MOTORSPORT

Junioreissa kolme ennakkosuosikkia – Pajari Viron sorateille mustana hevosena

Rallin MM-sarjan puolen vuoden mittainen koronapandemian aiheuttama kilpailutauko päättyy tänä viikonloppuna, kun WRC-karavaani hyökkää sorapintaisille erikoiskokeille Virossa. Mukana nähdään myös juniorit kauden toisessa osakilpailussa.

Viron MM-rallissa junioreiden JWRC-sarjassa mukana on 12 kuljettajaa, joista kolme suurinta voittajasuosikkia ovat isäntämaan Ken Torn, pistejohtaja Tom Kristensson Ruotsista, sekä latvialainen Martins Sesks. Torn, joka on maanmiehensä Ott Tänakin tavoin kotoisin Saarenmaalta, nousi ralliyleisön tietoisuuteen voittamalla juniorit Suomen MM-rallissa 2018. Samaisessa kilpailussa Tänak puolestaan ajoi ensimmäistä kertaa urallaan Suomen MM-rallin yleiskilpailun voittoon.

Mikään suuri yllätys ei olisi, mikäli tuo samainen Saarenmaan voimakaksikko, Tänak ja Torn, jyräisivät voittoihin myös historian ensimmäisessä Viron MM-rallissa tulevana viikonloppuna.

– Nautin todella paljon Etelä-Viron teistä. Ne ovat aina vaikeita ja haastavia, mutta samaan aikaan myös nautinnollisia ajaa, Torn hehkuttaa JWRC:n tiedotteessa.

Torn on ollut viime ja tänä vuonna hurjassa iskussa rallin EM-sarjassa, kun kuusi viimeisintä EM-rallia on tuonut hänelle viisi ERC3-luokan voittoa. Tänä vuonna Torn on ollut kyseisen luokan ykkönen kauden molemmissa osakilpailussa, niin Italian asfaltilla, kuin Latvian sorallakin. Latviassa Torn kävi tiukkaa voittotaistelua Martins Sesksia vastaan, joka kuitenkin joutui keskeyttämään 1,1 sekunnin johtoasemasta toiseksi viimeisellä erikoiskokeella, kun hurjan hypyn seurauksena auton jäähdytin rikkoutui.

– Minulla on erittäin hyviä muistoja täältä, kun vuonna 2017 taistelimme Viron juniorimestaruudesta Ken Tornin kanssa. Voitimme silloin, mutta tämänvuotisessa kilpailussa en aio ottaa minkäänlaisia paineita. Haluan vain ajaa omaa kilpailuani ja nauttia uskomattoman hienoista virolaisteistä, Sesks kommentoi.

Viime vuonna junioreiden kokonaispisteissä toiseksi sijoittunut Tom Kristensson oli ykkönen Suomen MM-rallissa viime vuonna ja Ruotsin MM-rallissa hän on ajanut junioreiden voittoon kahtena vuonna peräkkäin, 2019 ja 2020. Ennen Viron osakilpailua Kristenssonin pistejohto Sesksiin nähden on yhdeksän pistettä, kun taas Torn on jäänyt ruotsalaisesta 13 pistettä.

Siinä missä Torn ja Sesks ovat kilpailleet loppukesästä varsin ahkerasti, on Kristenssonin ainoa kilpailukokemus helmikuisen Ruotsin MM-rallin jälkeen reilut neljä erikoiskoetta Ruotsin rallisarjan osakilpailussa elokuussa.

– Nautin tämän luonteisista ralleista, missä tiet ovat nopeita ja jouhevia. Luvassa on vaativa ja kova, nopeatempoinen ja lyhennetty kilpailu, missä ei ole varaa virheisiin, Kristensson korostaa.

Suomalaisedustusta JWRC:hen Virossa tuo Sami Pajari yhdessä kartanlukijansa Marko Salmisen kanssa. Pajari, SM3-luokan viime vuoden Suomen mestari ja kahdesti Flying Finn Future Star -kuljettajaksi valittu lahtelainen, ajoi uransa ensimmäisessä ulkomailla ajetussa MM-rallissa helmikuussa Ruotsissa junioreiden neljänneksi. Pajari on koronatauon jälkeen kilpaillut niin Liettuassa, kuin Virossakin, joten kilpailutuntuma Viron MM-rallin alla on varsin hyvä.

– Odotan innolla, että pääsen taas kilpailemaan maailman parhaita vastaan pitkän tauon jälkeen. On myös mielenkiintoista nähdä, että ketkä todella taistelevat voitosta, koska luulen, että ehdokkaita on varsin vähän. Yritän tottakai parhaani, mutta ennen kaikkea toivotaan, että saamme kaikille turvallisen rallin, Pajari viittaa maailmalla riehuvaan koronaan.

Junioreiden MM-sarjassa kaikki kuljettajat kilpailevat Ford Fiesta Rally4 -autolla. Viron MM-rallissa ajetaan perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina 17 erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 233 kilometriä.

Junioreiden pistetilanne

1) Tom Kristensson (SWE) 28
2) Martins Sesks (LAT) 19
3) Ken Torn (EST) 15
4) Sami Pajari 13
5) Raul Badiu (ROM) 12
6) Fabrizio Zaldivar (PAR) 8
7) Ruairi Bell (GBR) 6
8) Pontus Lönnström (SWE) 6
9) Lauri Joona 2
10) Marco Pollara (ITA) 1

Kilpailunumerot Viron MM-rallissa

52 Tom Kristensson (SWE)
53 Martins Sesks (LAT)
54 Ken Torn (EST)
55 Sami Pajari
56 Raul Badiu (ROM)
57 Fabrizio Zaldivar (PAR)
58 Ruairi Bell (GBR)
59 Pontus Lönnström (SWE)
60 Marco Pollara (ITA)
61 Fabio Andolfi (ITA)
62 Enciro Oldrati (ITA)
63 Robert Virves (EST)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kuljettajien kommentit: JWRC:n tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com