Jari-Matti Latvala levollinen ennen Korsikaa: ”Auton aerodynamiikka on hyvä”

4.4.2017 / 12:48
Toyota Yariksen takapään yksityiskohdat ovat kuin F1- tai DTM-autosta. Aerodynamiikan lisääntyminen on uusissa WRC-autoissa silmiinpistävää. (kuva: Toyota Gazoo Racing)

[ A- ] / [ A+ ]

Jari-Matti Latvala lähtee Korsikan äkkiväärille asvalttiserpentiineille MM-sarjan kakkosena. Latvala on sikäli harvinainen suomalainen, että pitää myös asvalttiralleista. Hän voitti Korsikalla kaksi vuotta sitten.

Latvala testasi viime viikolla Toyota Yaris WRC:tä Korsikalla kahden päivän ajan. Hän sanoo, että auto tuntui testeissä erinomaiselta, ja että töitä tehtiin paljon.

– Kahdessa päivässä ajoin 380 km. Mitä siinä sitten tehtiin? No, kokeilimme kolme eri settiä iskareita, kahta erilaista takalukkoa, vaihdeltiin camperia, koitettiin edessä ja takana erilaisia vakaajia, muutettiin iskarin klikkejä, ajettiin yhden ja kahden varapyörän kanssa painojakautuman vuoksi, tehtiin rengastestiä, koitettiin miten pitkään renkaat kestävät, muutettiin lukon esijännityksiä, kokeiltiin keskilukon erilaisia ohjelmia ja kaikenlaista. Kyllä siinä aikaa menee, kun vaikkapa vaihdelaatikko ja takaperä vaihdetaan. Mekaanikkoja on noin kahdeksan, eli kyllä heillekin tulee todella pitkiä päiviä ja paljon hommaa, Latvala kertoo UrheiluUutiset.comille.

Latvala on erityisen vaikuttunut Yariksen aerodynamiikasta.

– Vaikka sanotaan, että soralla ja kovassa vauhdissa aerodynamiikka on tärkeämpää kuin asvaltilla, niin kyllä se täälläkin vaikuttaa. Aerodynamiikka on iso tekijä, ja meidän autossa se on todella hyvä. Sen tuntee ajaessa hyvin. Mitä kovempaa mennään, niin sitä paremmin auto istuu tiessä, Latvala sanoo.

Latvala voitti Korsikalla ajetun MM-rallin kaksi vuotta sitten. Viime vuonna hän oli kilpailun neljäs.

– Reitti on melkein samanlainen kuin viime vuonna. Tosin silloin ajettiin syksyllä, nyt keväällä. Talven aikana on ollut sateita, ja rinteiltä on valunut hiekkaa tielle. Tiet ovat hieman likaisempia kuin viime vuonna. Siihen on pitänyt varautua nuotituksessa. Lisäksi autossa joudutaan menemään pikkuisen pehmeällä setupilla, Latvala sanoo.

Monten kakkossija ja Ruotsin voitto olivat mannaa WRC-paluun tehneelle Toyotalle. Meksikon soralla autossa oli pientä sanomista. Nyt mennään ensimmäistä kertaa todella rajulle asvaltille.

– Pitää ajatella sarjaa. Jos ajo nyt kulkisi, niin olisihan se hieno olla parempi kuin viime vuoden neljäs. Sanotaan nyt näin, että tavoite on sinne neljän joukkoon, Latvala puntaroi.

Korsikalla kilpailu alkaa perjantaina. Rallissa ajetaan vain 10 erikoiskoetta, mutta yhteismittaa niillä on toki 316 kilometriä. Ohjelmassa on mm. 48- ja 53-kilometriset erikoiskokeet. Latvala suosisi mieluummin toisenlaista reittiä.

– Halusin paljon enemmän ja lyhyempiä erikoiskokeita, Se olisi mielekkäämpää. En ole pitkien erikoiskokeiden ja pienen määrän kannalta. Se olisi yleisöllekin jännittävämpää, jos olisi enemmän erikoiskoetta. Kyllä erot saadaan tehtyä 20-kilometrisillä erikoiskokeillakin, Latvala sanoo.

Lue myös Suninen haki asvalttioppia Misanon radalta

Miiro Koivula, twitter @MiiroKoivula


Facebook kommentit