Jesse Kalliolla mahdollisuus tehdä lauantaina historiaa – “Epäonnistumisia ei saa tulla yhtään”

2.3.2018 / 14:01
Jesse Kallio kruunattiin viime vuonna RX Academyn mestariksi (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

RX Academyn talvisarjan neljäs ja samalla viimeinen osakilpailu ajetaan lauantaina Norjan Golissa. Pistejohtajana finaaliin lähtee RX Academyn mestaruuden viime vuonna voittanut Jesse Kallio, mutta ero toisena olevaan Joni Wimaniin on vain kaksi pistettä. Luvassa on siis huikea taistelu sarjan mestaruudesta.

Jesse Kallio teki jo viime kesänä historiaa nousemalla kautta aikojen ensimmäistä kertaa ajetun RX Academyn mestariksi. Nyt Kalliolla on edessään jälleen tilaisuus tehdä historiaa, mikäli hän voittaa lauantaina talvisarjan, RX Academy On Ice, mestaruuden. Sen lisäksi, että hänestä tulisi RX Academyn talvisarjan historian ensimmäinen mestari, niin samalla myös RX Academyn ensimmäinen tuplamestari.

– Pieni jännitys on päällä. Pistejohto on sen verran pieni, että täysiä pitää koko kisa ajaa läpi ja epäonnistumisia ei saa tulla yhtään. Alkueristä pitää pystyä keräämään hyvät pisteet, Kallio kommentoi UrheiluUutiset.comille pari päivää ennen finaalikilpailua.

Kallio on voittanut kauden kolmesta tähän mennessä ajetusta osakilpailusta kaksi ja kerran on sijoitus ollut kolmas. Vaikka Kallion mestaruuden ainoa uhkaaja Joni Wiman ei ole osakilpailuvoittoihin yltänyt, niin silti kaksikon välinen piste-ero ennen viimeistä osakilpailua on vain kaksi pistettä. Edellisessä osakilpailussa Wiman jopa keräsi enemmän sarjapisteitä kuin Kallio, vaikka sijoittui Kallion jälkeen finaalilähdössä toiseksi. Tämä selittyy alkuerien ja semifinaalilähtöjen pisteillä, joita Wiman on kerännyt enemmän kuin Kallio.

– En ihan tyytyväinen ole ollut siihen miten alkuerät ovat menneet. Vähän on ollut epäonneakin mukana. On jääty penkkaan kiinni ja sellaista. Se on niin pienestä kiinni, Kallio pohtii.

Kallio korostaa finaalikilpailun lähestyessä starttien merkitystä etenkin alkuerien osalta.

– Alkuerissä startit täytyy saada onnistumaan hyvin ja niihin pyrin keskittymään erityisen tarkasti. Jos startissa jäät toiseksi tai kolmanneksi, niin ajaminen on aina hankalampaa, koska lumipöly on niin kova. Ei oikein aina tiedä mihin ja mistä se rata kääntyy seuraavaksi. Kärkeen jos pääsee, niin ajaminen on paljon helpompaa, Kallio muistuttaa.

 

Kuva: RX Academy

Jesse Kallio ja Joni Wiman taistelevat RX Academyn talvisarjan mestaruudesta lauantaina (Kuva: RX Academy).

 

“Siihen tähdätään, että mestaruus otetaan”

RX Academy On Ice -sarjan pistesysteemi noudattaa samansuuntaista kaavaa kuin mitä käytetään rallicrossin arvosarjoissa. Vaikka finaalilähdön voittaja ei aina välttämättä suurinta pistepottia kilpailusta kerääkään, niin Kallio kuljettajana pitää systeemiä hyvänä.

– Tottakai se korostaa sitä, että pitää olla tasainen koko kilpailupäivän ajan. Mielestäni systeemi on ihan hyvä.

Talvisarjan kaksi ensimmäistä osakilpailua ajettiin Ruotsissa, Östersundissa ja Höljesissä, ja kaksi viimeistä osakilpailua Norjan puolella. Kaikki radat ovat olleet Kalliolle tähän mennessä uusia tuttavuuksia.

– En ole edes paikan päällä ollut missään. Höljesin rata tietysti on tunnettu, mutta sitäkin nähnyt aiemmin vain telkkarista, Kallio naurahtaa.

Edellinen osakilpailu Norjan Ålissa ajettiin järven jäällä, kun taas nyt edessä olevan finaalikilpailun näyttämö on perinteinen rallicross-rata. Myöskään Golin radalla Kallio ei ole aiemmin kilpaillut tai käynyt paikan päällä.

– Etukäteen katsoin vanhoja in-car-videoita. Ihan kivalta ajettavalta se näytti ainakin niiden perusteella, Kallio ennakoi.

Wiman hehkutti edellisen osakilpailun jälkeen, että on ollut nautinto käydä näitä taisteluja tässä sarjassa, koska kilpailu on kovaa, mutta rehtiä. Kallio allekirjoittaa nämä kilpakumppaninsa näkemykset sataprosenttisesti. Siinä missä Kallio on vasta rallicross-uransa alkutaipaleella, niin Wiman on jo ehtinyt muun muassa voittamaan GRC-sarjan mestaruuden Yhdysvalloissa vuonna 2014. Kallio myöntää, että Wimanin taustat huomioiden mestaruuden voittaminen lauantaina maistuisi erityisen makealta.

– Kyllä siihen tähdätään, että mestaruus lauantaina otetaan. Mestaruus on aina mestaruus. Tottakai, kun tietää, että on kokenut huippukuski vastassa, niin tuohan se lisäarvoa sille jos pystyisi voittamaan, Kallio sanoo.

RX Academy On Ice -talvisarjan viimeinen osakilpailu ajetaan lauantaina Golissa, Norjassa. Sarjan kaksoisvoitto on menossa suomalaiskuljettajille ja onpa sinivalkoisilla sotureillamme mahdollisuus jopa kolmoisvoittoonkin. Simon Syversen on ennen finaalikilpailua pisteissä kolmantena, mutta Sami-Matti Trogen hengittää norjalaisen niskaan 12 pisteen päässä pistetaulukon neljännellä sijalla.

RX Academy On Ice 2018 pistetilanne 3/4 osakilpailua

1) Jesse Kallio 95
2) Joni Wiman 93
3) Simon Syversen, Norja 74
4) Sami-Matti Trogen 62
5) Marko Muru, Viro 52
6) Isak Reiersen, Ruotsi 49
7) Jimi Kalliomäki 38
7) Oliver Bennett, Iso-Britannia 38
9) Firmin Caddedu, Ranska 36
10) Oliver Solberg, Norja 30
11) Marat Knyazev, Venäjä 28
12) Timur Timerzyanov, Venäjä 27
13) Ada-Marie Hvaal, Norja 8

 

Selivaara logo 2017

 

Lue myös! Suomalaiskuljettajat kolmoisvoittoon Norjassa – ”Ehdin jo huolestua, että jäisin kiinni” (27.2.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit