MOTORSPORT

Huhupuheille loppu, odotettu lehdistötilaisuus maanantaina – Jatkuuko Ekströmin huikea autourheilu-ura?

Audi Motorsport julkaisi maanantaina tiedotteen, jonka mukaan tulevan viikon maanantaina Itävallassa pidettävässä lehdistötilaisuudessa selviää se, jatkuuko Mattias Ekströmin autourheilu-ura vai ei.

Mattias Ekströmin, 39, omistama EKS RX -talli on pyörittänyt neljän kauden ajan Audin kilpailutoimintaa rallicrossin MM-sarjassa. Lisäksi Ekström on kilpaillut Audilla DTM-sarjassa yhtäjaksoisesti vuodesta 2001 lähtien voittaen sarjan mestaruuden kaksi kertaa, vuosina 2004 ja 2007. Viime syksynä Ekström ilmoitti, että kauden 2018 osalta yksi mahdollisuus on se, että EKS RX -talli ei enää jatka rallicrossin MM-sarjassa.

Mitään varmaa Ekströmin tulevaisuuden kuvioista ei olla saatu mistään suunnasta viime kuukausina, mutta huhuja sen sijaan on riittänyt jo lähes kyllästymiseen asti. Jatkaako Ekström tallinsa pyörittämistä, vai keskittyykö hän tänä vuonna pelkästään DTM:ään? Vai jääkö huikean uran autourheilun parissa tehnyt ruotsalainen jo eläkkeelle aktiiviuran ja ajotehtävien osalta, vai onko olemassa vielä neljäskin vaihtoehto, joku täysin uusi haaste autourheilun parissa?

Näihin kaikkiin kysymyksiin saadaan siis vastaus tulevana maanantaina, 29. tammikuuta, kun Ekström järjestää lehdistötilaisuuden Salzburgin lentokentällä, Itävallassa, alkaen kello 14.00 Suomen aikaa.

Ekströmin ja Audin yhteistyö käynnistyi jo vuonna 1999. Vuosina 2001-2017 Ekström on kilpaillut DTM:ssä Audilla osallistuen yhteensä 215 kilpailuun. Osakilpailuvoittoja sarjan kaksinkertaisella mestarilla on 25 ja palkintosijoituksia yhteensä 83. Ekström ei ole pelkästään yksi DTM:n historian menestyneimmistä kuljettajista, vaan myös sarjan kaikkien aikojen menestynein Audi-kuljettaja.

Rallicrossissa Ekström valloitti maailmanmestaruuden vuonna 2016 ja samana vuonna tuli EKS RX -tallille myös valmistajien maailmanmestaruus. Ekström on voittanut rallicrossin MM-sarjassa 36 ajamastaan kilpailusta 10 ja noussut palkintopallille 17 kertaa. Viime vuonna Ekström voitti kauden kolme ensimmäistä osakilpailua, mutta loistavasta kauden avauksesta huolimatta sijoitus kuljettajien MM-sarjassa oli lopulta kolmas.

EKS RX -tallissa ajoivat viime vuonna Ekströmin lisäksi myös Reinis Nitiss, Nico Muller, Per-Gunnar Andersson, sekä Toomas Heikkinen, joka edusti tallia kahden kauden ajan. Joulukuussa Heikkinen vastaanotti kuitenkin tiedon, että kolmatta kautta ei enää tule, vaan yhteistyö EKS RX -tallin kanssa oli tullut päätökseen.

– Olen nauttinut kahdesta EKS:lla viettämästäni kaudesta. Talli hoiti kaiken erittäin ammattimaisesti ja samaa voi sanoa myös autonvalmistaja Audin toiminnasta. Siitä ei voi sen enempää tallia kuin Audiakaan syyttää, että kuluvat osat eivät aina kestäneet. Iso kiitos niin EKS:lle, kuin Audillekin yhdessä vietetystä ajasta, Heikkinen totesi tiedotteessaan reilu kuukausi sitten.

Jos ovat Ekströmin tulevaisuuden kuviot vielä täysin avoinna, niin sama tilanne on myös Heikkisellä.

– Ensi vuoden tallipaikka on vielä täysin auki. Neuvotteluja on käyty, mutta ratkaisuun asti ne eivät ole johtaneet. Ikävä sanoa, että kulut ovat nousseet raketin tavalla siitä, mitä ne olivat vielä MM-sarjan alkaessa. Uskoisin, että jo tammikuussa voisimme julkistaa uutisia jatkoon liittyen, Heikkinen ennakoi joulukuussa.

Ekström on todellinen autourheilun moniosaaja. Vuonna 1999 hän voitti STCC:n mestaruuden ja 2010 CV:hen kirjoitettiin kaksi Nascar-kilpailua Yhdysvalloissa. Ekström on urallaan osallistunut myös kahdeksaan MM-ralliin, lähinnä kotimaassaan Ruotsissa, mutta myös kaksi kertaa Saksassa.

Rallicrossin MM-sarja käynnistyy Barcelonasta, Espanjasta 14.-16. huhtikuuta. UrheiluUutiset.com seuraa rallicrossin MM-, EM- ja SM-sarjaa tiiviisti koko kilpailukauden 2018 ajan.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com