Juuso Nordgren Tulevaisuuden Tähtenä Suomen MM-ralliin

13.6.2016 / 19:54
Neste Rallin promoottori Jani Backman (vas.) ja Juuso Nordgren (Kuva: Jani Räsänen / AKK Sports Oy).

[ A- ] / [ A+ ]

19-vuotias karkkilalainen Juuso Nordgren on Suomen rallin Tulevaisuuden Tähti vuosimallia 2016. Asia varmistui kaksipäiväisen finaalin jälkeen, missä Nordgren voitti haastajansa Pyry Ovaskan, sekä Miika Hokkasen. Palkinnoksi Nordgren saa ajopaikan Suomen MM-ralliin Citroenilla. Palkinto pitää sisällään niin auton, kuin tiimipalvelutkin Neste Ralliin, joka ajetaan heinäkuun lopulla Keski-Suomen sorateillä.

Suomen MM-rallin eli Neste Rallin järjestäjä AKK Sports Oy perusti vuonna 2014 lupaavia rallikuljettajia kartoittavan projektin vauhdittaakseen nuorten rallilahjakkuksien tietä kohti kansainvälistä läpimurtoa ja maailman huippua. Aiempina vuosina Tulevaisuuden Tähdeksi on valittu Teemu Suninen (2014) ja Jari Huttunen (2015). Nyt valinta osui siis Juuso Nordgrenin kohdalle.

– Olin helpottunut, kun kuulin että voitin, koska minulle ladattiin aika paljon paineita tähän kisaan. Viime syksynä aloitettiin tätä projektia ja MM-ralli asetettiin tavoitteeksi. Olen ajanut rallia vasta kaksi vuotta, joten minulla ei ole kovin paljon kokemusta, mutta tein vain parhaani koko ajan. Tämä olisi ollut hieno kokemus vaikka en olisi voittanutkaan, koska me kaikki opimme tässä paljon ja jouduimme ponnistelemaan todella kovaa. Tämä on minulle aivan mahtava tilaisuus ja aion ottaa siitä kaiken irti, Nordgren vakuutti.

Nordgren aloitti autourheilun kartingista ollessaan kuusivuotias. Myöhemmin tie vei rallisprintin kautta rallin nuorten luokkaan. Junioreiden Suomen mestaruuden Nordgren voitti viime vuonna ja tänä vuonna hän ajaa ensimmäistä täyttä kauttaan Rallin SM-sarjassa. Nuotillisia ralleja Nordgren on ajanut toistaiseksi vasta kuusi. Viimeiset kolme päivää olivat varsin haastavat, sillä lauantaina Nordgren voitti Huittisten ja Sastamalan seudulla ajetun SM-rallin SM3-luokan ylivoimaiseen tyyliin ja sunnuntai, sekä maanantai menikin sitten Tulevaisuuden Tähti -finaalin parissa.

– Erittäin hieno kokemus, mutta viimeiset pari päivää olivat todella rankkoja, Nordgren myönsi.

Valmistautumisessa kesän ralleihin on ollut muutenkin omat haasteensa, sillä keväällä vaivannut mykoplasma on haitannut fyysisten harjoitteiden suorittamista.

– Olen nyt kuitenkin saanut kuukauden verran treenata jo täysipainoisesti ja tämä kisa näytti ainakin siltä, että aletaan olla ihan hyvässä iskussa.

 

Juuso Nordgren ajoi SM3-luokan voittoon lauantaina Huittisten sorateillä (Kuva: Jari Nurminen).

Juuso Nordgren ajoi SM3-luokan voittoon lauantaina Huittisten ja Sastamalan sorateillä (Kuva: Jari Nurminen).

 

“Päätös ei ollut vaikea”

Selviytyäkseen Tulevaisuuden Tähti -finaaliin kuljettajan tuli olla 25-vuotias tai nuorempi (syntynyt 1.1.1991 tai sitä myöhemmin) ja yltää SM-pisteissä viiden parhaan joukkoon neljän ajetun osakilpailun jälkeen. Finaali käynnistyi sunnuntaina Vierumäen urheiluopistolla, missä kuljettajat kävivät läpi psyykkiset testit, sekä nuotituskokeen. Sen jälkeen suunta vei Tahko Spa Training Centeriin fysiikkatesteihin ja juryn haastatteluihin. Finaalissa testattiin myös nuorten kuljettajien viestinnällisiä valmiuksia englanninkielisessä haastattelussa.

Tulevaisuuden Tähti -finaalin jury koostui alan vaikuttajista ja ammattilaisista ja he seurasivat testien jokaista vaihetta silmä tarkkana. Tänä vuonna juryn muodostivat ex-rallikuljettaja, viisi kertaa urallaan Suomen MM-ralliin osallistunut ja nykyisin rallivalmentajana toimiva Jouni Ampuja, useita rallin Suomen mestaruuksia voittanut ja useasti Suomen MM-rallin urallaan osallistunut Sebastian Lindholm, urheiluvalmentaja Jarmo Riski, rallimanageri Erik Veiby, sekä Neste Rallin promoottori, aiemminkin juryssa toiminut Jani Backman.

– Loppujen lopuksi päätös ei ollut vaikea. Juuso vakuutti kaikki tuomarit suorituksellaan jokaisessa testissä. Tietenkin taso oli kova, kuten tässä kisassa aina. Näimme Juuson vahvuuden kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa kisaa ja tietenkin meillä on nyt kovat odotukset, Backman kommentoi finaalia.

Nordgen osallistuu Neste Ralliin puolentoista kuukauden päästä ja kalustona hänellä tulee olemaan junioreiden WRC-luokassa Citroen DS3 R3T. Valmistautumisvaiheessa Nordgren pääsee ajamaan yhden testipäivän kisakalustolla ja Neste Rallin tiedotteen mukaan lisäksi tarkoituksena on ottaa lisävalmennusta ex-rallikuljettajilta Jukka Korhoselta, sekä Matti Rantaselta.

– Viikkoa ennen kisaa päästään ajamaan testiä. Onneksi auto on samanlainen, jolla ajoin alkukeväästä Keravan Defa-rallin. Tiedän miten hyvä auto se on. Nyt on sitten vain minusta itsestäni kiinni, että pystyn kisassa parhaaseen suoritukseeni. Muuten pyritään tietysti valmistautumaan parhaan mukaan, Nordgren taustoittaa.

Yhdeksänkertaisen rallin maailmanmestarin Sebastien Loebin idolikseen mainitseva Nordgren lähtee tulevaan koitokseen tottakai ajamaan mahdollisimman kovaa, mutta pitäen myös järjen mukana tekemisessä.

– Näyttöjä osaamisesta siellä pitää antaa ja samalla kuitenkin ajaa kovaa. Ei ole kuitenkaan mitään järkeä lähteä vetämään aivan hulluna ja kaataa heti ekalle pätkälle. Saatu näyttöpaikka pitää pystyä hyödyntämään maksimaalisesti, Nordgren muistuttaa.

Juuso Nordgren

Syntynyt 19. tammikuuta 1996 (19-vuotias)
Kotipaikka Karkkilassa
Rallin Suomen Juniorimestari 2015
Kaksi voittoa SM3-luokassa Rallin SM-sarjassa tänä vuonna

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Lähteet: SM-rallin tiedote, Neste Rallin tiedote, Juuso Nordgrenin tiedote


Facebook kommentit