MOTORSPORT

Haapamäen uskomaton nousu Jurvan savun keskeltä Jalasjärven voittoon – “Ääni vapisi ja vedet tuli silmiin”

Rallicrossin SM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajettiin lauantaina Jalasjärven radalla Etelä-Pohjanmaalla. Edellisessä osakilpailussa Jurvassa kovia kokenut ja jopa lähellä kauden päätöstä käynyt Henri Haapamäki teki kirjaimellisesti nousun vaikeuksien kautta voittoon ajaen SRC-luokassa täydellisen kilpailun.

Henri Haapamäen nousu komeaan voittoon Jalasjärvellä ei ennakkovalmisteluiden puolesta sujunut ihan sen perinteisen kaavan mukaisesti. SRC-luokan Suomen mestaruudesta tälläkin kaudella tiukasti taistelevan Haapamäen kausi kun oli lähellä päättyä jo edellisessä osakilpailussa heinäkuun alkupuolella Jurvan Botniaringillä.

– Botniaringillä ajettiin joka lähdöstä voitto, niin alkuerissä, kuin semifinaalissakin. Sitten finaalissa tapahtui se pahin painajainen, kun tuli täydellinen moottoririkko. Kyllähän siinä usko hieman horjui, kun tilikirjoja tutkin ja mietin, että mitä tuollainen moottori tulee maksamaan, Haapamäki kertasi näytelmän alkuvaiheita.

Jurvasta Sastamalaan ja Haapamäen tallille matkaa on se reilut 200 kilometriä ja selvää oli, että kotimatka tällä kertaa sujui ei-niin-iloisissa tunnelmissa. Se kuka jää tuleen makaamaan, yleensä ei mitään koskaan saavutakaan ja tässä suhteessa Haapamäki onkin aivan toista maata. Taistelu sen eteen, että oranssi BMW nähtäisiin lähtöviivalla myös Jalasjärvellä elokuussa, käynnistyi välittömästi Jurvan tapahtumien jälkeen.

– Purettiin moottori heti omalla porukalla kilpailua seuraavana päivänä ja selvitettiin vauriot. Alettiin selvittämään, että mistä saadaan osia ja mitä kaikki maksaa. Raha oli siinä kohtaa aika kortilla, sen myönnän. Jo siinä vaiheessa, niin kilpailupäivänä, kuin silloin seuraavana päivänä sunnuntainakin, useampi ihminen laittoi minulle viestiä, että viivalle vain takaisin, he koittaa auttaa konstilla millä hyvänsä, Haapamäki taustoittaa.

Ulkopuolelta tuleva auttamisen halu välittömästi Jurvan tapahtumien jälkeen oli tässä kohtaa jotain ennennäkemätöntä suomalaisessa urheilussa. Niitä jotka halusivat Haapamäkeä vaikeassa tilanteessa auttaa, heitä oli todellakin paljon. Haapamäki on tunnettu siitä, että autourheilu ei ole hänelle pelkästään ajamista, vaan myös koko tiimin ympärillä tapahtuva show on tärkeässä roolissa ja selvää oli, että kun halukkaita auttajia oli tulossa mukaan, niin siihenkin olisi mahdollista rakentaa jonkinlainen spesiaali kuvio. Sellainen syntyi lopulta sosiaalisen median ihmeellisen maailmaan.

– Puntaroin siinä sitten muutaman päivän, että kehtaanko Facebookissa kysyä, että jos tosiaan joku haluaa auttaa, niin saa auttaa. Keneltäkään en pyydä mitään, mutta jos haluaa omasta tahdosta olla mukana, niin se on ok. No siitähän tuli sitten aivan huikea kampanja! Siitä tuli minun Facebook-sivun kaikkien aikojen nähdyin julkaisu ja jakoja tuli aivan älyttömästi. Tämä kyseinen porukka sitten mahdollisti sen, että saatiin uusi moottori rakennettua, Haapamäki herkistyi kerratessaan tapahtumia ennen Jalasjärveä.

 

Tuttu taistelupari SRC-luokassa, Henri Haapamäki ja Joni-Pekka Rajala (Kuva: RPF).

 

“Uusi moottori vetää aivan mahtavasti”

Apua tuli Haapamäelle niin yritysmaailmasta, kuin yksityisiltä ihmisiltäkin. Jokainen euro tässä kohtaa oli tarpeen, joten pienistäkin avuista oli iso apu. Vastineeksi mukaan lähteneet saivat nimensä Haapamäen tiimin varikolla Jalasjärvellä olleeseen ständiin, näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, sekä fanitavaraa. Kun taloudellinen puoli oli saatu järjestettyä, niin oli aika aloittaa moottorin remontti.

– Pekka Lindholm Kauhajoelta otti meidät siipiensä suojaan, teki moottorin meille uusiksi ja auttoi kaikessa mahdollisessa. Männät oli ainoa mikä meni hieman tiukille, ne tuli puolitoista viikkoa ennen Jalasjärven kilpailua. Pekka sitten kasasi moottorin nopealla aikataululla.

Haapamäki sai moottorin Lindholmin pajalta omaan talliinsa viikkoa ennen Jalasjärven kilpailua.

– Meidän oma huoltoryhmä löi moottorin paikoilleen ja käyteltiin sitä sitten siinä koko yö. Samuli Saarimaa armahti meidät vielä penkkiin lauantai-iltana, mentiin sinne ja penkitettiin myöhään yöhön säätäen autoa kuntoon. Sieltä kotiin, auto linja-autoon ja aamulla Honkajoelle, missä ajettiin testiä ja todettiin, että hienosti pelaa vehkeet.

Kun Jalasjärven kilpailuun oli aikaa enää alle viikko, Haapamäki puhalsi tässä kohtaa pilliin ja totesi, että nyt on aika huilata.

– Honkajoen testien jälkeen tehtiin sellainen peliliike, että kilpailuviikon tiistaina, auto kun oli jo maalattu ja teipattu moottoria odotellessa, niin lyötiin auto linja-autoon ja pidettiin pari päivää vapaata autourheilusta. Kädet niskan takana ja nollattiin siinä päätä, Haapamäki naurahtaa.

Perjantain harjoituksissa Haapamäki kellotti SRC-luokkaan kolmanneksi nopeimman ajan, mutta sijoitustakin tärkeämpi tieto tässä kohtaa oli se, että auto toimii.

– Tunsin heti, että auto pelaa hyvin ja uusi moottori vetää aivan mahtavasti.

 

Voittajan todellakin aitoa riemua ja onnistumisen fiilistä Jalasjärven finaalin jälkeen (Kuva: RPF).

 

“Meikäläinen on sen auton herra”

Lauantaina ajetuissa alkuerissä Haapamäki oli nopein ensimmäisessä ja kolmannessa, kun taas toisesta alkuerästä tuli neljänneksi nopein aika. Erityisesti alkueristä viimeinen oli sellainen, mikä antoi Haapamäelle vahvan uskon siitä, että Jalasjärvellä kaikki on menestyksen suhteen mahdollista.

– Kolmannessa alkuerässä sain sellaisen tunteen, että meikäläinen on sen auton herra, eikä auto vie minua. Silloin kun se tunne tulee, niin tietää, että vehkeet pelaa ja kohtuu vahvoilla ollaan.

Semifinaaleissa Haapamäki johti omaa lähtöään startista ruutulipulle ja teki saman myös finaalissa. Täydellinen päivä kaikin puolin siis, eikä pelkästään maksimipisteiden (30) osalta. Haapamäki on aiemminkin myöntänyt, että on kova jännittämään kilpailupäivän alla ja sama toistui myös Jalasjärvellä.

– Kyllä tuossa taas mietin, kun syötyä ei saa ja oksennus meinaa tulla, että minkä ihmeen takia tätä täytyy tehdä. Mutta kyllä se sitten jälkikäteen aina naurattaa. Jos ei jännittäisi yhtään, niin siinä kohtaa kannattaa lopettaa kokonaan. Kyllä se pitää äijän hereillä, Haapamäki korostaa.

Haapamäki myönsi kilpailun jälkeen, että kauden aiemmat kohtaamiset huonon onnen kanssa kävivät mielessä finaalin viiden kierroksen aikana.

– Vaikka ajaessa ei saisi tulla mitään mieleen, niin jossain kohtaa siinä sitten kuitenkin mietin, että mitäköhän tällä kertaa hajoaa. Tämä tilanne kun on kuitenkin ollut muutaman kerran aiemminkin tällä kaudella.

Kun ruutulippu oli heilunut ja Haapamäki ylittänyt maaliviivan ensimmäisenä, niin siinä kohtaa ymmärrettävistä syistä tunteet nousivat pintaan.

– Kun sai “burniksen” vedettyä maaliin saapumisen jälkeen, pääsi auton katolle ja karjaisin kiitoksen yleisölle, niin kyllä siinä ääni vapisi ja vedet tuli silmiin. Kyllä se meikäläisellä menee tää homma syvälle tunteisiin. Ja finaalin jälkeen kun halasin huoltomiehiä, niin kyllä siinä silmäkulmat märkinä oltiin koko porukka. Yhdessä tätä tehdään, yhdessä kaadutaan ja yhdessä voitetaan, Haapamäki muistuttaa.

Haapamäen nousu Jurvan moottorituhosta Jalasjärven täydelliseen voittoon on huikea tarina ja sen tarinan lopussa tottakai on kiitosten aika.

– Mietin, että kun oli niin valtavan iso porukka ollut auttamassa, niin se toimi myös kiihokkeena sille, että halusin todellakin sille porukalle antaa vastinetta. Tämä voitto onkin ehdottomasti kiitos sille porukalle, mikä tämän on mahdollistanut. Suuri ja nöyrä kiitos koko sille porukalle mikä on auttanut ja huoltomiehille, Haapamäki päätti.

Rallicrossin SM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan Kouvolassa lauantaina 25. elokuuta. SRC-luokassa mestaruustaistelu on äärimmäisen mielenkiintoinen, sillä kärkikaksikon Joni-Pekka Rajala ja Haapamäki välinen ero on vain neljä pistettä.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com