MOTORSPORT

Harri Rovanperällä kuumat oltavat Walesissa 20 vuotta sitten – “Vode huusi, että jätä pois seuraavassa risteyksessä”

Siinä missä Kalle Rovanperällä on nyt edessään uran ensimmäinen ralli MM-tasolla, sekä Iso-Britanniassa, niin Kallen isä Harri osallistui urallaan yhteensä 111 MM-ralliin ja kilpaili Iso-Britanniassa eri sarjojen kilpailuissa yhteensä peräti 21 kertaa. 20 vuotta sitten Walesissa Rovanperällä ja kartanlukija Voitto Silanderilla oli Seatissa varsin kuumat oltavat.

20 vuotta sitten Walesin ralli oli Britannian rallimestaruussarjan osakilpailu ja se kantoi nimeä Vauxhall Rally of Wales. Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Voitto “Vode” Silanderin kanssa oli kilpailussa mukana Seat Ibiza Kit Carilla, mutta taival päättyi jo heti alkuvaiheessa Seatin sytyttyä tuleen kesken erikoiskokeen. Kyseessä oli Sweet Lambin klassikkopätkä, joka on mukana Walesin MM-rallissa tänäkin vuonna.

– Koneenkorva meni poikki ja sitten meni pakosarjat poikki. Tietenkin jatkettiin ajamista, mutta sitten syttyi johtosarjat ja kaikki tuleen konehuoneen puolella. Savua oli koppi täynnä ja liekkiä löi nokkapellin välistä. “Vode” huusi minulle, että jätä minut pois tuossa seuraavassa risteyksessä ja jatka vaikka itse jos et meinaa pysähtyä. No pysähdyin ja sitten alettiin yrittää sammuttaa autoa. Siihen se auto sitten kuitenkin jäi, Rovanperä muisteli UrheiluUutiset.comin haastattelussa 20 vuoden takaisia tapahtumia.

Jos oli Rovanperälle ja Silanderille tullut kuumat oltavat autossa kesken ajon, niin myöskään sammutustöiden alkuun saamisessa ei päässyt kylmä tulemaan, vaikka Walesissa tuohon aikaan maaliskuun hyisessä säässä ajettiinkin.

– Sammutin oli laitettu kartturin jalkatilaan sillä tavalla, että ei saatu solkia auki. Ne rautapannat piti sitten rengasavaimella hakata poikki, että päästiin sammuttamaan. No sehän ehti sitten palaa se auto siinä jo kunnolla, Rovanperä kertaa.

Rovanperä kilpaili Iso-Britanniassa ensimmäisen kerran jo vuonna 1995 ja yhteensä hän ajoi kilpaa “sumuisella saarella” peräti 21 kertaa. Mukaan mahtui niin Britannian sarjaa, EM-sarjaa, kuin myös MM-sarjaakin. Parhaimmat saavutukset ovat ehdottomasti Iso-Britannian MM-rallin toinen sija vuonna 2001, kolmas sija 1999, sekä Skotlannin EM-rallin voitto vuonna 1996.

Kalle Rovanperän uran ensimmäinen ralli MM-tasolla, sekä Iso-Britanniassa käynnistyy torstai-iltana, kun Walesin MM-ralli starttaa kello 21.00 Suomen aikaa. UrheiluUutiset.com seuraa tapahtumia paikan päällä Chesterissä koko ralliviikon ajan.

Lue myös! Isä jännittää poikansa MM-debyyttiä, mutta ei neuvo – ”Kyllä Kalle tietää mitä tekee” (26.10.2017)

Teksti: Jari Hotti, Chester – Twitter: @JariHotti

 

Hyundai Wales 2017

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com