MOTORSPORT

Joonas Lappalainen jahtaa Audi TT Cupin mestaruutta

Joonas Lappalainen, 18, rakentaa autourheilu-uraansa Keski-Euroopassa. Hän ajaa toista kautta Audi TT Cupissa, ja on ehtinyt saavuttaa jo kolme voittoa. Tämän vuoden sarjassa vantaalainen on toisena.

Tulevana viikonloppuna ajetaan Hollannissa Zandvoortin radalla. Rata on suomalaiskuskille tuttu ja tarjoaa hyviä muistoja, sillä huhtikuussa hän voitti siellä Time Attackin SuperPro -luokan Euroopan mestaruuden.

– Se on erilainen rata kuin aiemmin tällä kaudella ajetut. Rata on teknisempi ja uskon, että erot varmasti vähän kasvavat. Epävakaista säätä on vaan luvannut, Lappalainen sanoo.

– Yritetään jatkaa siitä mihin viimeksi jäätiin (voitto Norisringillä). Nyt on sarjassa hyvä tilanne. Tässä vaiheessa on jopa ihan hyväkin ettei ole kärjessä. Ei ole paineita siitä kärkipaikan pitämisestä. Voitto on tietysti tavoitteena totta kai. Kaikki ainekset siihen ovat olemassa.

Audi TT Cupissa autot ovat yhdenvertaisia. Vain kuljettajan ajotaidot ratkaisevat. Kilpailuviikonloppuja on seitsemän, ja jokaisena viikonloppuna ajetaan kaksi starttia.

– Voidaan sanoa, että kuljettajan vaikutus on varmaan 97 prosenttia. Autot ovat samoissa säädöissä. Ainoastaan vakaajia ja renkaiden ilmanpaineita voit muuttaa itse. Takavakaajassa on kolme vaihtoehtoa, Lappalainen kertoo.

Lappalainen on saavuttanut 2014 Formula Renault 1,6 -luokan Nordic- ja NEZ-mestaruudet ja vuotta aiemmin CIK-FIA Karting Academyn mestaruuden. Lupaava formulaura muuttui kuitenkin ”koppiautopuolelle”.

– Tällä puolella melkein kaikki autonvalmistajat ovat mukana, ja sarjoja ja mahdollisuuksia on paljon. Audi TT Cup on osoittautunut minulle ideaaliksi vaihtoehdoksi. Tätä kautta pääsee portailla eteenpäin, kun menestyy. Audi on tehtaana vahvasti mukana, se on erittäin menestynyt moottoriurheilussa, ja on myös erittäin aktiivinen, Lappalainen kertoo.

Audin ohjelma on neliportainen. Ensimmäinen vaihe on TT Cup. Sen jälkeen tulee GT3 -luokka, josta parhaat saavat mahdollisuudet DTM-sarjaan. Korkeimmalla tasolla on LPM1, eli kestävyysajon Le Mans -prototyypit.

Audi TT Cupissa ajaa myös toinen suomalainen, Emil Lindholm.

 

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com