MOTORSPORT

Jean Todtilta kehuja Flying Finn 100 -hankkeelle – “Suomi on eräänlainen paratiisi kilpakuljettajille”

Flying Finn 100 on edennyt juhlalliseen välietappiinsa. Alahärmän PowerParkissa viikonloppuna kisattavan Flying Finn 100 Racen yhteydessä järjestettiin seremoniallinen luovutus, jossa hankkeen kautta kerätyt karting-autot lahjoitettiin autourheiluseurojen juniorityöhön ympäri Suomea. Mukana luovutuksessa oli läsnä myös autourheilumaailman arvovaltaisia nimiä, kuten FIA:n puheenjohtaja Jean Todt.

Suomen valtion 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi perustettu Flying Finn 100 on autourheilun kansallisen lajiliiton AKK:n nuorisourheilun kehittämis- ja tukihanke, jonka tavoitteena on kerätä yhdessä yhteistyöyritysten ja autourheilutähtien kanssa 100 kappaletta uusia junior kart -kilpa-autoja, jotka ohjataan autourheiluseurojen junioritoimintaan ympäri Suomea.

Kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n presidentti Jean Todt juhlisti autojen luovutusseremoniaa PowerParkin radalla Alahärmässä perjantaina. Puheenvuorossaan Todt kiitti suomalaisten ainutlaatuista projektia nuorten autoiluharrastuksen tukemisessa.

– Karting on autourheilun ruohonjuuritaso ja se perusta, jolle nuoret rakentavat harrastustaan moottoriurheilussa. Olen erittäin vaikuttunut suomalaisten esimerkillisestä Flying Finn 100 -projektista kerätä varoja ja lahjoituksia, joilla on hankittu karting-autoja nuorten käyttöön, Todt hehkutti.

– Merkittävä hanke tuottaa myös merkittävää tulosta. Suomi on eräänlainen paratiisi kilpakuljettajille, oli laji sitten mikä tahansa. Maanne on hieno osoitus siitä, miten pienessä kansassa voi olla näin paljon intohimoa moottoriurheilua kohtaa. Se on lumoavaa, Todt tunnelmoi.

Luovutusseremoniassa olivat läsnä myös karting-hankkeen ideoija, kilpa-autoilija Toni Vilander, karting-ammattilainen Simo Puhakka ja PowerParkin karting-radan ja elämysten luoja teollisuusneuvos Jorma Lillbacka.

– Tämä on oman moottoriurheilu-urani suurin hetki, kun saamme luovuttaa karting-autot nuorten harrastajien käyttöön. Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat osallistuneet panoksellaan tähän Flying Finn 100 –projektiin. Uskon, että nämä hankinnat mahdollistavat monen nuoren ensiaskeleet autourheilussa tulevina vuosina, AKK-Motorsport ry:n puheenjohtaja Juhani Pakari totesi.

AKK:n luotsaama hanke on edennyt vahvassa myötätuulessa, sillä heinäkuun puoliväliin mennessä karting-autoja on lahjoitettu yhteensä jo 74 kappaletta 45 eri yrityksen, yhteisön tai yksityishenkilön taholta. Vilanderin ja Puhakan lisäksi Flying Finn 100 -hanketta tukemaan on lähtenyt nimekäs joukko muitakin suomalaisia kuljettajatähtiä, kuten Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas, sekä Heikki Kovalainen, joista jokainen on luovuttanut oman nimikoidun karting-autonsa hankkeelle.

Flying Finn 100 -hanketta vetävä AKK Sports Oy:n promoottori Jani Backman iloitsi sekä lahjoitusten, että kumppaneiden määrästä.

– Nyt otetaan vielä loppukiri, niin saadaan 100 autoa juhlavuoden loppuun mennessä täyteen. Haastamme lisää toimijoita mukaan nuorisourheilun ja suomalaisen autourheilumenestyksen puolesta, mahtavien yhteistyökumppaneiden kanssa tästä saadaan paljon iloa nuorille, Backman muistuttaa.

Todt toi esiin kartingin merkityksen tulevaisuuden tähtien luomisessa.

– On hienoa nähdä, että täällä kartingin EM-osakilpailuissa PowerParkissa on mukana perheitä ja toisen polven autourheilijoita, joiden isät ovat saavuttaneet monia mestaruuksia moottoriurheilussa, Todt sanoi ja mainitsi nimeltä entiset F1-tähdet Ralf Schumacher ja Juan Pablo Montoya, sekä ratamoottoripyöräilyn moninkertaisen maailmanmestarin Michael Doohanin, joiden kaikkien pojat kilpailevat EM-pisteistä viikonloppuna Alahärmässä.

Mm. Le Mansin 24 tunnin ajon voittajana tunnettu ja 2012 Vuoden Autourheilijaksi valittu Vilander pitää Flying Finn 100 -hanketta merkittävänä yhteiskunnallisena panostuksena.

– On todella tärkeää, että saamme nuorisoa kartingin pariin, ei pelkästään kilpa- ja huippu-urheilun näkökulmasta. Karting on ylipäänsä hieno harrastus, joka kehittää nuoria monipuolisesti ja lajin harrastaminen vie eteenpäin tärkeitä ajo- ja autonkäsittelytaitoja, jotka ovat suoraan avuksi siviililiikenteessä, Vilander korostaa.

Teksti: Flying Finn 100 -hankkeen tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com