MOTORSPORT

Huttunen loistavassa vauhdissa Itävallan asfaltilla – “Vaikein mitä on tähän asti ajettu”

Jari Huttunen ja kartanlukija Antti Linnaketo tekivät viikonloppuna onnistuneen paluun takaisin kilpailun ja erikoiskokeiden pariin Autoglym Rallissa tapahtuneen ulosajon jälkeen, kun kaksikko oli Itävallassa ajetussa Weiz Rallissa ylivoimaisesti nopein kaksivetokalustolla kilpaillut autokunta. Kiireinen heinäkuu jatkuu tulevana viikonloppuna Suomen MM-rallin merkeissä.

Jari Huttunen oli Weiz Rallissa ajetuista 14 erikoiskokeesta nopein kaksivetokuljettaja kymmenellä ja maalissa eroa toiseksi nopeimpaan kaksivetoisella kalustolla liikenteessä olleeseen, itävaltalaiseen Julian Wagneriin, kertyi lähes minuutin verran. Edellisen kerran Opel Adam R2 -ralliautoa toukokuun alussa Kanariansaarten EM-rallissa ajanut Huttunen oli yleiskilpailussakin komeasti seitsemäs.

– Onnistui kyllä yllättävänkin hyvin tauon jälkeen. Tämä oli kaikista vaikein asfaltilla ajetuista kisoista mitä on tähän asti ajettu. Pitovaihtelu oli ihan jotain muuta kuin mitä aiemmin on ollut, välillä liukasta ja sitten välillä taas tosi kova pito, Huttunen kommentoi UrheiluUutiset.comille rallin jälkeen.

Opelin tehdastallissa junioritiimissä tänä vuonna kilpailevan Huttusen pääpaino saksalaismerkin väreissä keskittyy EM-sarjaan, mutta tälläinen asfaltilla ajettu Itävallan mestaruussarjan osakilpailu tarjosi, ei pelkästään Opelille tärkeää näkyvyyttä Itävallassa, vaan myös erinomaisen testimahdollisuuden niin Opelin tiimille, kuin Huttuselle itselleenkin. Ajaminen asfaltilla tunnetusti rallissa on sama kuin veisi ison määrän euroja pankkiin korkoa kasvamaan.

– Kun ei noita testimahdollisuuksia juurikaan ole, niin eipä tuota parempaa mahdollisuutta juurikaan voi olla. Testattiin autoa ja saatiin mielestäni siitä nyt hyvä, Huttunen kehui.

Edellisenä viikonloppuna Huttunen kilpaili Sastamalan ympäristössä ajetussa Autoglym Rallissa Skoda Fabia R5:llä ja tuolloin kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Kiuruveden mies nähtiin kilpailussa nelivetokalustolla. Hyppäys takaisin Opelin etuvetoiseen ralliautoon tapahtui Huttusen mukaan yllättävänkin “kivuttomasti”.

– Yllättävän helposti kyllä meni, kun ei testiäkään ehditty ajaa ennen kisaa kuin shakedownin (testierikoiskoe) verran. Yllättävän äkkiä se lähti taas sujumaan, ei siinä ollut mitään ihmeempää.

“Siinähän sen rallin pystyy tuhoamaan tai voittamaan”

Se tottakai on selvää, että eri luokkien Opelia ja Skodaa verrattaessa suurin ero löytyy tehoista. Mutta muitakin eroja toki löytyy.

– Kun puhutaan R5-autosta (Skoda) ja R2-autosta (Opel), niin esimerkiksi ohjauksessa on iso ero. R2-autossa se on kolme kertaa hitaampi, kuin R5-autossa. R5-autoon hypätessä tuli ehkä tehtyä vähän ylimääräisiä ohjausliikkeitä, kun taas hitaampaan (R2) se siirtyminen on ehkä helpompaa. Nelivetoisella tietysti mennään enemmän poikittain, mutta en minä noita asioita juurikaan mieti, ne kun tulee aika itsestään, Huttunen naurahti.

Huttusen ja Linnakedon kiireinen heinäkuu jatkuu jo tällä viikolla ajettavalla Suomen MM-rallilla. Itävallasta Suomeen paluu tapahtui sunnuntaina, testipäivä on vuorossa maanantaina ja sen jälkeen tiistaina, sekä keskiviikkona ohjelmassa on Keski-Suomen sorasirkuksen erikoiskokeiden nuotittaminen. Huttunen hakee kotoisesta MM-rallista ennen kaikkea ehjää suoritusta.

– Ensinnäkin toivon, että saadaan puhdas ralli ajettua, että ei ole mitään ylimääräistä. Ja tottakai sitä toivoo, että lähtisi sujumaan heti alusta asti hyvin. Autoglym Rallissa meni siihen ulosajoon asti hyvin, että siinä mielessä on ihan hyvä fiilis lähteä tulevaan kisaan, voittovauhdissa kuuden ensimmäisen erikoiskokeen ajan Autoglym Rallissa ollut Huttunen sanoo.

Vuonna 2015 Huttunen ajoi Suomen MM-rallissa Tulevaisuuden Tähti -kuljettajana junioriluokassa, mutta viime vuonna kilpailu jäi Saksan Opel-kiireiden takia väliin. Tuosta vuoden 2015 kisasta on hyötyä nyt tulevaa kisaa varten, aivan kylmiltään kun ei tarvitse parikymmentä erikoiskoetta käsittävään “maratoniin” lähteä. Tämän myös Huttunen allekirjoittaa.

– No tottakai, kun tietää vähän mihin on menossa. Pätkäthän on paljon erilaisia kuin oli 2015, mutta kun tietää, että pitkä ralli on edessä, niin tietää myös sen, että sitä ei ainakaan yhdellä pätkällä voiteta, Huttunen muistuttaa.

Myös kaksipäiväisen nuotitusjakson arvoa Huttunen korostaa, siinä pitää ehdottomasti onnistua, kun rallissa ajettavat erikoiskokeet ajetaan siviililiikenteen vauhdilla läpi vain kahteen kertaan.

– Siinähän sen rallin pystyy tuhoamaan tai voittamaan, Huttunen korostaa.

Ehjä ralli on siis kokonaisuuden osalta tavoitteena, mutta sijoitustavoitteista ihan oikeilla numeroilla ei Huttunen halua tässä kohtaa puhua.

– Tiedän tietysti ketä siellä on vastassa ja kirkkaana on itselläni päässä ne tavoitteet, mutta en tykkää sanoa niitä näin etukäteen ääneen. Kerron sitten maalissa, että toteutuiko ne tavoitteet vai ei, Huttunen päätti.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com