Hyundai tarvitsee Ruotsin MM-rallista huipputuloksen – “Emme voi pitää mitään itsestäänselvyytenä”

10.2.2018 / 09:13
Thierry Neuville Ruotsin MM-rallissa helmikuussa 2017 (Kuva: Hyundai Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Kovin tavoittein rallin MM-sarjaan tänä vuonna lähtenyt Hyundai koki tammikuussa Ranskan Alpeilla ajetussa avausosakilpailussa ison pettymyksen ja se tarvitseekin ensi viikolla ajettavasta Ruotsin osakilpailusta ehdottomasti huipputuloksen. Tallipäällikkö Michel Nandanin sanoin, Hyundai hakee Ruotsista ikään kuin uutta alkua tähän kauteen.

Viime kaudella MM-hopeaa niin valmistajien, kuin kuljettajienkin sarjasta napannut Hyundai asetti tähän kauteen tavoitteekseen kirkastaa nuo hopeamitalit mestaruuspokaaleiksi. Kauden alku oli kuitenkin tallille vaikea, kun Thierry Neuvillen kilpailu meni kärkitaistelun suhteen piloille jo avauserikoiskokeella ja tuloksena oli lopulta viides sija. Andreas Mikkelsen raahautui maaliin sijalla 13. ja Dani Sordo jäi kokonaan ilman tulosta.

Hyundai-kuljettajat ajoivat Monte Carlossa yhteensä kuusi ek-pohja-aikaa, mikä osaltaan kertoo sen, että vauhtia kyllä löytyy, kunhan kuljettajat saavat ajettua ehjän kilpailun ja teknisesti auton toimivuus on vaaditulla tasolla. Talli testasi tammi-helmikuun vaihteessa Ruotsissa kolmen päivän ajan ja tiedotteen mukaan nuo testit olivat menneet suunnitelmien mukaisesti.

– Haluamme siirtää Monte Carlon pettymyksen nopeasti taaksemme ja saada Ruotsista kaudellemme ikään kuin uusi alku, Hyundain tallipäällikkö Michel Nandan sanoo tallinsa tiedotteessa.

Monte Carlon MM-ralli on tunnetusti ollut aina melkoista lottoa, missä hyvän valmistautumisen ja suorituksen lisäksi tarvitaan myös hyvää tuuria. Ruotsissa kilpailun luonne tulee muuttumaan olennaisesti verrattuna kauden avaukseen.

– Siinä missä Monte tarjosi olosuhteita, joita oli mahdoton ennustaa, niin nyt Ruotsissa ja Norjassa pääsemme ajamaan nopeille jäisille teille. Yksi asia tuli ainakin selväksi avauskilpailussa: emme voi pitää mitään itsestäänselvyytenä, me emme tule saamaan hyviä sijoituksia lahjana, vaan meidän täytyy todenteolla tehdä töitä niiden eteen, Nandan muistuttaa.

“Ehdoton tavoitteeni on jälleen ajaa voitosta”

Viime kaudella kuljettajien MM-sarjassa toiseksi sijoittunut Neuville starttasi tähän kauteen yhtenä suurimmista mestarisuosikeista, mutta viime kauden tavoin startti Monte Carlossa ei ollut onnistunut. Ja kun vielä samaan aikaan Monte Carlossa voittoon ajoi tämän kauden suurin mestarisuosikki, M-Sportin Sebastien Ogier, niin Neuville tallinsa tavoin tarvitsee Ruotsista huipputuloksen noustakseen todenteolla mukaan mestaruustaisteluun.

Viime vuoden Ruotsin MM-ralli on varmasti yksi niistä kilpailuista, joita Neuville ei mielellään halua muistella. Belgialainen oli vahvasti matkalla kohti ylivoimaista voittoa, johtomarginaali ennen neljää viimeistä erikoiskoetta oli yli 40 sekuntia, mutta lauantain viimeisellä erikoiskokeella, Karstadin “mikkihiiripätkällä”, Neuville teki ajovirheen ja Hyundai jäi radan varteen. Lopputuloksissa Neuville oli lopulta 13.

– Olimme vuosi sitten hyvässä vauhdissa, mutta valitettavasti silloin asiat menivät miten menivät ja emme saaneet hyvää lopputulosta. Tänä vuonna ehdoton tavoitteeni on jälleen ajaa voitosta ja tällä kertaa myös saada Ruotsista hyvä tulos, vuonna 2015 Ruotsissa toiseksi ajanut Neuville korostaa.

Hyundailla on tänä vuonna tallissaan neljä kuljettajaa, joista Neuville ja Andreas Mikkelsen ajavat täyden MM-sarjan, kun taas Sordo ja Hayden Paddon jakavat ajovuorot keskenään niin, että Sordon pääpaino on asfalttiralleissa, kun taas Paddon ajaa sorakisojen lisäksi nyt myös Ruotsin lumella. Tilanteesta ironisen muuten tekee se, että Sordo oli vuosi sitten parhaiten (neljäs) Ruotsissa sijoittunut Hyundai-kuljettaja. Paddon ajoi Ruotsissa kaksi vuotta sitten toiseksi.

– Vihdoinkin pääsen avaamaan kilpailukauteni! Siitä on todella pitkä aika, kun viimeksi ajoimme kilpaa Australiassa, tai siltä se ainakin tuntuu. Ruotsi on meille kuin uusi alku ja minulla on tästä kilpailusta hyviä muistoja, ajoinhan pari vuotta sitten täällä palkintosijoituksen. Ja sitä lähdetään tavoittelemaan myös tänä vuonna. Saimme ajettua hyvät testit talvisissa olosuhteissa ja ne tarjoavatkin hyvät lähtökohdat tulevaan kilpailuun, Paddon hehkuttaa.

 

Kuva: Hyundai Motorsport

Andreas Mikkelsenille MM-sarjan kauden avaus Monte Carlossa toi pettymyksen (Kuva: Hyundai Motorsport).

 

“Täällä olisi todella tärkeää onnistua”

Mikkelsen ajoi Volkswagen-vuosina 2014-2016 Ruotsissa tulosrivin 2-3-4, mutta viime vuoden kilpailussa norjalainen ei ollut mukana.

– Kyseessä on minun “kotikisani”, joten tunnen sen todella hyvin. Vaikka en ajanutkaan täällä kilpaa vuosi sitten, niin kävin kuitenkin nuotittamassa reitin ja sain sitä kautta tuntumaa erikoiskokeisiin. Toki olisihan se ollut parempi saada kilpailla, mutta toisaalta parempi tämäkin kuin ei mitään, Mikkelsen sanoo.

Ja kotikisa todellakin, piipahtaahan kilpailureitti myös Norjan puolella ollen rallin MM-sarjan ainoa osakilpailu, missä erikoiskokeita ajetaan kahden valtion rajojen sisäpuolella.

– Ruotsin MM-ralli on minulle erittäin tärkeä kilpailu, koska se tarjoaa mahdollisuuden ajaa kilpaa myös kotimaani Norjan puolella. Kyseessä on todella hieno kilpailu ja ainoa ralli, missä pystymme hyödyntämään maksimaalisesti nastarenkaiden hyödyn talvisissa olosuhteissa. Ne antavat aivan uskomattoman pidon ja upean fiiliksen ajaa. Reitille on luvassa kunnon lumipenkkoja, joten nyt on todellakin mahdollista ajaa aivan äärirajoilla, Mikkelsen kuvailee.

Hyundain mediaoppaassa Mikkelsen otti myös kantaa siihen, tuoko kotiralli kuljettajalle lisäpaineita onnistumisen suhteen.

– Kuljettajalla on aina paineita sen suhteen, että pitää saada aikaan hyviä tuloksia. Olen ollut lähellä voittoa tässä rallissa aiemmin ja olisi todella hienoa onnistua siinä tänä vuonna. Ja varsinkin nyt, kun Montesta emme saaneet hyvää tulosta aikaan, niin täällä olisi todella tärkeää onnistua, Mikkelsen päätti.

Ruotsin MM-ralli käynnistyy torstai-iltana 15. helmikuuta.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit