MOTORSPORT

IndyCar-kausi starttaa – Ruotsilla vahva edustus

17 osakilpailua kattava kausi alkaa viikonloppuna Floridasta. Mestari on selvillä viimeistään syyskuun puolivälissä.

Kuljettajakattaus tulevalle kaudelle on ilahduttavan kansainvälinen. Suurin edustus on luonnollisesti Yhdysvalloilla. Kovin nimi tuosta porukasta on vuoden 2019 mestari Josef Newgarden, joka voitti viime kaudella legendaarisen Indy 500 -kisan ja oli parhaana yhdysvaltalaiskuljettajana kokonaispisteissä viides.

Newgarden on muuten viimeisin yhdysvaltalainen Indy-mestari. Newgardenin lisäksi Yhdysvaltojen lipun alla kisaavat Colton Herta, Alexander Rossi, Santino Ferrucci, Sting Ray Robb, Colin Braun, Graham Rahal ja Kyle Kirkwood.

Naapurimaa Meksikosta tulee Pato O’Ward, viime kauden nelonen. Meksikolaiskuski nähtiin palkintokorokkeella kuusi kertaan, näistä neljä kertaa toiseksi korkeimmalla korokkeella.

Hieman erikoisempaa kansallisuutta edustaa Kyffin Simpson. Viime kauden European Le Mans -sarjan LMP2-luokan mestari tulee nimittäin Caymansaarilta.

Myös Brasiliasta ja Argentiinasta tulee yksi kuljettaja. Brassi Pietro Fittipaldi on F1-mestari Emerson Fittipaldin pojanpoika ja töitä riittää myös Haasin F1-tiimin testi/varakuljettajana. Argentiinasta tulee Agustin Canapino, joka oli viime kaudella 21.

Australiasta ja Uudesta-Seelannista tulee neljän kovan kuljettajan ryhmä. Australian Will Power on vuoden 2022 mestari ja viime kaudella seitsemäs. Uusiseelantilaisista Scott Dixon ja Scott McLaughlin olivat viime kauden päätteeksi sijoilla kaksi ja kolme. Kolmikon täydentää nuorempaa polvea edustaa Marcus Armstrong, joka ajoi viime kaudella ensimmäiset Indy-kisansa.

Eikä yhtään hullummin ajanutkaan; sijoitus 20. ja valinta vuoden tulokkaaksi.

Eurooppalaisilla vahva jalansija

Eurooppalaisia kuljettajia sarjassa on peräti 11, joista käytännössä puolet tulevat Ruotsista ja Iso-Britanniasta; kolme kummastakin. Ja kun vielä tarkemmin tutkaillaan, brittikuski Tom Blomqvist on ainakin teoriassa ruotsalainen, sillä hänen isänsä on rallin maailmanmestari Stiq Blomqvist.

Varsinaisia ruotsalaiskuskeja ovat Felix Rosenqvist, Marcus Ericsson ja Linus Lundqvist. Herroista Ericsson oli viime kaudella sarjassa kuudes, kuten kahtena aikaisempanakin vuonna. Viime kauden ainoa voitto tuli juuri kauden avauskisasta.

Muuten hänen meriittilistaltaan löytyy vuoden 2022 Indy 500 -kisan voitto ja viime vuonna hän oli toinen. Eurooppalainen yleisö muistaa Ericssonin varmasti parhaiten F1-sarjasta, jossa hän ajoi vuosina 2014-2018.

Felix Rosenqvist on ajanut IndyCar-sarjassa jo vuodesta 2019. Samana vuonna tuli myös uran paras sijoitus, kun hän oli kuudes. Sen jälkeen tulokset ovat heitelleet; 2021 21., 2022 8. ja viime kaudella 12.

Lundqvist puolestaan debytoi sarjassa viime kaudella. Kolmessa ajamassaan kisassa hän teki kahdesta kisan nopeimman kierroksen ja näillä näytöillä irtosi vakiokuskin paikka Chip Ganassi Racingilta.

Tanskan värejä sarjassa edustavat Christian Lundgaard ja Christian Rasmussen. Lundgaard voitti viime kaudella yhden kisan ja oli pisteissä kahdeksas. Rasmussenille kausi on ensimmäinen, mutta takataskussa on viime vuodelta oheisluokka Indy NXT -sarjan mestaruus.

Briteistä tulee jo aiemmin mainitun Blomqvistin lisäksi Callum Ilott ja Jack Harvey. Ilott aloittaa kautensa keikkakuskina, sillä hän tuuraa pyöräilyonnettomuudessa kätensä loukannutta jenkkikuski David Malukasta. Tällä hetkellä sopimus Arrow McLarenin kanssa on koskee kauden avauskisaa. Jack Harvey on jo pitkän linjan Indy-veteraani; nyt alkava kausi on jo kahdeksas. Paras sijoitus on vuodelta 2021, jolloin hän oli 13.

Keski-Euroopasta Indy-sarjaan ovat ponnistaneet Alankomaiden Rinus VeeKay. Tai tällä nimellä hänet tunnetaan, sillä miehen oikea nimi on Rinus van Kalmthout. Joka tapauksessa edessä on nyt viides kausi, mutta ikää hänellä on vasta 23 vuotta. Saldona tähän mennessä yksi voitto.

Sarjan kenties tunnetuin nimi tulee Ranskasta; Romain Grosjean. Dramaattisen poistumisensa jälkeen F1-sarjasta kauden 2020 päätteeksi, ranskalainen siirtyi Indy-sarjaan. Voittoa ei ole vielä tullut, mutta palkintokorokepaikkoja kyllä ja muutama paalupaikka.

Viimeisimpänä, muttei todellakaan vähäisimpänä Espanja, josta tulee Indy-sarjan tämän hetken ehdottomasti kovin kuljettaja; Alex Palou. Espanjalainen voitti mestaruuden 2021, mutta seuraava kausi oli vaikea ja kauden ainoa voitto tuli vasta viimeisestä osakilpailusta.

Palaset loksahtivat kuitenkin takaisin paikoilleen ja Palou nappasi viime kaudella uransa toisen mestaruuden viiden osakilpailuvoiton myötä. Tasaisuudesta kertoo sekin, että kauden huonoin sijoitus oli kahdeksas, joka on yli 30 lähtijän joukossa todella kova saavutus.

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com