MOTORSPORT

Heikkilä taisteli Latviassa kolmanneksi – Kakkossija jäi vain 0,6 sekunnin päähän

Rallin EM-sarjan kauden viides osakilpailu ajettiin tänä viikonloppuna Liepaja Rallin merkeissä Latviassa. Mikko Heikkilä yhdessä kartanlukijansa Samu Vaalerin kanssa sijoittuivat yleiskilpailussa kolmanneksi.

Toista kertaa rallin EM-sarjassa ja Latvian osakilpailussa urallaan kilpaillut Mikko Heikkilä oli maaliin saavuttuaan hieman pettynyt, vaikka takana oli erinomaisesti sujunut kilpailu ja kolmas sija tuloksena loistava. Syy pettymykselle oli tottakai äärimmäisen niukasti hävitty kakkossija, eroa Efren Llarenaan kun jäi lopulta vain 0,6 sekuntia, vaikka Heikkilä starttasikin viimeiselle erikoiskokeelle 5,4 sekunnin johtoasemassa espanjalaiseen nähden.

– Llarena on tullut yllättävän kovaa. Onhan tämä hieman ärsyttävää. Viimeiset erikoiskokeet eivät ole oikein olleet minun vahvuuteni, niitä pitää kyllä parantaa jatkossa. Yritin kyllä, mutta urat tiessä olivat jo sen verrat syvät, että ehkä otin sittenkin hieman liian varovasti, TGS Worldwide -tiimin Skodalla kilpaillut Heikkilä kommentoi tuoreeltaan rallin maalissa.

Heikkilä oli lauantain jälkeen yleiskilpailussa neljäntenä ja eroa toiseen sijaan (Llarena) oli 15,5 sekuntia, kun taas kolmas sija (Tom Kristensson) oli 6,1 sekunnin päässä. Sunnuntain avauserikoiskokeella Heikkilä ajoi kolmanneksi nopeimman ajan, lyöden Kristenssonin 1,8 sekunnilla ja Llarenan peräti 5,6 sekunnilla.

Kahdella seuraavalla erikoiskokeella Heikkilä oli molemmilla toiseksi nopein ja kun Kristensson kärsi rengasrikon pudoten ulos kärkikymmeniköstä, nousi Heikkilä kokonaistilanteessa kolmanneksi ja ero Llarenaan toisella sijalla oli kaventunut 2,2 sekuntiin. Kun päivän neljännellä erikoiskokeella Heikkilä löi Llarenan 4,1 sekunnilla, nousi nurmijärveläinen toiselle sijalle, ennen kahta viimeistä erikoiskoetta.

Toiseksi viimeisellä erikoiskokeella Heikkilä kasvatti eron Llarenaan nähden jo 5,4 sekuntiin, mutta se ei siis lopulta riittänyt toiseen sijaan, espanjalaisen oltua päätöspätkällä kuusi sekuntia Heikkilää nopeampi. Edellisen kerran suomalaiskuljettaja oli noussut EM-sarjassa yleiskilpailussa palkintopallille kaksi vuotta sitten, kun Eerik Pietarinen ajoi Latviassa kolmanneksi. Kalle Rovanperä puolestaan ajoi Latviassa vuonna 2017 toiseksi.

Jari Huttunen kirjautti Puolan EM-rallista kakkossijat vuosina 2018 ja 2019, kun taas Mikko Hirvonen nappasi Kyproksen EM-rallista kolme vuotta sitten kolmannen sijan. Edellinen suomalainen EM-rallin yleiskilpailun voittaja on Esapekka Lappi, joka mestaruusvuonnaan 2014 vei nimiinsä kolme osakilpailua.

Jos oli taistelu kakkos- ja kolmossijasta äärimmäisen tiukkaa läpi koko kilpailun ajan, niin voittajasta sen sijaan ei ollut pienintäkään epäselvyyttä. Isäntämaan Martins Sesks ajoi täydellisen kilpailun, voittamalla kaikki 12 erikoiskoetta ja maalissa voittomarginaaliksi kirjattiin murskaavat minuutti ja 10,9 sekuntia. Sesks oli aiemmin yltänyt EM-sarjassa yhteen palkintosijoitukseen, vuonna 2019 sijoitus Latviassa oli kolmas.

Rallin EM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Italiassa 23.-24. heinäkuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Martins Sesks-Renars Francis LAT/LAT (Skoda) 1.31.19,9
2) Efren Llarena-Sara Fernandez ESP/ESP (Skoda) + 1.10,9
3) Mikko HeikkiläSamu Vaaleri (Skoda) + 1.11,5
4) Ken Torn-Andrus Toom EST/EST (Ford) + 1.31,1
5) Gregor Jeets-Timo Taniel EST/EST (Skoda) + 1.39,2
6) Hayden Paddon-John Kennard AUS/AUS (Hyundai) + 1.45,5
7) Alberto Battistolli-Simone Scattolin ITA/ITA (Skoda) + 2.03,0
8) Javier Pardo Siota-Adrian Perez Fernandez ESP/ESP (Skoda) + 2.13,8
9) Simone Tempestini-Sergiu Itu ROM/ROM (Skoda) + 2.32,7
10) Yoann Bonato-Benjamin Boulloud FRA/FRA (Citroen) + 2.47,2

Sesksin keskinopeus: 119,1 km/h
Pohja-ajat: Sesks 12

Mikko Heikkilän kansainvälinen menestys

Rovaniemen MM-ralli 2021, WRC3-luokassa 3.
Viron MM-ralli 2021, WRC3-luokassa 3.
Jyväskylän MM-ralli 2021, WRC3-luokassa 2.
Latvian EM-ralli 2022, yleiskilpailussa 3.

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Rallin EM-sarjan lähetys

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com