hyvin ja olen erittäin iloinen siitä edistyksestä mitä saimme aikaan. Fiilis auton suhteen on hyvä, voisin jopa sanoa, että parempi kuin koskaan aiemmin, mutta vastahan se Barcelonassa sitten nähdään mikä meidän vauhti on. Testien perusteella uskon, että edessä on hyvä kausi meille. Automme on parempi ja nopeampi kuin viime kaudella, jo neljännen Hyundai-kautensa aloittava Grönholm kehuu.

 

Niclas Grönholm ja GRX-SET-tiimi ajoivat testiä ennen MM-avausta muun muassa Kouvolassa (Kuva: Toni Ollikainen).

 

 

“Olihan nämä opettavaisia kokemuksia”

Grönholmin “spotterina” eli radiomiehenä jatkaa rallicrossin moninkertainen Euroopan mestari Jussi Pinomäki, joka toimii myös GRX-SET-tiimin tiimipäällikkönä.

– “Juupen” taktinen silmä kilpailun aikana on tärkeä apu, koska itse et välttämättä tiedä mitä takana tapahtuu. Oikea-aikaisesti ajoitetut “jokerilenkit” ovat ratkaisseet useita kilpailuja ja ne ovat lajissamme isossa roolissa, Grönholm muistuttaa.

Palataan lopuksi vielä kesäkuun alkuun ja OuluZonelle, RallyX Nordic -sarjan kauden viidenteen ja kuudenteen osakilpailuun. Lauantain finaalissa Grönholm kärsi rengasrikon ajaessaan johtoasemassa, kun taas sunnuntain finaali päättyi Grönholmin osalta komeaan voittoon. Kun mukaan lasketaan Höljesin kaksi osakilpailua, vei Grönholm ennen MM-avausta neljästä Johan Kristofferssonia vastaan ajetusta RallyX Nordic -kilpailusta voitot selkein lukemin 3-1.

– En tiedä nostaako voitot itseluottamusta, mutta olihan nämä opettavaisia kokemuksia. Hyvä päästä ajamaan Johania vastaan ennen MM-sarjaa, saatiin tiukkoja kisoja alle. Johanillakin oli hyvä auto, kehui sitä minulle tuossa. Kertoi, että he ovat saaneet siitä todella hyvän ja että hän on tyytyväinen siihen. Ei siis pelkästään ajettu huippukuljettajaa vastaan, vaan myös hyvää autoa vastaan, Grönholm kommentoi UrheiluUutiset Motorsportille puolitoista kuukautta sitten.

Hauska sattuma muuten oli se, että Oulussa lauantain kilpailu venähti kokonaiskestoltaan ennätyspitkäksi, kun kilpailupäivää venyttivät pitkään kestänyt sähkökatkos, sekä radan kunnostustyöt. Kun Grönholm kokemaansa tuolloin pohti, ei hänkään tiennyt vielä sitä, että MM-sarjan kauden avauksessa Barcelonassa aikataulu tulee suunnitellusti venymään molempina päivinä harjoituksista illan finaaliin lähes kellon ympäri. Tältäkin osin Oulu siis tarjosi tulevaa MM-avausta ajatellen hyvää tuntuman hakua.

– Aikamoista odottelua oli kyllä, en muista noin pitkää kilpailupäivää koskaan aiemmin kokeneeni. Olen kyllä iltavirkku, myöhään nukkumaan ja aamulla väsyttää. Minun puolelta ei siinä iltakilpailussa ollut mitään ongelmaa, olin ihan virkeä. Abu Dhabissa ajettiin pari vuotta sitten iltakilpailu MM-sarjassa ja siellä finaali muistaakseni alkoi seitsemältä, Grönholm muisteli.

Aivan kuten viime vuonna peräti neljä kertaa, niin myös tänä vuonna MM-sarjassa tullaan ajamaan tuplakilpailuja, eli saman viikonlopun aikana samalla radalla ajetaan kaksi osakilpailua. Tänä vuonna “tuplaisäntinä” toimivat Latvia ja Riika syyskuussa, sekä Saksa ja Nurburgring marraskuussa. Grönholm muistutti Oulun tuplakilpailun yhteydessä, että tälläiset viikonloput ovat äärimmäisen rankkoja erityisesti tiimin mekaanikoille.

– Kun ajetaan tuplakilpailu, niin vaihdelaatikko pitää olla ensimmäisen kilpailun jälkeen autosta irti. Lisäksi kytkimet ja muut käydään läpi, Grönholm taustoitti eroja tuplakilpailun ja normaalin kilpailuviikonlopun välillä.

RX1-luokan (aiemmin Supercar) ensimmäinen alkuerävaihe Barcelonassa käynnistyy tänään perjantaina kello 18.00 Suomen aikaa.

Niclas Grönholm, 25

Debytoi MM-sarjassa Ruotsin Höljesissä 2015 (17. sija)
52 MM-osakilpailua, 3 voittoa, 5 palkintosijoitusta (3-2-0)
18 finaalipaikkaa (34,6 %) ja 33 semifinaalipaikkaa (63,5 %)
Kuljettajien MM-pisteissä neljäs sija 2019 ja 2020
Rallicrossin Supercar-luokan Suomen mestari 2015

Rallicrossin MM-sarjan kilpailukalenteri 2021

23.07.-24.07. Barcelona, Espanja
20.08.-22.08. Höljes, Ruotsi
03.09.-05.09. Loheac, Ranska
18.09.-19.09. Riika, Latvia (kaksi osakilpailua)
09.10.-10.10. Spa-Francorchamps, Belgia
23.10.-24.10. Montalegre, Portugali
27.11.-28.11. Nurburgring, Saksa (kaksi osakilpailua)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Barcelonan ennakkokommentit: Tiedote

 

MM-avaus Barcelonassa: Alkuerät käyntiin illalla, suomalaiskuljettajat heti vastakkain

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com