Juuso Nordgrenilta kovia näyttöjä – “Riittää se vauhti muuallakin kuin kotikisassa”

11.6.2017 / 18:42
Ilmojen halki käy rallikuljettajan tie. Juuso Nordgrenin tyylinäyte Kouvolassa (Kuva: Jari Nurminen).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan edellisessä osakilpailussa Riihimäellä urallaan ensimmäistä kertaa nelivetokalustolla kilpaillut ja komeasti toiseksi ajanut Juuso Nordgren jatkoi Kouvolan SM-rallissa erinomaisia esityksiään nappaamalla toisen peräkkäisen kakkossijan. Nuoren ja lupaavan rallitaiturin katseet ovat tiukasti suunnattu Suomen MM-ralliin.

Juuso Nordgren kartanlukijansa Mikael Korhosen kanssa ajoi Kouvolassa erinomaisen rallin, vaikka 20-vuotias karkkilalainen hieman omaa suoritustaan rallin jälkeen ruoskikin, etenkin aamupäivän osalta.

– Päivä oli tosi kaksijakoinen. Aamulla nukuttiin ja liukasteltiin. Huollon jälkeen sitten herättiin uudestaan taistelemaan tähän kisaan. Loppua kohti parani. Ihan ok, Nordgren sanoi.

Ennen viimeistä erikoiskoetta, Tykkimäen moottoriradalla ajettua lyhyttä yleisöpätkää, Nordgrenin ero toisena olevaan Marko Mäntyyn oli vain 0,7 sekuntia. Siinä missä moni kuljettaja ajoi viimeisen erikoiskokeen läpi jo sijoitustaan varmistellen, niin Nordgren ja Mänty pistivät kaiken osaamisensa peliin. Tilanne oli siinä mielessä varsin erikoinen, että molemmat ovat julkisesti sanoneet lähes vihaavansa näitä “mikkihiiripätkiä”.

– Kartturit heitti keskenään läppää, että kaksi oikein “yleisöerikoiskoe spesialistia” joutuu ajamaan kilpaa tuollaisella pätkällä. Onneksi kääntyi nyt meidän eduksi, Nordgren hymyili.

Männyllä oli ongelmia lähdössä, kun taas Nordgren ajoi yhden mutkan leveäksi. Eroa maalissa oli lopulta Nordgrenin eduksi 1,4 sekuntia, joten Nordgren kiilasi kokonaistilanteessa toiselle sijalle 0,7 sekunnin erolla Mäntyyn nähden.

– Siinä sai aika ison “peikon” pois selästä, kun ei ole noi yleisöerikoiskokeet aina oikein onnistunut. Mutta nyt meni kyllä ihan nappiin, myös Riihimäellä yleiskilpailun toiselle sijalle rallin viimeisellä erikoiskokeella noussut Nordgren hehkutti.

Kun taistellaan sekunnin kymmenyksistä, niin helposti sitä käy mielessä, että otetaanko yhden sijoituksen takia kohtuuttoman kovia riskejä viimeisellä erikoiskokeella. Kouvolan SM-rallissa viimeinen erikoiskoe oli kuitenkin poikkeuksellinen.

– Tuolla pätkällä onneksi oli aika isot virhemarginaalit, kun oli niin leveä moottorirata. Kyllä sitä lähinnä siinä mietti, että kilometri vain matkaa ja siinä pitäisi vielä sekunti saada kaveria otettu kiinni. Tosi lyhyt matka kuroa tuollainen aika, Nordgren muistutti.

“Oli tiedossa, että Kalle menee tosi kovaa”

Riihimäellä Nordgren ajoi kolme viikkoa sitten ensimmäisen kilpailunsa nelivetokalustolla ja heti välittömästi tuli siis menestystä. Nordgrenin Kouvolassa antamista kommenteista on helposti luettavissa rivien välistä, että tuota suoritusta olisi jossain piireissä jopa vähätelty.

– Moni spekuloi sillä, että se Riihimäen kisa oli minulle kotikisa. Nyt näytettiin, että riittää se vauhti muuallakin, tämä kun oli kaukana kotikisasta, Nordgren sanoi.

Sekä Nordgren, että rallin voittanut Kalle Rovanperä kilpailevat molemmat Toni Gardemeisterin tiimin Skodalla. Rovanperä on kaiken hehkutuksen upeilla otteillaan tottakai ansainnut, mutta myös Nordgrenin suoritusten edessä pitää hattua nostaa. Siinä missä Rovanperä on kilpaillut jo monia ralleja tällä kalustolla, niin Nordgrenille kokemus Skoda Fabia R5 -kalustolla kilpailemisesta oli siis vasta toinen.

– Koko ajan kehitytään ja mennään eteenpäin. Nyt oli paljon vauhdikkaampaa ja enemmän hyppyjä. Rytminvaihtelut teetti eniten tuskaa verrattuna Riihimäkeen, kun välillä mennään kahtasataa ja sitten tulee joku tiukka paikka, risteys tai muuta. Niissä on vielä treenaamista, että saa nuotit ja jarrutuspaikat osumaan, Nordgren kuvailee.

Rallin seitsemännellä erikoiskokeella Nordgren katkaisi Rovanperän pätkäpohjien putken Kouvolassa ja rallin viimeisellä erikoiskokeella kaksikko jakoi pohja-ajan.

– Oli tiedossa, että Kalle menee tosi kovaa. Jos sitä pystyy haastamaan edes jollain pätkällä, niin se on meille tosi hyvä. Saatiin yhdet pohjat aikaan, niin voidaan olla päivään tyytyväinen ja sijoitus on se mihin meidän vauhdilla tällä hetkellä kuuluukin, SM1-luokan korkeimmat pisteet Kouvolasta kuitannut Nordgren pohti.

Viime vuonna Nordgren kilpaili Suomen MM-rallissa Tulevaisuuden Tähti -tittelillä WRC3-luokassa. Keski-Suomen sorateille Nordgrenin mieli halajaa myös tänä vuonna ja sen eteen tehdään myös töitä.

– Kovasti kerätään rahaa, että päästään Neste Ralli suorittamaan hyvillä testeillä. Sitten katsotaan taas eteenpäin, Nordgren päätti.

Juuso Nordgren, 20

Tulevaisuuden Tähti 2016
Suomen MM-rallissa 2016 junioreiden kolmas
Rallin junioreiden Suomen mestari 2015
Kuuluu AKK:n Driver Academy -ryhmään

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit