MOTORSPORT

Gryazin paljasti missä ja milloin tekee MM-debyyttinsä – “Siellä olisi tarkoitus olla mukana”

Nikolay Gryazinin erinomainen syysvire sai jatkoa, kun venäläiskuljettaja ajoi viikon takaisen Puolan EM-rallin voiton jatkoksi ykköseksi myös Turun ja Salon seudulla ajetussa rallin SM-sarjan päätösosakilpailussa viime viikonloppuna. Kilpailun jälkeen Gryazin myös avasi hieman tulevaisuuden näkymiään.

Kuluvan viikon sunnuntaina 21 vuotta täyttävä Nikolay Gryazin kilpaili nyt kuudennen kerran tällä kaudella rallin SM-sarjassa ja kuudes kerta toden sanoi, kun Latvian lisenssillä ajava venäläiskuljettaja jyräsi vakuuttavan esityksen päätteeksi yleiskilpailun voittoon 21,2 sekunnin erolla Emil Lindholmiin nähden. Kaksi voittoa viikon sisään, EM- ja SM-rallien ykkössijat, saivat Gryazinin hymyilemään lauantaina kilpaa auringon kanssa.

– On todella hienoa voittaa Suomessa, koska täällä soratiet ovat erilaiset ja kuljettajien taso on todella kova. Aiemmissa kisoissa tällä kaudella Suomessa suomalaiskuljettajat ovat tunteet tiet paremmin, mutta täällä tilanne reitin suhteen oli toinen ja se teki minun tilanteestani helpomman. Tiimimme taustalla tekee erinomaista työtä ja antaa mahdollisuuden menestyä. Meidän työmme on tehdä tulosta, Gryazin korosti UrheiluUutiset.comille kilpailun jälkeen.

Gryazin ajaa latvialaisen SRT-tiimin (Sports Racing Technologies) väreissä ja vaikka tiimi onkin aina valmistautunut jokaiseen kilpailuun huolella, Gryazin on nähty muun muassa tänä vuonna testaamassa Suomessa todella paljon, niin nyt yksi tekijä pääsi kuitenkin yllättämään.

– Emme odottaneet, että täällä olisi näin kylmä kilpailun aikaan mitä nyt oli. Renkaat eivät näissä olosuhteissa toimineet oikeastaan yhtään ja erikoiskokeiden alut erityisesti piti ajaa varovasti, Gryazin kuvaili.

Gryazin ajoi tänä vuonna SM-sarjassa Tunturirallia lukuunottamatta kaikki osakilpailut. Nyt tulleen voiton lisäksi kauteen mahtui kaksi kolmatta sijaa, Joensuusta, sekä Seinäjoelta. Kesäkauden avausosakilpailua Kouvolassa toukokuussa Gryazin johti ylivoimaisesti, mutta keskeytti loppuvaiheessa ulosajon seurauksena autoon tulleen teknisen vian takia. SM1-luokan loppupisteissä Gryazinin sijoitus oli neljäs.

 

Nikolay Gryazin ja Jaroslav Fedorov juhlivat rallin SM-sarjan finaaliosakilpailun voittoa (Kuva: Jari Hotti).

 

“Siitä tulee varmasti erittäin mielenkiintoista”

Gryazinin kilpailukalenteri on todella tiivis ja kun siihen lisätään vielä iso määrä testejä, niin vapaa-ajan ongelmia ei kilpailukauden aikana juurikaan pääse tulemaan. Gryazin sanoo, että kyllä vapaa-aikaakin kalenteriin ajamisen lisäksi mahtuu.

– On minulla välillä myös vapaita viikkoja, etten aja ollenkaan ja pääsen käymään kotona lepäämässä. Se tekee hyvää. Mutta en suinkaan valita, tykkään tehdä asioita näin ja että saan ajaa paljon, Gryazin hymyili.

Vaikka Gryazin onkin viimeisen neljän kauden aikana osallistunut lähes 100 kilpailuun, niin monien odottama MM-debyytti on vielä tekemättä. Kysyimme asiaa ensimmäisen kerran SRT-tiimin managerilta Joe Labuckasilta toukokuussa Espanjan EM-rallin jälkeen, mutta silloin ei tietoa vielä saatu.

– En pysty antamaan siihen vastausta tänään. Ehkä on parempi, jos kysyt asiaa kauden jälkeen, Labuckas kommentoi.

Kun asiaa kysyttiin nyt puolisen vuotta myöhemmin suoraan kuljettajalta itseltään, voitokkaan SM-rallin jälkeen, niin vastaus myös saatiin.

– Avaamme ensi kauden todennäköisesti Ruotsin MM-rallista. Katsotaan miten asiat tulevat etenemään, mutta siellä olisi tarkoitus olla mukana, Gryazin paljasti ja lisäsi vielä, että tulee ajamaan myös ensi kaudella Skoda Fabia R5 -autolla ja nimenomaan SRT-tiimin kalustolla.

Vaikka Gryazin onkin ehtinyt nakuttaa jo nyt kovia tuloksia niin EM-sarjassa, kuin eri kansallisissa sarjoissa Euroopassa, niin edessä olevan MM-debyytin tavoitteen suhteen hän on kuitenkin maltillinen.

– Jotta MM-sarjassa pystyy pärjäämään ja kilpailemaan 100-prosenttisella tasolla, niin täytyy olla kokemusta niistä kilpailuista. On selvää, että meidän pitää kerätä kokemusta ensin. Mutta siitä tulee varmasti erittäin mielenkiintoista, Gryazin päätti.

Gryazinin ja kartanlukija Jaroslav Fedorovin kausi jatkuu seuraavaksi Latvian EM-rallilla 12.-14. lokakuuta. Kyseessä on EM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ja siellä Gryazin taistelee yleisen sarjan EM-hopeasta, sekä alle 28-vuotiaiden junioriluokan Euroopan mestaruudesta.

Turun SM-rallin yleiskilpailun tulokset

1) Nikolay Gryazin (Skoda) 50.16,8
2) Emil Lindholm (Skoda) + 21,2
3) Eerik Pietarinen (Skoda) + 23,4
4) Juha Salo (Skoda) + 40,3
5) Teemu Asunmaa (Skoda) + 47,5

Nikolay Gryazinin kausi 2018 rallin SM-sarjassa

Mikkeli – 4.
Joensuu – 3.
Kouvola – Keskeytys
Seinäjoki – 3.
Sastamala – 4.
Turku – 1.

Lue myös! Onko Gryazin ensimmäinen venäläinen WRC-tähti? – 147 miljoonaa asukasta, MM-rallien voitot nolla (3.5.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com