Hirvonen otti kantaa paluu spekulointeihin ja Citroenin tilanteeseen – “Joutuisi ihan omillaan tulemaan toimeen”

13.5.2017 / 08:53
Mikko Hirvonen kilpaili Keravalla TerraWise-rallissa Ford Escortilla (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Aktiiviuransa rallin MM-sarjassa kauden 2014 jälkeen lopettanut Mikko Hirvonen ei aio pyörtää parin vuoden takaista lopettamispäätöstään. Ei, vaikka kannonkoskelaisen ex-tallin Citroenin tallipäällikkö Yves Matton soittaisi ja pyytäisi urallaan 163 MM-rallia ajanutta Hirvosta auttamaan vaikean alkukauden kokenutta ranskalaistallia.

Rallin MM-sarjan 2000-luvun ylivoimaisesti menestynein talli Citroen on ollut vaikeuksissa alkukauden kisoissa. Kris Meeke nappasi Meksikosta maaliskuussa komean voiton, mutta muuten kuluva kausi on ollut ranskalaistallille todellista tervanjuontia ja ennen ensi viikolla ajettavaa Portugalin osakilpailua Citroen on valmistajien MM-sarjassa viimeisenä.

– Vaikeahan se on alkukausi ollut. Pieniä murheita ja auto ei ole ollut ihan niin kilpailukykyinen kuin mitä he odottivat. Mutta ei se auto hirveän huono voi olla, Meeke onnistui kuitenkin Meksikossa voittamaan. Ollut vähän sellaista ylä- ja alamäkeä, tasaisuutta tarvitaan, Mikko Hirvonen kommentoi ex-tallinsa tilannetta.

Hirvonen ajoi Citroenilla kahden kauden aikana (2012-2013) yhteensä 26 MM-rallia ja näistä peräti 16 päättyi palkintosijoitukseen (1-10-5). Ensimmäisellä Citroen-kaudellaan 2012 Hirvonen saavutti MM-hopeaa ylivoimaisen tallikaverinsa, kauden aikana yhdeksän voittoa ajaneen Sebastien Loebin jälkeen. Hirvonen luottaa siihen, että Citroen selättää vielä ongelmansa ja nousee takaisin sarjan kuumimpaan kärkeen.

– Tiedän sen, että siellä tehdään kovasti töitä sen eteen, että autosta saadaan hieman helpompi ajaa. Iso ja hyvä tiimi, niin luulen, että sen ne pystyy myös tekemään, Hirvonen uskoo.

Hirvonen toimii tällä kaudella Citroen-kuljettaja Craig Breenin etuauton kuljettajana asfalttikisoissa ja hyvän alkukauden ajanut irlantilainen saakin Hirvoselta kehuja tasaisista suorituksistaan. Vaikka Meeke onkin sortunut useisiin ajovirheisiin ja tallin kolmas kuljettaja, nuori ranskalainen Stephane Lefebvre, on vielä kaukana siitä tasosta millä voidaan MM-ralleissa saavuttaa kärkisijoja, Hirvonen ei usko tallin turvautuvan kuljettajavaihdoksiin kesken kauden.

– En usko, että on mitään sellaista tulossa. Niillä on kuitenkin sen verran kova luotto tämän hetken kuljettajiin.

“Nautin elämästä niin kuin se nyt on”

Jos Citroen kuitenkin päättäisi jossain vaiheessa kautta tehdä muutoksia kokoonpanoonsa kuljettajien osalta, niin mikään suuri ihme ei olisi jos tallipäällikkö Yves Mattonin puhelimesta lähtisi puhelu Suomeen ja Hirvoselle, nopeutta ja kokemusta omaavia kuljettajia kun ei markkinoilta juurikaan löydy. Edellisen MM-rallinsa reilut kaksi vuotta sitten ajaneen Hirvosen vastaus Mattonille kuitenkin olisi ei.

– Kyllä pojat joutuisi ihan omillaan tulemaan toimeen, en minä lähtisi enää mukaan. Ei ole missään vaiheessa ollut kaipuutakaan siihen eikä ole tälläkään hetkellä. Kyllä ihan nautin elämästä niin kuin se nyt on, ehtii olemaan enemmän perheen kanssa. Välillä käydään sitten tälläisissä kisoissa vähän nauttimassa, Hirvonen viittasi Keravalla viikko sitten ajettuun TerraWise-pienoisralliin, missä hän voitti Historic-luokan.

Täysin ehdoton ei Hirvosen ei kuitenkaan ole, vaan:

– Jos kysyvät johonkin muuhun, esimerkiksi jos testihommissa pystyn auttamaan, niin siihen ehkä. Mutta kilpailuihin en palaa missään nimessä, Hirvonen korostaa.

Pitkän kokemuksen ralliautoilusta omaava Hirvonen sanoo, että hänellä voisi olla Citroenille myös annettavaa testityön kautta.

– Mahdollisesti. Autot toki on erilaisia, pitäisi varmaan ensin totutella siihen ja päästä sinuiksi sen kanssa. Kyllä ehkä jotain vinkkiä pystyisi antamaan, Hirvonen pohtii, mutta jatkaa heti perään:

– En kuitenkaan missään nimessä usko, että sellaistakaan puhelua tulee. Nämä ovat vain spekulaatioita. Ja ei sellaista hinkua kuitenkaan ole, että lähtisin itseäni sinne tyrkyttämään.

 

Kuva: McKlein / Citroen Racing

Mikko Hirvonen ja Yves Matton juhlivat Italian MM-rallin voittoa vuonna 2012 (Kuva: McKlein / Citroen Racing).

 

“He ovat valintansa tehnyt ja seisovat kuljettajansa takana”

Citroenin ykköskuljettajan paineita harteillaan kantavan Meeken alkukausi on ollut siis todellinen Via Dolorosa, kärsimysten tie, eikä edellisessä osakilpailussa Argentiinassa tulleet kaksi rajua ulosajoa helpota britin tilannetta yhtään. Hirvonen kokeneena kuljettajana tietää mitä Meeke ja Citroen juuri nyt käyvät läpi, vaikkakaan Hirvonen ei oman uransa aikana juurikaan ulosajoihin kisojaan pilannut.

– Varmasti ovat käyneet asioita läpi ja miettineet, että mitä asioita pystytään tekemään paremmin, että saataisiin auto maaliin. Kyllähän se aina paineita tuo, tulee paljon virheitä ja ulosajoja, niin eihän se missään nimessä ole helppoa lähteä seuraavaan kisaan. Tiimin kanssa on varmasti pidetty palavereja, mutta en usko, että mitään muutoksia tulee. He ovat valintansa tehnyt ja varmasti seisovat kuljettajansa takana. Vaikeuksista pitää päästä yhdessä yli. Se on paras tie mennä eteenpäin, Hirvonen korostaa koko tiimin merkitystä tilanteessa.

Hirvonen on kilpaillut WRC-uransa jälkeen aavikkoralleissa Minillä, mutta seuraavasta kisasta ei vielä tässä vaiheessa ole tietoa.

– Tässä nyt rauhassa neuvotellaan ja katsellaan, että millainen paketti saadaan kasaan. Eikä FIA ole helpottanut aihetta yhtään, sillä siellä on spekuloitu sääntöjen kanssa suuntaan ja toiseen. Mini odottelee ratkaisua, että ne pystyy päättämään sen mihin suuntaan lähtee autoa kehittämään. Kaikki on vähän auki, mutta itselläni ei ole mikään paniikki siihenkään suuntaan. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Hirvonen hymyili.

Vuodet rallin MM-sarjassa veivät Hirvosta kovalla vauhdilla maasta toiseen ja aikaa perheelle ei juurikaan jäänyt. Nyt tilanne on toinen.

– Olen tykännyt, kun on saanut olla enemmän kotona ja poikien kanssa touhuta. Siihen panostan nyt suurimman osan ajasta.

TerraWise-rallissa Hirvonen nautiskeli yhdessä luottokartturinsa Jarmo Lehtisen kanssa Historic-luokassa ylivoimaiseen voittoon. Kilpailun jälkeen kaksikko totesi yhteen ääneen, että yksipäiväinen ja rento tapahtuma oli sen verran hauska kokemus, että tälläisiä toivoisi tulevan vielä tälle vuodelle kalenteriin lisääkin.

– Toivotaan. Se on melkein siitä kiinni miten Jarmo ehtii, sillähän tässä enemmän ohjelmaa on, Hirvonen naurahti viitaten Toyota Gazoo Racingin urheilujohtajana toimivan Lehtisen kiireiseen aikatauluun rallin MM-sarjassa.

– Ollaan tässä hehkutettu, että katsellaan vähän kalentereita, että toinen kisa löytyisi. Niin hauska päivä ollut, että ehdottomasti lisää jos se vain on mahdollista, Lehtinen puolestaan innostui.

Rallin MM-sarjan kauden kuudes osakilpailu Portugalissa käynnistyy torstaina 18. toukokuuta.

Mikko Hirvonen, 36

163 MM-rallia Renaultilla, Subarulla, Fordilla, Skodalla ja Citroenilla
4 MM-hopeaa, 2 MM-pronssia, 15 MM-voittoa, 69 palkintosijoitusta
Ensimmäinen MM-ralli 2002, viimeinen 2014

Lue myös!

Näkökulma: Citroenille olisi tarjolla kriisiapua läheltä – Sinivalkoista sellaista (2.5.2017)
Mikko Hirvosen ja Jarmo Lehtisen matkassa Keravalla – Video! (7.5.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit