Halonen rallin SM-sarjaan

9.1.2024 / 12:40

[ A- ] / [ A+ ]

Kouvolalainen 14-vuotias Lauri Halonen ajaa tällä kaudella rallin SM-sarjassa. Halonen kilpailee kartanlukija Niklas Heinon kanssa nuorten luokassa V1600-luokan Ford Fiestalla.

Tulevan kauden tavoitteena on kerätä kokemusta sarjasta ja kasvattaa vauhtia tasaisesti vuoden mittaan. Halonen ajoi ensimmäisen rallinsa jo 11-vuotiaana Latviassa Enni Mälkösen kartturoimana, mutta sen jälkeen keskittyminen on ollut crosskartissa. Pitkän tähtäimen suunnitelmana Halosella on kehittyä kuljettajana ja siirtyä rallissa kohti nopeampien autojen luokkia.

– Ralli on aina kiinnostanut, ja nyt kun iän myötä on mahdollisuus päästä ajamaan SM-sarjaan, on oikea aika siirtyä toiseen lajiin. Crosskartista olen oppinut auton käsittelyä; mitä vähemmän luisua, sen nopeammin etenee. Olen ajanut harjoitteluna kymmenen rallia viime vuosien aikana, joten aivan kylmiltään ei tarvitse lähteä, Mäntyharjun Moottorikerhoa edustava Halonen kertoo tiedotteessaan.

Rallin SM-sarja käynnistyy 13. tammikuuta Riihimäeltä ja päättyy lokakuussa Kiteelle. Nuorten SM-sarjassa ajetaan kuusi osakilpailua; kaksi talvella ja neljä kesän ja syksyn aikana. Rovaniemellä helmikuussa ajettava Arctic Lapland Rally ei kuulu nuorten sarjaan, mutta Halonen starttaa myös ”Tunturiin”. Talven aikana suunnitelmissa on ajaa viisi tai kuusi kilpailua.

Kokemusta nuotittamisesta

Rallin SM-sarjaan on tullut muutoksia. Nuorten luokan kuljettajat ajavat nuotista ja lähtevät reitille yleisen luokan kanssa, mutta keräävät pisteitä omassa nuorten alle 18-vuotiaiden SM-sarjassa sekä yleisessä sarjassa.

– Hyvä asia että pääsee ajamaan nuotista, olisin toki muutenkin lähtenyt nyt mukaan, kun täytän tämän vuoden marraskuussa 15 vuotta.

Ahkera harjoittelu on tuottanut tulosta. Halonen ja Heino ovat päässeet ajamaan lähes kolmesataa testikilometriä, jonka aikana vauhti on noussut ja nuotin tekeminen ja käyttäminen on hioutunut entisestään. Päänvaivaa on aiheuttanut vain harjoituksissa rikkoutunut vaihdelaatikko, uuden hankkiminen vuodenvaihteessa on ollut vaivalloista.

– Nuotin käyttäminen on parantunut koko ajan. Laatikko hajosi Hirvensalmella ajetussa testissä juuri ennen joulua ja pyhien aikana oli vaikea löytää Suomesta uutta laatikkoa. Konsta Saariselta löytyi onneksi varalaatikko ja Kimmo Jäppiseltä osia, joten heidän avulla saatiin kasattua yksi toimiva laatikko, mutta sekin antautui Mäntyharjulla testissä. Kärrättiin Fiesta talliin ja nostettiin ylös, vika löytyi onneksi nopeasti ja auto saatiin kuntoon.

Halonen on asettanut tavoitteekseen nousujohteisen kauden.

– Tavoite on nousujohteinen kausi, ja pitää auto ehjänä. Aina on voitto mielessä, mutta pitää ajatella rehellisesti, että nyt on ensimmäinen kunnon kausi rallia, joten tulos tulee kun on sen aika, Halonen päättää.


Facebook kommentit