MOTORSPORT

Gryazin ajoi voittoon Norjassa ja katseli Solbergin etuvaloja startissa – Video!

Rallin huippulupaus Nikolay Gryazin sai parhaan mahdollisen startin kilpailukauteensa, kun venäläinen ajoi lauantaina voittoon Norjan mestaruussarjan avausosakilpailussa Sigdalsrallissa. Gryazin koki kilpailussa myös varsin erikoisen ja rallissa harvinaisen tilanteen, kun kokenut norjalaiskuljettaja järjesti lähtöalueella oman ohjelmanumeronsa.

Viime lauantaina ajettu Sigdalsralli oli Norjan mestaruussarjan kauden avausosakilpailu ja mukana nähtiin myös muutamia rallin MM- ja EM-sarjasta tuttuja kuljettajia kuten mm. viime vuotista WRC-Fordiaan käskyttänyt Mads Östberg, kokenut Henning Solberg, Marius Aasen, sekä viime kaudella rallin EM-sarjassa säväyttänyt venäläisnuorukainen Nikolay Gryazin.

Oli ennakkoon täysin selvää, että uuden sukupolven Ford Fiesta WRC -autollaan Östberg lähti matkaan suurena ennakkosuosikkina ja norjalaisen vauhtiin eivät muut ensimmäisten viiden erikoiskokeen aikana ehtineetkään, kunnes kuudennella erikoiskokeella Östberg joutui keskeyttämään jarruongelmien seurauksena. Voiton nappasi lopulta Gryazin, jonka voittomarginaali toiseksi sijoittuneeseen Anders Gröndaliin nähden oli lähes minuutti. Solberg oli kolmas ja Solbergin poika Oscar Solberg neljäs, häviten isälleen lopulta seitsemän sekuntia.

Sigdalsrallissa nähtiin myös varsin erikoinen ja rallissa harvinainen tilanne, jossa osallisena olivat rallin voittanut Gryazin, sekä kokenut, 126 MM-ralliin urallaan startannut Henning Solberg. Gryazin oli valmistautumassa starttiinsa erikoiskokeelle ja lähtökello näytti jäljellä olevan aikaa 30 sekuntia, kun puiden takaa kohti Gryazinin autoa syöksyi Solberg.

Vanhemmalla Mitsubishi Lancer Evo 6.5:lla kilpaillut Solberg oli pyörähtänyt lähes heti lähdön jälkeen ja kun lumipenkkojen välissä kapealla tiellä auton kääntäminen oikeaan menosuuntaan oli osoittautunut mahdottomaksi tehtäväksi, päätti Solberg tehdä u-käännöksen lähtöalueella. Vaaratilannetta Solbergin kuvioista ei aiheutunut, olihan Gryazinilla tosiaan puoli minuuttia vielä lähtöön aikaa sillä hetkellä, kun Solberg hänen eteensä ilmestyi. Tilanne on nähtävissä alapuolella olevalta videolta, joka on Gryazinin auton in-car-kuvaa. Erikoinen tilanne on heti videon alussa.

Gryazin kilpailee seuraavaksi Finnskog-rallissa 3. helmikuuta, joka on Norjan mestaruussarjan kauden toinen osakilpailu. UrheiluUutiset.comin tietojen mukaan Gryazinin kausi jatkuu kahden Norjassa ajettavan kilpailun jälkeen Suomessa helmikuun puolivälissä ja Mikkelin ympäristössä ajettavassa SM Vaakunarallissa. Gryazin on ilmoittautunut mukaan SM-sarjaan täksi kaudeksi, mutta kauden avaavassa Tunturirallissa hän ei tällä viikolla ole mukana.

Mikäli Gryazin Vaakunarallissa kilpailee, on se hänelle tässä rallissa jo kolmas esiintyminen. Vuonna 2016 Gryazin oli mukana etuvetoisella Peugeotilla, mutta tuolloin vauhti ei vielä säväyttänyt ja vertailussa SM3-luokan suomalaiskuljettajiin nähden Gryazin oli selkeästi hitaampi. Lopulta taival päättyi ulosajoon ja keskeytykseen.

Viime vuonna Gryazin sen sijaan oli erinomaisessa vauhdissa sijoittuen yleiskilpailussa Kalle Rovanperän ja Teemu Asunmaan jälkeen kolmanneksi. Koska Gryazin ajoi Mikkelissä viime vuonna Baltic Rally Trophyn pisteistä, niin tästä syystä hänen aikojaan ei juurikaan noteerattu, kaikkien katseet kun oli suunnattu SM-sarjan kuljettajien suorituksiin. Mutta faktaa oli se, että Gryazin jätti kokonaisajoissa taakseen mm. Juha Salon, sekä Jarkko Nikaran.

 

 

 

Lue myös! Rovanperän viime vuonna kahdesti kukistanut venäläiskuljettaja mukaan rallin SM-sarjaan (11.1.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: SRT (YouTube)

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com