MOTORSPORT

Jari Huttunen Itärallin suvereeni ykkönen – “Pohjanmaan jälkeen aika vaikeat fiilikset”

Rallin SM-sarjan kauden viides osakilpailu ajettiin perjantaina ja lauantaina Joensuun seudulla legendaarisen Itärallin merkeissä. Kuninkuusluokassa vakuuttavaan voittoon ajoi Jari Huttunen.

Talvikaudella SM1-luokan voittoa Kuopiossa ja Jyväskylässä juhlinut Jari Huttunen sai kesäkauden avaukseen Seinäjoelle toukokuussa Skodan viimeisimmän painoksen, Fabia RS Rally2 -auton, mutta Pohjanmaalla vauhti riitti lopulta vasta kolmanteen sijaan. Joensuussa, rallin SM-sarjan kauden viidennessä osakilpailussa, Huttusen vauhti ei ollut enää kateissa, vaan Kiuruveden lahja rallimaailmalle nappasi yleiskilpailun ja SM1-luokan voiton lopulta 20,4 sekunnin turvin.

– Pohjanmaan jälkeen oli aika vaikeat fiilikset. Nyt oli heti paljon kivampi ajaa, Huttunen kommentoi tuoreeltaan kilpailun viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Kun perjantain toisen erikoiskokeen tulokset mitätöitiin, ajettiin tämänvuotisessa Itärallissa kahden päivän aikana kahdeksan erikoiskoetta ja Huttunen yhdessä kartanlukijansa Antti Haapalan kanssa olivat niistä nopeimpia kuudella. Kaksi muuta pohja-aikaa meni Lauri Joonan nimiin, joka nyt Seinäjoen voiton jatkoksi ajoi Joensuussa toiseksi. Huttunen ja Joona ovat molemmat keränneet tänä vuonna 90 pistettä, mutta Huttusen kärkipaikalle nostaa suurempi voittojen määrä.

Sanomattakin on selvää, että Huttusen tähtäimessä on tehdä paluu rallin MM-sarjaan mahdollisimman pian. Voitokkaan Joensuun keikan jälkeen uutiset tulevan osalta olivat kuitenkin vähissä.

– Aika varmaa on, että Viroon ei lähdetä, mutta Jyväskylä on ainakin haaveissa, Huttunen myönsi.

Seinäjoen SM-rallin sairastumisen takia väliin jättänyt Roope Korhonen ajoi Joensuussa kolmanneksi. Palkintosijoitus SM-rallin yleiskilpailussa, sekä SM1-luokassa olivat Korhoselle uran ensimmäiset. SM1-luokan pistejohtajana Joensuuhun saapunut Teemu Asunmaa joutui keskeyttämään teknisen vian takia ennen viimeistä erikoiskoetta. Asunmaa oli keskeytyshetkellä sijalla viisi.

Juha Salo taisteli tiukasti kolmannesta sijasta Korhosta vastaan, kaksikon välinen ero ennen kahta viimeistä erikoiskoetta oli vain 1,3 sekuntia, mutta yksi pitkä hyppy toiseksi viimeisellä erikoiskokeella pudotti Salon, Itärallin kolminkertaisen voittajan, ulos palkintotaistelusta.

– Olimme hyvässä vauhdissa ja päivä lähti hyvin käyntiin. Ajo oli paljon helpompaa kuin Seinäjoella, säätömuutokset olivat onnistuneita. Toiseksi viimeisellä pätkällä hypättiin ja en sitten tiedä mitä autollemme kävi. Käynti hukkui hetkeksi ja tehot katosivat. Ajoimme muutaman kilometrin ilman kunnon voimaa vakio-ohjelmalla. Kun aikani painelin niin sanotun ”paukun” katkaisijaa, niin auto heräsi uudelleen henkiin ja pääsimme jatkamaan normaalisti, Salo kertasi.

SM2-luokassa voittoon ajoi Benjamin Korhola, ennen Toni Herrasta ja Kristian Niemistä. Korhola sijoittui yleiskilpailussa viidenneksi. SM3-luokan kärkikolmikon muodostivat Nico Valkonen, virolainen Patrick Enok, sekä puolalainen Daniel Polasek. SM4-luokassa palkinnot jaettiin hylkäyssuman jälkeen Ville Vataselle, Henri Sääskilahdelle, sekä Lauri Hassiselle. SM5-luokassa kolmen parhaan joukkoon sijoittuivat Arttu Lähdeniemi, Tuukka Hallia ja Ville Hautamäki.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Lahdessa 11.-12. elokuuta.

Joensuun SM-rallin yleiskilpailun tulokset

1) Jari Huttunen (Skoda) 42.52,8
2) Lauri Joona (Skoda) + 20,4
3) Roope Korhonen (Volkswagen) + 34,0
4) Juha Salo (Skoda) + 1.02,4
5) Benjamin Korhola (Ford) + 2.07,3 SM2
6) Arttu Lähdeniemi (Mitsubishi) + 2.23,7 SM5
7) Riku Tahko (Hyundai) + 2.29,6
8) Tuukka Hallia (Toyota) + 2.37,8 SM5
9) Heikki Kovalainen (Skoda) + 2.41,4
10) Toni Herranen (Ford) + 2.49,2 SM2

———

14) Nico Valkonen (Ford) + 4.05,5 SM3
26) Ville Vatanen (Toyota) + 8.18,9 SM4

Tuloksissa luokka on SM1, jos ei muuta ole mainittu

Huttusen keskinopeus: 124,1 km/h
Pohja-ajat: Huttunen 6, Joona 2

 

pitkävetovihjeet

 

SM1-luokan pistetilanne 5/7 osakilpailua

1) Jari Huttunen 90
2) Lauri Joona 90
3) Teemu Asunmaa 85
4) Juha Salo 79
5) Niclas Grönholm 37
6) Riku Tahko 35
7) Juuso Metsälä 33
8) Heikki Kovalainen 26
9) Roope Korhonen 25
10) Anssi Rytkönen 18

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet, Moottoriurheilu.tv

 

Joensuun SM-rallissa vakioluokassa hurja hylkäysten suma – Vain kolmelle tulos

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com