MOTORSPORT

Jari Huttuselle AutoGlym-ralli ja Suomen MM-ralli Skoda R5:lla – “Ensimmäiset kisat nelivetoisella”

Suomen MM-rallin Tulevaisuuden Tähti -kuljettaja vuodelta 2015, Jari Huttunen, 23, suorittaa neliveto-debyyttinsä heinäkuussa Sastamalan ympäristössä ajettavassa AutoGlym-rallissa. Heinäkuun lopulla ohjelmassa on Suomen MM-ralli ja nämä molemmat rallit Huttunen tulee ajamaan Marcus Grönholmin GRX-tiimin Skoda Fabia R5:lla.

Jari Huttunen vahvisti osallistumisensa näihin heinäkuussa ajettaviin kahteen ralliin Skodan R5-kalustolla UrheiluUutiset.comille keskiviikkona.

– Heinäkuun puolivälissä ajetaan AutoGlym-ralli. Siitä seuraavana viikonloppuna käydään Opelille ajamassa Itävallassa yksi asfalttikisa. Ja sitten siitä seuraavana viikonloppuna onkin Suomen MM-ralli, Huttunen kävi läpi kesän kiireistä kilpailuohjelmaa.

Huttunen on rallin kaksinkertaisen maailmanmestarin Marcus Grönholmin suojatti ja osa Grönholmin vetämää GRX-tiimiä. Skoda Fabia R5, jolla Huttunen heinäkuussa kaksi sorarallia ajaa, tulee Grönholmin tallista ja huollosta vastaa Printsport Racing. Kokemukset nelivetokalustolla kilpailemisesta tulevat olemaan Huttusen uralla ensimmäiset.

– Suomen MM-ralli on minulle tärkeä kisa. Mutta toki kaikkien pitää ymmärtää, että minulla ei ole nelivetoisista kokemusta, vaan tämä on ensimmäinen kisani nelivetoisella autolla. Eihän se helppo paikka tule minulle olemaan millään muotoa. Mutta hyvä, että pikku hiljaa alkaa saada kokemusta myös nelivetoisella ajamisesta, sinne kuitenkin pitää jossain vaiheessa siirtyä, Huttunen muistuttaa.

Huttusen mukaan kahden rallin lisäksi ohjelmaan kuuluu jonkin verran testausta. Sen suhteen tuleeko tällä kuviolla lisää ralleja vielä tänä vuonna, Huttusen mukaan ei asiasta ole vielä keskusteluja käyty.

– Varmaan riippuu tietysti aika paljon siitä miten nuo kaksi kisaa menee. Ja rahoituksesta se on tietysti aina kiinni.

Autoglym-ralli ajetaan lauantaina 15. heinäkuuta ja Suomen MM-ralli käynnistyy torstaina 28. heinäkuuta.

“Ralli on minulla kuitenkin se ykkösjuttu”

Viime viikonloppuna Huttunen teki uuden aluevaltauksen, kun hän osallistui rallicrossin SM-sarjan yhteydessä ajettavan RX Academyn osakilpailuun Honkajoella. Kyseisessä sarjassa ajetaan etuvetoisilla Renault Clio -autoilla. Tieto yllättävästä tilaisuudesta rallicross-debyyttiin tuli Huttuselle viikkoa ennen kisaviikonloppua.

– Grönholm soitti, että haluanko ajaa rallicrossia. Vastasin, että jos se pelkästä haluamisesta on kiinni, niin tottakai. Marcus varmisti vielä asian Opelilta ja kun heille se oli ok, niin keskiviikkona testasin jo autoa ja siitä sitten Honkajoelle perjantaina, Huttunen kertaa nopeiden käänteiden viikkoa.

Vaikka Huttunen ajoi nyt rallicrossia urallaan ensimmäistä kertaa, niin lopputulos oli paras mahdollinen. Ja koska kyseessä oli debyyttikisa uuden lajin parissa, niin tottakai upea menestys tuli kaikille yllätyksenä. Mutta ei kuitenkaan Huttuselle itselleen.

– Ei se niinkään. Aina kun lähden kilpaa ajamaan, niin tuollaista tulosta lähden hakemaan. Perusidea kuitenkin sama kuin rallissa, että kun valot syttyy, niin kaasu pohjaan ja lipulla vasta höllätään. Tietysti uutta se, että ajetaan toisia vastaan ja lähtö on merkittävässä osassa, Huttunen kuvailee.

Entä oliko tästä kokemuksesta hyötyä ralliuran kannalta, vai oliko kyseessä vain kiva kokemus?

– Kiva kokemus tietysti ja eiköhän se aina jollain tavalla auta, kun pääsee ajamaan. Eihän mistään ajamisesta ikinä haittaakaan ole, Huttunen sanoo.

Rallicrossin SM-sarjaa on ajamatta vielä tämän kauden osalta kolme osakilpailua ja yhtä monta viikonloppua on vielä jäljellä myös RX Academyn kalenterissa. Huttunen ei kuitenkaan usko, että häntä näissä kisoissa tullaan näkemään.

– Ei sen tarkemmin ole puhuttu, mutta luulen että kyseessä oli kertaluonteinen juttu. Ihmettelen jos vielä ajetaan, ralli on minulla kuitenkin se ykkösjuttu.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com