Juha Rytkönen teki MM-debyytissään suomalaista rallicross-historiaa

29.8.2020 / 17:50
Juha Rytkönen ja kakkossija MM-debyytissä (Kuva: Set Promotion / Toni Ollikainen).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu Kouvolassa lauantaina oli Johan Kristofferssonin suurta juhlaa, mutta päivän ehdoton sensaatio, eikä pelkästään sinivalkoisten lasien läpi katsottuna, oli MM-debyytissään upeasti toiseksi sijoittunut Juha Rytkönen.

Kuvaavaa Juha Rytkösen, 29, sensaatiomaiselle kakkossijalle uran ensimmäisessä rallicrossin MM-osakilpailussa oli se, että Kouvolan kilpailun voittaja ja lajin kaksinkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson myönsi kilpailun jälkeen, että ei tiennyt ennen kilpailua kuka on Juha Rytkönen.

Rytkönen, Supercar-luokan viime vuoden Suomen mestari, ajoi heti ensimmäisessä alkuerässä neljänneksi nopeimman ajan. Kun toisesta alkuerästä tuli kuudes sija ja kolmannesta alkuerästä jälleen neljäs sija, kirjautti suonenjokelainen alkueristä neljännen sijan ja se tiesi eturivin lähtöpaikkaa semifinaaliin. Semifinaalissa Rytkönen sai huikean startin ja nousi kakkosruudusta kärkeen, ajaen lähdön ykkösenä ruutulipulle. Finaalista erinomaisen vauhdin ja onnistuneen lisälenkkitaktiikan tuloksena oli komea kakkossija.

GRX:n Hyundailla kilpaillut Rytkönen teki samalla myös suomalaista rallicross-historiaa, sillä hän on ensimmäinen suomalaiskuljettaja, joka heti MM-debyytissään nousee palkintopallille. Eniten palkintosijoituksia suomalaiskuljettajista on Toomas “Topi” Heikkisellä, joka toimii Kouvolassa Rytkösen “spotterina”, eli radiomiehenä, sekä auttaa tätä ajamiseen liittyvissä asioissa. Heikkisellä MM-sarjan palkintosijoituksia on kahdeksan, joista kaksi voittoa.

Kristoffersson, joka kirjautti lauantain kilpailusta täydet 30 MM-pistettä, kukisti Rytkösen lopulta 3,110 sekunnilla. Kolmanneksi ajoi hallitseva maailmanmestari Timmy Hansen, jonka kanssa viimeisestä palkintosijoituksesta tiukan taistelun aivan maaliviivalle asti kävi Niclas Grönholm, joka joutui tällä kertaa taipumaan ruotsalaiselle minimaalisella kahden sekunnin kymmenyksen erolla. Timo Scheider oli viides ja Kevin Hansen kuudes.

Rallicrossin MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan Kouvolassa sunnuntaina.

Kouvolan finaalin lopputulokset

1) Johan Kristoffersson (Volkswagen) 4.04,669
2) Juha Rytkönen (Hyundai) + 3,110
3) Timmy Hansen (Peugeot) + 4,062
4) Niclas Grönholm (Hyundai) + 4,293
5) Timo Scheider (Seat) + 5,327
6) Kevin Hansen (Peugeot) + 6,635

Nopein kierrosaika: Johan Kristoffersson 39,686 (kierroksella 4/6)

Suomalaiskuljettajien palkintosijoitukset MM-sarjassa

Toomas Heikkinen 8 (2-2-4)
Niclas Grönholm 4 (2-2-0)
Juha Rytkönen 1 (0-1-0)
Joni Wiman 1 (0-0-1)

Lue myös! Juha Rytkösen uran kannalta merkittävin päätös syntyi jouluaattona – “Päähänpisto” (27.8.2020)

Teksti: Jari Hotti, Kouvola
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit