MOTORSPORT

Junioreissa ruotsalaisjuhlat, rengasrikko pilasi Joonan kilpailun – “En tiedä mitä tapahtui”

Rallin junioreiden MM-sarjan kauden avaus Ruotsissa viime viikonloppuna oli isäntämaan Tom Kristenssonin suurta juhlaa. Kolmannelta sijalta viimeiselle erikoiskokeelle startannut Lauri Joona joutui pettymään rengasrikon myötä.

Ruotsin MM-rallissa on ajettu junioreiden MM-sarjan osakilpailu nyt neljä kertaa ja joka kerta voittoon on ajanut isäntämaan kuljettaja. Vuonna 2006 voittoa juhli Per-Gunnar Andersson, 2018 Dennis Rådström ja viime, sekä tänä vuonna nopein juniori Ruotsin MM-rallissa on ollut Tom Kristensson. Junioreiden viime vuoden MM-kakkonen avasi mestaruusjahtinsa ajamalla kotikilpailunsa voittoon 37,8 sekunnin erolla ennen Martins Sesksia.

– On aina vaikeaa löytää sanoja tälläisellä hetkellä, mutta tämä on juuri se tulos mitä unelmoin. Saimme kilpailuun todella vahvan alun ja jatkoimme siitä hyvällä vauhdilla läpi koko viikonlopun. En ajanut metriäkään testiä ennen kilpailua, valmistauduin vain tekemällä nuottiharjoituksia, mutta ei sitäkään autossa istuen. En myöskään ajanut testierikoiskokeella, koska halusin säästää renkaita, Kristensson kommentoi kilpailun jälkeen.

Kristenssonin edellinen kilpailu ennen nyt ajettua Ruotsin MM-rallia oli viime vuoden lokakuussa ajettu Walesin MM-ralli.

– Koska emme ajaneet yhtään testiä ennen kilpailua, niin ensimmäinen erikoiskoe oli aika vaikea. Sanoin tiimille, että antakaa minulle kolme mutkaa päästä fiilikseen, mutta kaksi olikin ihan tarpeeksi. Aloitimme jokaisen ajopäivän todella hyvin, saimme tehtyä eroa pätkäpohjien myötä ja hauskaa oli. Tulos on jälleen kerran unelmien täyttymys, viime vuonna juniorit Ruotsin ja Suomen MM-rallissa voittanut Kristensson hehkutti.

Sesks saavutti nyt uransa ensimmäisen palkintosijoituksen junioreiden MM-sarjan osakilpailussa. Samaan saavutukseen oli lähellä yltää myös Lauri Joona, jonka lähtökohdat viimeiselle erikoiskokeelle olivat erinomaiset. Haaveet kolmannesta sijasta murenivat kuitenkin rengasrikkoon, joka pudotti Joonan ja kartanlukija Ari Koposen lopputuloksissa yhdeksänneksi.

– En oikein tiedä mitä tapahtui. Erikoiskokeen alku oli tosi huonossa kunnossa ja ei osuttu mihinkään sen kummemmin. Huomattiin vaan jossain vaiheessa, ettei käänny kunnolla ja yhdellä suoralla alkoi “platkuttamaan” niin, että rengas oli pakko vaihtaa kesken pätkän, Joona kertasi epäonnekkaan viimeisen erikoiskokeen tapahtumia.

Joona nappasi paikkansa junioreiden kärkikolmikosta heti avauserikoiskokeella, säilytti asemansa aina viimeiselle erikoiskokeelle asti ja olisi ilman muuta ansainnut kolmannen sijan, mutta ralli tunnetusti ei lopputulosten osalta jossittelupykälää tunne.

– Kaksi ensimmäistä päivää meni hyvin, jopa hieman yli odotusten. Näytettiin, että vauhti on kilpailukykyistä ja saatiin hieno kokemus. Positiivisen kautta kohti tulevaa, Joona korosti.

Seuraavaksi Joona kilpailee Joensuun SM-rallissa reilun viikon päästä. Joona johtaa SM3-luokkaa maksimipistein, voitettuaan luokan niin Rovaniemellä, kuin myös Mikkelissäkin. Junioreiden MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Italiassa kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Sardinian haastavilla sorateillä saatetaan mukana nähdä myös Joona.

– Näillä näkymin koitetaan saada paketti kasaan Sardiniaan, Joona päätti.

Joonan tavoin ensimmäisen MM-rallinsa ulkomailla ajanut Sami Pajari yhdessä kartanlukijansa Marko Salmisen kanssa sijoittuivat Ruotsin MM-rallissa junioreissa hienosti neljänneksi. Pajari nappasi sijoituksesta tulleiden 12 MM-pisteen lisäksi myös yhden bonuspisteen ajamastaan yhdestä pohja-ajasta. Junioreiden MM-sarjassa jokainen ajettu erikoiskokeen nopein aika tuo kuljettajalle yhden lisäpisteen.

Ruotsin MM-ralli ja junioreiden tulokset

1) Tom Kristensson (SWE) 1.22.51,3
2) Martins Sesks (LAT) + 37,8
3) Ken Torn (EST) + 1.00,4
4) Sami Pajari + 1.11,6
5) Raul Badiu (ROM) + 3.23,8
6) Fabrizio Zaldivar (PAR) + 3.54,0
7) Ruairi Bell (GBR) + 4.01,0
8) Pontus Lönnström (SWE) + 4.14,1
9) Lauri Joona + 4.15,5
10) Marco Pollara (ITA) + 6.10,2

Kristenssonin keskinopeus: 107,6 km/h
Pohja-ajat: Kristensson 3, Badiu 2, Lönnström 2, Pajari 1, Sesks 1

Pistetilanne 1/5 osakilpailua

1) Tom Kristensson (SWE) 28
2) Martins Sesks (LAT) 19
3) Ken Torn (EST) 15
4) Sami Pajari 13
5) Raul Badiu (ROM) 12
6) Fabrizio Zaldivar (PAR) 8
7) Ruairi Bell (GBR) 6
8) Pontus Lönnström (SWE) 6
9) Lauri Joona 2
10) Marco Pollara (ITA) 1

JWRC:n kilpailukalenteri kaudella 2020

04.06.-07.06. Italia
06.08.-09.08. Suomi
15.10.-18.10. Saksa
29.10.-01.11. Iso-Britannia

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com