Grönholmilta uusi projekti, tässä tulee GRX Hautomo – “Siitä se idea sitten lähti”

11.11.2020 / 08:24
Grönholm, kuljettajat ja kartturit Sebastian Virtanen, sekä Pekka Kelander (Kuva: GRX).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm on perustanut uuden tukiohjelman, GRX Hautomon, jonka toiminta-ajatuksena on auttaa nuoria, motivoituneita rallikuljettajia uran alkuvaiheessa.

Marcus Grönholmin GRX Management on jo vuosien saatossa tullut tunnetuksi muun muassa rallicrossin MM-sarjassa kilpailevasta suomalaistiimistä, sekä rallikuljettajista Jari Huttusen uraa eteenpäin auttavana tahona, missä Grönholm toimii Huttusen managerina. Nyt GRX:n toimintaan tulee “uusi osasto”, GRX Hautomo, jonka toiminta-ajatus on hyvin yksinkertainen, mutta äärimmäisen tärkeä: auttaa nuoria, motivoituneita rallikuljettajia uran alkuvaiheessa.

– Meillä oli jo jonkin aikaa ollut GRX Managementissa puhetta nuorten kuljettajien tukiohjelmasta tai “hautomosta”. Sitten kuulin, että Kumpumäen Arto oli pyöritellyt samanlaista ideaa. Siitä se idea GRX Hautomosta sitten lähti, Grönholm taustoittaa GRX:n tiedotteessa.

Aiemmin kesällä Inkoossa järjestettiin valintatilaisuus, johon kutsuttiin kuusi kuljettajaa. Valintaraadissa Grönholmin ja Kumpumäen lisäksi olivat Grönholmin luottokartturi, kaksinkertainen maailmanmestari Timo Rautiainen, AKK:n valmennuspäällikkö Tuomo Nikkola, sekä kartanlukijat Antti Linnaketo ja Topi Luhtinen.

Ajotaitojen lisäksi kuudelta mukana valintatilaisuudessa olleelta kuljettajalta testattin muun muassa kielitaitoa, sekä fyysistä kuntoa. Valituiksi tulivat lopulta Toni Herranen, 16, sekä Benjamin Korhola, 17.

– Päivän aikana testitulosten lisäksi seurasimme kuljettajia kokonaisuutena. Emme etsineet valmista nopeaa kuskia, vaan nuorta uran alussa olevaa urheilijaa, jolla on halua kehittyä ja jota voimme tukea ja luotsata uralla eteenpäin. Näissä kahdessa kuljettajassa näimme sitä sitoutumista ja poltetta ralliin, mitä olimme hakemassakin, Grönholm korostaa.

Viikon päästä 17 vuotta täyttävä Herranen on kotoisin Jäälistä. Herranen on ajanut kartingia vuodesta 2013 lähtien ja viimeiset kolme vuotta ralli on ollut nuorukaisen ehdoton ykköslaji. Herranen debytoi rallin SM-sarjassa tänä vuonna ja saavutti heti tulokaskaudellaan SM4-luokan SM-hopeaa. Herranen päätyi tasapisteisiin Suomen mestaruuden voittaneen Sami Korvolan kanssa, mutta mestaruuden ratkaisi Korvolan eduksi osakilpailuvoittojen määrä.

Herranen sijoittui Rovaniemellä ja Joensuussa SM4-luokassa kolmanneksi, Kouvolassa toiseksi ja SM-sarjan kauden päättäneestä Seinäjoen osakilpailusta tulikin sitten uran ensimmäinen SM-luokkavoitto.

– Aluksi ajoin sekä kartingia, että rallia samaan aikaan, mutta tämä on ensimmäinen kausi ihan pelkästään rallia. Yllättävinkin hyvin on mennyt ja kehitystä on tapahtunut. Tämäkin valinta on iso ponnahdus uralla, Herranen iloitsee.

Korholasta löytyy parikin yhteistä tekijää Marcus Grönholmin kanssa, ovathan molemmat kotoisin Inkoosta ja molempien taival moottoriurheilussa käynnistyi motocrossilla. Korhola viihtyi kaksipyöräisten parissa 12-vuotiaaksi saakka, siirtyi siitä kartingiin ja lopulta ralliin, missä on kilpaillut vuodesta 2018 lähtien.

– Pääsy GRX-ohjelmaan on kyllä tosi hieno juttu. Saan tätä kautta varmasti paljon oppia ja tukea tulevaisuutta ajatellen, Suomen lisäksi Baltian maissa rallissa kilpaillut Korhola uskoo.

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Grönholmin, Herrasen ja Korholan kommentit: Tiedote


Facebook kommentit