MOTORSPORT

Historic Rally Trophy palaa tauolta – Syyskauden avaus ajetaan Espoossa

Historic Rally Trophy -sarjan parin kuukauden mittainen kesätauko päättyy 15. syyskuuta, kun viides ja samalla kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan Espoossa. Edellisen kerran sarjan pisteistä taisteltiin heinäkuussa Orimattila Rallin merkeissä.

Timo Kuukka näytti Orimattilan ympäristössä ajetussa kuuden erikoiskokeen mittaisessa Orimattila Rallissa, että edelleen vauhtia riittää. Kuukka menestyi takavuosina muun muassa kansallisissa F-ryhmän ralleissa ja näytti nyt, että onnistuessaan muilla ei ole nokan koputtamista.

Orimattila Ralli oli Historic Rally Trophy -sarjan neljäs osakilpailu. Kuukan alkukausi ei mennyt odotusten mukaisesti, sillä vaikka vauhtia talven kahdessa ja Mäntsälässä toukokuussa ajetussa kesärallissa oli, aivan kärkeen ei vielä ollut asiaa.

– Talvella en oikein onnistunut ja Mäntsälässä aloitin vanhana miehenä liian rauhallisesti. Nyt lähdin oikein tietoisesti heti ensimmäisestä metristä menemään, ettei heti kättelyssä hävitä muille, paljasti Kuukka maalissa.

Kuukalla ei Orimattilassa suurempia ongelmia ollut, ajo sujui mainiosti ja tiet olivat riihimäkeläisen mieleen.

– Pikkuisen pätkien jälkeen alkoivat moottorin lämmöt nousta, mutta ei mitään ongelmia sitten onneksi tullut.

Historic Rally Trophyn osakilpailuissa kilpaillaan luokittain, eikä varsinaista yleiskilpailun voittajaa nimetä. Kuukka kuitenkin selvisi kilpailun noin 65 erikoiskoekilometristä nopeimmin. Seuraavaksi nopein, nokialainen Joni Mäkelä, hävisi peräti 34,7 sekuntia.

– Viitospätkä ei meiltä onnistunut ollenkaan, siinä hävittiin rutkasti, eikä sen jälkeen enää ollut viimeisellä kiirettä, tunnusti Mäkelä, joka oli neljännen erikoiskokeen jälkeen vain 4,4 sekuntia Kuukkaa perässä.

Kolmanneksi ajanut Kimmo Juhannusvuori oli 40,8 sekuntia Kuukkaa hitaampi.

– Ei voinut tänään mitään, noi meni kovempaa. Joku vika autossa on, kun ei jaksa mennä täysillä. Renkaat ja pito oli hyvää, mutta jostain syystä autolla ei ollut menohaluja. Täytyy vähän tarkemmin tutkia ongelmaa, harmitteli ruskolainen Juhannusvuori.

Usein kilpailun nopeimman kuljettajan tittelin napannut tervakoskelainen Janne Lindberg keskeytti konevikaan ja anjalalainen Janne Kanerva koki jälleen kovia.

– Maalin jälkeen ajettiin ulos ja auto meni kolme kertaa katon kautta ympäri. Paikka oli kyllä merkitty tiekirjaan, mutta tultiin niin kovaa kuin kypärä päässä pitääkin tulla. Sitten meni vähän leveäksi ja nurin. Siinäpä se, kertasi Kanerva neljännen erikoiskokeen maalissa.

Kanerva oli siinä vaiheessa luokassaan kolmantena Kuukan ja Juhannusvuoren jälkeen ja koko kilpailussa sijalla neljä, kun Mäkelä oli vielä kakkosena edellä. Ennakkoon reittiin tutustuvien luokissa kilpailleista lammilainen Esa Peltonen oli Toyota Starletillaan ylivoimainen ykkönen, kun Miguel Diaz Aboiltiz hävisi Ford Escortillaan yli minuutin. Valkealainen Mika Turkki oli kolmanneksi nopein, eroa espanjalaiseen jäi 10 sekuntia. Espanjalainen on ahkerasti jo vuosien ajan kilpaillut Suomessa ja tänä vuonna hän ajaa HRT-osakilpailuja.

– Luokkavoitto tuntuu aivan taivaalliselta, olen niin onnellinen, luokan 21 voittanut Diaz Aboiltiz hehkutti maalissa.

Historic Rally Trophyn kauden kaksi viimeistä osakilpailua ajetaan 15. syyskuuta Espoossa ja 13. lokakuuta Urjalassa.

Historic Rally Trophy pistetilanteet 4/6 osakilpailua

Historic -69

1) Matti Leander (HRCF) 42
2) Juha Berner (HyUA) 37
3) Sakari Salminen (HRCF) 34
4) Juha Mäkitalo (EPUA) 33
5) Jari Ohrankämmen (HRCF) 31
5) Sami Jaakkola (Päij-HUA) 31

Historic -75

1) Kimmo Juhannusvuori (J.äijät) 42
2) Tero Salminen (LopUA) 39
3) Jussi Lappalainen (KiuUA) 38
4) Sami Taskinen (KUA) 37
5) Ilpo Hietanen (NuUA) 34

Historic -81

1) Arttu Karttunen (AMM) 44
2) Vesa Glad (NokUA) 42
3) Markku Hakala (FoSUA) 36
4) Matti Jaatinen (NHD) 33
5) Juha Salo (LahUA) 31
5) Janne Lindberg (TerUA) 31

Historic -90

1) Ilkka Kiviniemi (PR-Rac) 44
2) Ilkka Koskela (TerUA) 40
3) Antti Siikala (OriUA) 38
4) Esa Lindroos (J.äijät) 34
5) J-P Haapasalo (HRCF) 31

Veteraanit

1) Pentti J. Laakkonen (HRCF) 42
2) Sakari Salminen (HRCF) 38
3) Veijo Hänninen (SLUA) 36
4) Sven-Olof Wikman (VUA) 27
5) Jarmo Mustonen (UAU) 20
5) Bertil Lindholm (AL-Hki) 20

Teksti: Kikka Kuosmanen, Historic Rally Trophyn tiedotus

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com