Haapalainen ja Belov Botniaringin valtiaat – “Meni vähän niin kuin odotin”

2.7.2018 / 15:30
Formula Academy Finland -sarjan kuljettajat "luokkakuvassa" Jurvan Botniaringillä.

[ A- ] / [ A+ ]

Jurvan Botniaringillä viime viikonloppuna ajetussa Formula Academy Finland -sarjan kauden toisessa osakilpailussa koettiin useita ilon hetkiä. Palkintopallilla nähtiin kauden avausosakilpailusta Ahvenistolta tuttuja kasvoja, mutta myös uusia tulokkaita.

Hienojen onnistuneiden ajosuoristusten lisäksi radalla tehtiin myös uusi formula-autolla kilpailulähdössä ajettu rataennätys, kun Mika Hirvosen hallussa ollut ennätys jäi historiaan. Peräti seitsemän kuljettajaa onnistui alittamaan vanhan ennätyksen ja tällä hetkellä rataennätys on 1.34,365. Sen ajoi venäläiskuski Michael Belov.

Torstai-iltana alkanut rankkasade onneksi taantui perjantaina aamupäivästä ja päivä saatiin valkenemaan. Sade saikin väistyä pysyvästi ja keli oli kuskeille mitä maittavin kaikissa lähdöissä. Vain kylmä ja voimakkaan puoleinen pohjoistuuli piti lämpötilaa päivisin jopa alle 15 asteessa.

Aika-ajoissa Belov piti kovinta kyytiä, kannoillaan maanmies Ivan Shvetsov ja kolmantena Tuomas Haapalainen. Aika-ajossa peräti kolme kuljettajista koki epäonnea heti ensimmäisillä kierroksilla, joten heidän parhaat kierrosajat jäivät kylmien renkaiden siivittämiksi.

Ensimmäisessä kilpailulähdössä kolmosruudusta ampaissut Haapalainen sai heti alkusuoralla napattua pykälän verran paremman sijoituksen, jatkaen ajojahtiaan aivan kilpailua johtaneen Belovin kantaan. Lopulta jahti palkittiin ja Haapalainen siirtyi kärkeen, saaden pidettyä formulaletkan suvereenisti takanaan koko kilpailun ajan. Haapalainen tuuletti ruutulipulla kauden toista voittoaan ja keräsi samalla talteen 25 sarjapistettä.

– Se meni vähän niin kun odotin. Koitin saada hyvän lähdön, nousin siitä yhden sijan. Sitten ekoilla kiekoilla tiesin, että oon nopein, nousin ykköseksi ja ei siinä oikein muuta. Sen jälkeen oli aika helppo homma pitää muut takana, Haapalainen kommentoi.

Toiseen kilpailulähtöön lähdettiin ensimmäisessä kilpailulähdössä kellotettujen parhaiden kierrosaikojen mukaisesti. Kärjen lähtöjärjestys oli lopulta sama kuin ensimmäisessä kilpailussa. Nuori tulokas Pavel Bulantsev pääsi korjaamaan aika-ajon alussa tapahtuneen ulosajonsa ja nousemaan kilpailun kierrosaikansa perusteella lähtöruudukossa viidenneksi, Salmenaution edelleen tähyillen palkintosijoitusta nelosruudusta.

Belov sai nappilähdön pitäen kärkipaikkansa suoran päähän tultaessa. Haapalainen onnistui nousemaan jälleen kerran heti toiseksi, mutta myöhemmin ohitustilanteessa tapahtunut toisen auton väistö ajoi Haapalaisen hiekalle, tiputtaen hänet sillä kohtaa neljänneksi. Markus Laitalan kisa päättyi valitettavaan ulosajoon jo toisella kierroksella. Haapalainen tippui lopulta vielä kaksi sijaa, jolloin Ivan Berets ja Salmenautio pääsivät kohentamaan sijoituksiaan.

Kolmantena maaliin tullut Ivan Shvetsov sai viiden sekunnin rangaistuksen ohitettuaan keltaisten lippujen alaisuudessa, tiputtaen sijoituksensa viidenneksi ja nostaen Beretsin kolmanneksi.

– Startti oli hyvä, aloitin kuten eilen. Näin peileistä raon seuraavaan, joten pystyin ajamaan ensimmäiseen kurviin melko rennosti. Haapalainen painosti toiselle kierrokselle asti aika paljon, mutta takana tapahtui tilanne, jossa Bulantsev pääsi Haapalaisen ohi ja rako vain kasvoi, Belov kertasi iloisena voittoon päättyneen toisen kilpailulähdön jälkeen.

Formula Academy Finland -sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kemoran radalla elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Botniaringin tulokset

Aika-ajot

1) Michael Belov
2) Ivan Shvetsov + 0,137
3) Tuomas Haapalainen + 0,152
4) Jesse Salmenautio + 0,230
5) Ivan Berets + 0,301
6) Markus Laitala + 1,128
7) Jimi Hannus + 4,268
8) Pavel Bulantsev + 5,652
9) Milja Kukkonen + 7,219

Ensimmäinen kilpailulähtö

1) Tuomas Haapalainen
2) Michael Belov + 0,380
3) Ivan Shvetsov + 1,408
4) Jesse Salmenautio + 2,010
5) Ivan Berets + 2,821
6) Pavel Bulantsev + 3,540
7) Markus Laitala + 10,202
8) Jimi Hannus + 29,254
9) Milja Kukkonen + 1.15,841

Toinen kilpailulähtö

1) Michael Belov
2) Pavel Bulantsev + 3,842
3) Ivan Berets + 4,212
4) Jesse Salmenautio + 4,617
5) Ivan Shvetsov + 7,413 *
6) Tuomas Haapalainen + 12,808
7) Jimi Hannus + 43,606
8) Milja Kukkonen + 1.07,683
9) Markus Laitala keskeytys

* = Viiden sekunnin rangaistus

Teksti ja kuva: Formula Academy Finlandin tiedote


Facebook kommentit