MOTORSPORT

Isä ja tytär näyttivät muille menemisen mallia Lieksassa – “Jossakin vaiheessa vauhtia yli 200 km/h”

Viime lauantaina ajettu Lieksa Ralli oli harrasterallin R-Rallicupin kauden neljäs osakilpailu, joka samalla avasi myös sarjan kesäkauden. Yleiskilpailussa voittoon kaasutteli kotimaisemissaan ajaneet Juha ja Kati Vinni, isä ja tytär, joiden voittomarginaaliksi kirjattiin viiden ajetun erikoiskokeen jälkeen reilut puoli minuuttia.

Viime lauantaina ajettu Lieksa Ralli piti sisällään siis viisi erikoiskoetta ja yhteispituutta niille kertyi noin 73 kilometriä, kun taas reitille kokonaismittaa kertyi noin 255 kilometriä. Mukaan harrasterallin R-Rallicupin kauden neljänteen osakilpailuun oli lähtenyt 133 kilpailijaparia ja sarjan pisteistä ajettiin 12 eri luokassa.

Yleiskilpailussa täysin omaa luokkaansa olivat Juha ja Kati Vinni, jotka olivat nopeimpia viidestä erikoiskokeesta neljällä. Heti kilpailun avauserikoiskoe, reilut 14 kilometriä pitkä Salonkylä, näytti sen mitä oli tulossa, kun isä ja tytär Vinni kellottivat yli kahdeksan sekunnin pohja-ajan.

– Lähdettiin tunnustelemaan, että miltä se ajo taas kuukauden jälkeen tuntuu. Meidän numerolla oli todella paljon irtosoraa ja auto oli koko ajan kivien päällä, eli pitoa ei ollut juurikaan. Kuitenkin vetäistiin heti pohja-aika, vaikka tuntui, että ei menty kovin lujaa, Vinnin perheestä ratin takana istuva Juha ihmetteli.

Toisella erikoiskokeella (Kontiovaara 15,46 km) Vinnit olivat neljänneksi nopeimpia ja tilanne kärjen osalta tasoittui tässä kohtaa kilpailua, kun eroa pohja-ajan ajaneeseen Joni Toloseen kertyi kahdeksan sekuntia. Kokonaistilanteessa Vinnien ja toisena olleen Riku Turusen välinen ero oli kaksi sekuntia. Juha Vinnin mukaan toinen erikoiskoe tuli otettua varman päälle, koska viime vuonna kyseisellä tiellä tuli koettua ulosajo ja jarruputki oli mennyt poikki.

 

Pikaluotto

 

“Kuskillakin rupesi ajo sujumaan”

Kolmannella erikoiskokeella (Otravaara 7,98 km) Vinnit täräyttivät jälleen pohja-ajan, Tolonen hävisi nelisen sekuntia ja Turunen puolestaan lähes 11 sekuntia. Neljäs erikoiskoe (Jaakonvaara-Ihanto 19,26 km) kulkikin sitten lähes Vinnien kotipihan kautta, joten “paineita” kotitiellä onnistumisen suhteen oli ilmassa.

– Tällä pätkällä piti onnistua, kotoa seitsemän kilometriä matkaa, joten kotiteillä oltiin ja kaikki tutut katsomassa. Lähdössä oli aikamoiset paineet onnistumisesta, tällä pätkällä se oli sitten tulos tai ulos. Ensimmäiset kuusi kilometriä meni pumppaillessa isolla tiellä, mutta itse Ihannon osuus sujui varsin mallikkaasti. Kartturia rupesi naurattamaan kesken pätkän, kun tultiin niin tyylikkäästi, Vinni hehkutti.

Viimeinen erikoiskoe oli reilut 13 kilometriä pitkä Kelvä, missä vauhdit nousivat todella hurjalle tasolle ja neljännen pohja-aikansa myötä yleiskilpailun voiton varmistaneiden Vinnien keskinopeuskin painui yli 123 km/h.

– Kun päästiin museotien tiukoista mutkista ohi, niin jossakin vaiheessa kierroksia oli mittarissa 8000 ja vauhtia yli 200 km/h. Tuossa vauhdissa sitä mielellään jo vähän nostaa mutkassa vaikka näyttäisi aukeavan, Vinni kuvaili.

Vinnit voittivat yleiskilpailun lopulta 31,8 sekunnin turvin ennen toiseksi sijoittunutta Tolosta. Kolmanneksi ajoi Aarni Mertanen, vajaan minuutin voittajaparille hävinneenä. Vinnit nappasivat mukaansa myös R-Rallicupin luokan 11 voittopokaalin.

– Auto veti moitteettomasti ja kuskillakin rupesi ajo sujumaan. Eipä välttämättä olisi uskonut, että voitettaisiin meidän kovatasoinen luokka 31,8 sekunnin marginaalilla. Kovaa on saaneet muutkin tulla, Juha Vinni päätti.

Nuottiluokassa mukana oli viisi kilpailijaparia, joista nopein oli BMW-kuljettaja Vesa Hirvonen. Tosin mistään ylivoimaisesta voitosta ei voida tässä kohtaa puhua, sillä toiseksi sijoittunut Jukka Holtinkoski hävisi Hirvoselle ainoastaan 0,1 sekuntia! Yhtä tiukka taistelu voitosta nähtiin myös luokassa 15, missä kärkikaksikon Juuso Vormisto ja Juho Pietikäinen välinen aikaero oli myös se pienin mahdollinen, eli 0,1 sekuntia.

R-Rallicupin seuraava osakilpailu ajetaan Multialla 1. syyskuuta. Sarja päättyy 30. syyskuuta Vaasassa ajettavaan osakilpailuun.

Lieksa Rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Juha Vinni (Mitsubishi) 35.42,5
2) Joni Tolonen (Mitsubishi) + 31,8
3) Aarni Mertanen (Ford) + 59,8
4) Riku Turunen (Opel) + 1.35,2
5) Jarkko Jokiperä (BMW) + 2.08,5

Nuottiluokan lopputulokset

1) Vesa Hirvonen (BMW) 35.27,3
2) Jukka Holtinkoski (Mitsubishi) + 0,1
3) Mikko Nevalainen (BMW) + 34,0
4) Jarmo Moisanen (BMW) + 1.43,1
5) Ville Jauhiainen (Ford) + 5.57,6

R-Rallicupin luokkavoittajat

Luokka 3 – Pertti Turunen (Sunbeam)
Luokka 4 – Jussi Lappalainen (Ford)
Luokka 10 – Aarni Mertanen (Ford)
Luokka 11 – Juha Vinni (Mitsubishi)
Luokka 12 – Henna Kauppinen (Nissan)
Luokka 13 – Jyri Räsänen (Toyota)
Luokka 14 – Janne Immonen (Volkswagen)
Luokka 15 – Juuso Vormisto (Toyota)
Luokka 16 – Riku Turunen (Opel)
Luokka 17 – Jarkko Jokiperä (BMW)
Luokka 18 – Kai Hukkanen (BMW)
Luokka 19 – Ville Hiltunen (Toyota)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com