MOTORSPORT

Harri Toivoselle historiallinen EM-voitto – “Tavoitteemme on edelleen mahdollinen”

Tshekissä suomalaispari Harri Toivonen ja kartanlukijansa Cedric Wrede tekivät rallihistoriaa voittamalla ensimmäisinä suomalaisina Historic Vltava Rallyn. Toivonen kulkee isänsä jalanjälkiä, sillä Pauli Toivonen voitti tasan 50 vuotta rallin Euroopan mestaruuden.

Harri Toivonen ja kartanlukija Cedric Wrede voittivat nelivetoisella Ford Sierrallaan Historic Vltava Rallin lähes puolellatoista minuutilla ennen espanjalaista Daniel Alonsoa oman kategoriansa 4, sekä yleiskilpailun osalta. Viimeistä edellisen erikoiskokeen jälkeen kaksikon ero oli minuutti. Vaikka Toivonen vielä viimeiselle helläsi vauhtiaan, kasvoi ero vielä noin 13 sekunnilla.

– Tiimipäällikkö Alonsolle on tärkeää, että tiimin kaksi autoa tulevat maaliin ykkösenä ja kakkosena, paljasti Toivonen.

Alonso ajoi koko kisan kärjessä ensimmäisen päivän. Perjantaina kuuden erikoiskokeen jälkeen suomalaispari oli noin 18 sekuntia perässä.

– Vaikka kuinka yritettiin, ei keritty tiimipäällikkö Alonson vauhtiin. Tuntui että tehoja puuttui, kertasi Toivonen kisan jälkeen.

Yötauolla sitten auto saatiin kuntoon, kun huoltomiehet huomasivat, että turbo oli irronnut.

– Kun pääsimme sitten ajamaan kunnon vauhtia, kohta tuli tiimipäällikkö sanomaan, että kisa loppuu nyt. Vähän sitä ensin ihmeteltiin, mutta sitten mies selitti, että hän joutuu ajamaan 120-prosenttista vauhtia, eikä tätä menoa pääse maaliin.

Toivonen päästeli tämän jälkeen menemään ilman, että Alonso enää ek-ajoillaan ahdisteli. Toivonen ja Wrede nappasivat historiallisen voiton.

– Nyt on hyvä mieli, sillä olemme pistejohdossa kahden kisan jälkeen ja tavoitteemme, Euroopan mestaruus vuonna 2018, on edelleen mahdollinen, Toivonen hehkutti.

“Maksimit tuli täyteen, kun bensa loppui kesken”

Suomalaispareja Tshekissä oli mukana peräti 12 autokuntaa. Suomalaisittain kisassa tuli paljon pettymyksiä. Muutama varma menestyjä joutui keskeyttämään, mutta tuli menestystäkin. Kategoriassa 1 Sverre Norrgård ja uusi kartanlukija Ari Koponen nappasivat toiseksi korkeimmat EM-pisteet ja ovat pistetaulukossa kahden osakisan jälkeen kakkosia. Myös A1-luokan Skoda Felicia Superilla ajavat Pekka Anttalainen, Ari Hietaniemi tulivat maaliin ja sijoittuivat ykköskategoriassa neljänneksi.

Kategoriassa 1 Jari Hyvärinen joutui keskeyttämään tekniseen vikaan ja Elias Kivitila jätti starttaamatta kisaan teknisten ongelmien vuoksi. Kategoriassa 2 ajoivat Ville Silvasti, sekä ensimmäistä kertaa asvaltilla ja EM-osakisassa pieksämäkeläinen Vesa Rissanen. Tshekistä kisan jälkeen kantautuneiden tietojen mukaan Silvasti kärsi vetoakselin pettämisestä perjantain ykköspätkällä ja keskeytyksen vuoksi useimmin koko kisan voitosta ajava Silvasti jäi kauas kärjestä. Silvasti pääsi kuitenkin takaisin kisaan, minkä jälkeen mies ajeli hyviä ek-sijoituksia. Sijoitukseksi Silvastille ja kartanlukija Risto Pietiläiselle tuli kategorian kahdeksas.

Kategorian neljänneksi sijoittunut, mutta kolmanneksi korkeimmat EM-pisteet ottanut Rissanen aikoi kisan tuoksinassa parikin kertaa keskeyttää, kun polttoainetta vuoti tankista. Ohjaamoon tuli niin kova bensankatku, että keskeytys väistämättä kävi mielessä.

– Saatiin kuitenkin auto lopulta kuntoon ja pari viimeistä pätkää päästiin ajamaan jo ilman murheita, Rissanen kommentoi.

Kategorian 3 ainoa suomalainen maaliin päässyt oli Saab 99:llä Jukka Aromaa yhdessä Arto Arolan kanssa. Kaksikko nappasi viidennellä sijallaan 13 EM-pistettä. Sen sijaan Pentti Veikkanen, joka on totuttu näkemään taistelemassa kategorian voitoista, joutui keskeyttäneiden listalle ja syyksi oli merkitty OTL eli over time limit.

– Maksimit tuli täyteen, kun bensa loppui kesken. Olimme suunnitelleet joka pätkän jälkeen tankkausta, mutta tällä kertaa kaikki ei sitten sujunutkaan kuten oli sovittu, kertasi Veikkanen, joka on EM-pistetaulukossa kahden kisan jälkeen kuudentena, vain kaksi pistettä keränneenä.

Kategoriassa 4 ajavista suomalaisista Jari Latvala, sekä Tuomo Liukkonen keskeyttivät. Keskeyttäneiden listalla näkyy, että Liukkonen kärsi moottoririkosta erikoiskokeella neljä, mutta Latvala sentään pääsi ajamaan pari pätkää enemmän.

Historic-rallin EM-sarjan seuraava, kolmas osakilpailu, ajetaan toukokuun loppupuolella jälleen Espanjassa Rally Asturias Historicon merkeissä.

Pistetilanteet 2/8 osakilpailun jälkeen

Kategoria 1

1) Antonio Parisi (ITA) 40
2) Sverre Norrgård 28
3) Carlo Fiorito (ITA) 28

Kategoria 2

1) Iain Dobson (GBR) 35
2) Laszlo Mekler (HUN) 19
3) Vesa Rissanen 16

Kategoria 3

1) Ferenc Wirtmann (HUN) 36
2) Jesus Ferreiro (ESP) 21
3) Jukka Aromaa 15

Kategoria 4

1) Harri Toivonen 36
2) Valter Jensen (NOR) 26
3) Serge Cazaux (FRA) 20

Teksti: Kikka Kuosmanen

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com