Hylkäyksiä ja vastalauseita talvikauden viimeisessä SM-rallissa

10.3.2024 / 17:54

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan talvikauden päätösosakilpailu ajettiin viikonloppuna Alavudella, Tuurin kylän ympäristössä. Sarjan kovimmassa luokassa, SM1:ssä Roope Korhonen näytti jo perjantaina muille kaapin paikan.

Laukaan nouseva tähti ja SM-sarjan kärkimies saapui yötauolle seitsemän sekunnin johtoasemassa ennen kotikisaansa ajanutta Teemu Asunmaata. 

Lauantai sujui samaa tahtiin ja Keskisen Kyläkaupalla ajetun kisan viidennen erikoiskokeen jälkeen ero Asunmaahan oli venähtänyt jo lähes puoleen minuuttiin. Perjantain jälkeen viidentenä ollut Niclas Grönholm oli samalla hiipinyt aivan Asunmaan kantaan ohittamalla Benjamin Korholan. 

Korhonen sai nautiskella rallin loppuun saakka ilman suurempia uhkaajia, Asunmaa jäi 23 sekunnin päähän. Voitolla Korhosen pistesaldo nousee 70 pisteeseen. 

– Aika hyvä ralli meille. Pystyimme hyvin hallitsemaan tilannetta, joten mukava oli päästellä. Tosi hyvä talvikausi meiltä, tästä on tosi hyvä lähteä kesäkauteen. Iso kiitos tiimille ja yhteistyökumppaneille, Korhonen kiitteli rallin päätteeksi. 

Toiseksi ajoi Asunmaa, mutta auto todettiin punnituksessa alipainoiseksi ja kilpailusuoritus hylättiin. Asunmaa teki aiheesta vastalauseen, mutta se ei tuonut asiaan muutosta.

Näin ollen Niclas Grönholm ajoi uransa parhaimman tuloksen ottamalla luokan toisen sijan heti ensimmäisessä kisassaan isänsä vanhan kartturin Timo Rautiaisen kanssa. Kolmas oli Benjamin Korhola, joka jäi Grönholmista 3,6 sekuntia.

Hokkala nopein SM2-luokassa

Henri Hokkala oli täysin omaa luokkaansa ja oli ylivoimaisessa johdossa aina kisan kuudennelle erikoiskokeelle saakka, jossa alkoi tapahtua. Hokkalan edessä ulosajaneen Jari-Matti Latvalan auto tukki erikoiskokeen ja kilpailijoille annettiin laskennalliset ajat. Tämän jälkeen Hokkala ei startannut viimeiselle erikoiskokeelle ajallaan ja sai aikarangaistuksen, joka pudotti luokan pistekärjen kolmanneksi. 

Hokkala on teki asiasta vastalauseen, joka hyväksyttiin ja näin hän sai pitää sijoituksensa.

Toiseksi ajoi Kazakstanin Petr Borodin, joka otti viime viikonlopun F-Cupin nelivetoluokan voiton jatkoksi nyt komean sijoituksen myös SM-sarjan puolella. 

Kolmanneksi toiseksi ajoi Jesse Kallio, joka jäi Borodinista reilu puoli minuuttia. Perjantain erikoiskokeiden jälkeen toisena ollut Toni Herranen joutui keskeyttämään ennen ensimmäistäkään lauantain erikoiskoetta voimansiirtovikaan. 

Herrasen keskeytys on kova kolaus myös tämän Flying Future Star -unelmalle. Jesse Kallio sen sijaan on vahvasti kiinni paikassa valintatilaisuuteen. 

Kauppinen rajusti ulos, Lassila voittoon

Perjantaina peräti 15 sekunnin johtoasemaan itsensä ajaneen Tuukka Kauppisen lauantai käynnistyi murheellisesti. Tulevaisuuden lupaus kippasi Ford Fiestansa rajusti ulos ja seurauksena oli keskeytys heti päivän ensimmäisellä pätkällä. 

Toisena ajanut Kauppisen kovin kilpakumppani ja sarjakärki Leevi Lassila sai näin kruisailla tyylipuhtaaseen voittoon, joka irtosi peräti 50 sekunnin erolla toiseksi ajaneeseen Joni Korhoseen. Viimeisen palkintosijan kuittasi Niko Kalmi, joka jäi Lassilasta yli minuutin. 

– Harmittaa tietysti kilpailun kannalta, että Tuukka keskeytti. Väliaikojen perusteella näytti, että oltaisiin pystytty vastaamaan vauhtiin. Nyt meni tällä tavalla ja onhan siihen nyt tyytyväinen oltava. Vauhtia ja tasaisuutta pitää silti kesäkaudelle saada lisää, täytyy vaan ruveta treenaamaan enemmän, Lassila totesi. 

Lassila paranteli asemiaan SM-pisteiden lisäksi myös Flying Finn Future Star -kilpailussa. Samoin teki neljänneksi ajanut Raoul Dahlqvist, joka nousi pisteissä viidenneksi. Luokan kolmas FFFS-kilpailija Ossi Pohjanharju joutui keskeyttämään ennen rallin päätöserikoiskoetta ja tippui kolmannelta sijalta aina kuudenneksi.

Vataselle kauden kolmas täysosuma

SM4-luokan sarjakärki Ville Vatanen joutui koville Tuurissa, mutta kairasi jälleen voiton. Vatanen voitti luokassa kaikki talvikauden osakilpailut ja on tukevassa pistekärjessä. 

– Koitettiin tulla loppuun saakka, toki ilman isompia riskejä. Viimeistä edellisellä pätkällä saatiin vielä edellä ajava kiinni ja jouduttiin ajamaan perässä. Hyvä päivä kaiken kaikkiaan joka tapauksessa, Vatanen sanaili. 

Alkukauden molemmissa kisoissa ongelmista kärsinyt Henri Sääskilahti sai pelit vihdoin maaliin ja tarjosi myös Vataselle kovimman vastuksen. Sääskilahti antoi kaikkensa ja johti luokkaa rallin viidennelle erikoiskokeelle saakka, kunnes Vatanen pyyhälsi ohi ja voittoon. Eroa kaksikon välille ei jäänyt kuitenkaan kuin yhdeksän sekuntia, joka antaa lupauksia loppukautta ajatellen. 

Kolmanneksi ajoi uransa ensimmäisen kerran palkintosijoituksen ajanut kisan kuopus Aaron Holopainen. 

Keski-Korsu tyrmäävä SM5-luokassa

SM5-luokan osalta kilpailusta povattiin Pekka Keski-Korsun hallintaa. Ennakoinnit osuivat oikeaan, sillä Fiesta-kuski oli rallissa täysin omaa luokkaansa. Toiseksi ajanut Miikka Vuokila jäi Korsusta yli 1,5 minuutin päähän. Keski-Korsu nousi samalla luokkajohtoon ohi Arttu Lähdeniemen, joka ei ollut mukana Tuurin osakilpailussa. 

– Pakkohan se on luokkavoittoon olla tyytyväinen, kun sitä lähdettiin hakemaankin. Niin varovasti tultiin kuitenkin tuo viimeinen läpi, että meinasi vähän hävettää, Korsu naureskeli. 

Vitosluokan kolmospisteille ajoi konkarikuski Arto Juolahti, jolla eroa Korsuun kertyi maalissa minuutti ja 40 sekuntia. 

Lähde: RalliSM tiedote


Facebook kommentit