MOTORSPORT

Juuso Nordgrenilta vakuuttava näyte osaamisesta – “Tulos antoi rutkasti lisää itseluottamusta”

Skodan tehdastiimiä edustava Juuso Nordgren yhdessä kartanlukijansa Tapio Suomisen kanssa sijoittui kaksikon kauden ensimmäisessä rallissa komeasti kolmanneksi. Tshekin rallisarjan kauden toisen osakilpailun Sumava Rallin voittoon kaasutteli odotetusti Jan Kopecky.

Täksi kaudeksi sopimuksen Skodan tehdastiimin kanssa solminut Juuso Nordgren, 21, kilpaili edellisen kerran viime vuoden lokakuussa Walesin MM-rallissa, joten kilpailutauko venähti lähes puolen vuoden mittaiseksi. Nordgrenin ja kartanlukija Tapio Suomisen kauden avauskilpailu oli viime perjantaina ja lauantaina ajettu Sumava Ralli, Tshekin rallisarjan kauden toinen osakilpailu. 14 erikoiskokeelle yhteispituutta kertyi reilut 161 kilometriä.

– Melkein kaikki pätkät ovat kahteen kertaan ajettavia. Tämä on pituudeltaan vähän reipas SM-ralli. Reitti vaikuttaa hyvältä ja olosuhteet ovat moitteettomat, aurinko on paistanut pilvettömältä taivaalta ja lämmintä ollut reilu parikymmentä astetta, Nordgren kuvaili tiedotteessaan ennen rallin starttia.

Sumava Rallin kaikki erikoiskokeet ajettiin asfaltilla.

– Tämä on minulle ensimmäinen täysin asvaltilla ajettava ralli. Kaksi kertaa olemme ajaneet Espanjan MM-rallissa, mutta sielläkin yksi päivä ajetaan soralla. Yritämme imeä paljon oppia tiimikaveri Jan Kopeckylta, joka on viisinkertainen Tshekin mestari. Tämä on meidän asvalttikehityksen kannalta hyvä aloituskisa, Nordgren ennakoi.

Myös viime vuonna Nordgrenin kilpailutauko edellisen kauden viimeisen ja uuden kauden ensimmäisen kilpailun välillä venähti pitkäksi. Tänä vuonna tilanne tosin oli huomattavan paljon erilaisempi vuoden takaiseen, sillä nyt Nordgrenilla riitti ajotehtävien osalta kiireitä vaikka kilpailuja ei neljään ensimmäiseen kuukauteen kalenteriin sisältynytkään.

– Paljon on ajettu testiä, vuodenvaihteen jälkeen reilusti yli tuhat kilometriä ja kävimme myös nuotittamassa Monte Carlon, sekä Ruotsin MM-ralleissa. Lisäksi on ollut erilaisia pr-hommia, joten Skoda on pitänyt kiireisenä.

“Kyllä se pitkä tauko näkyi ajamisessa”

Perjantaina ohjelmassa oli kuusi erikoiskoetta. Kopecky otti heti yleiskilpailun johtoaseman haltuunsa ja Nordgren puolestaan avasi seitsemänneksi nopeimmalla ajalla. Toista erikoiskoetta (yhdestoista) lukuunottamatta Nordgrenin ek-sijoitukset avauspäivänä olivat kuuden parhaan joukossa ja yötauolle karkkilalainen saapui viidentenä, minuutin ja 18,3 sekuntia tallikaveristaan Kopeckysta jääneenä.

– Kyllä se pitkä tauko näkyi ajamisessa ja rutiini oli hukassa. Perjantai meni opetellessa, koska tiet olivat varsin erilaisia pinnoiltaan. Pidon lukeminen ja jarrutuspaikkojen hakeminen oli hankalaa, kun tiessä oli montaa eri sorttia asvalttia, pikeä ynnä muuta paikkausainetta, Nordgren kertasi.

Heti lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella Nordgren järjesti sensaation ajamalla nopeimman ajan. Kokenut Alexey Lukyanuk hävisi reilun kahdeksan kilometrin matkalla puoli sekuntia ja Kopecky kaksi sekuntia. Hyvät otteet saivat jatkoa myös seuraavilla erikoiskokeilla, kun Nordgren oli kolme kertaa toiseksi nopein ja kahdesti kolmanneksi nopein. Nordgren oli toisena ajopäivänä kolmanneksi nopein ja sama sijoitus oli myös kokonaistuloksissa kahden ajopäivän jälkeen.

– Tänään (lauantaina) rytmi löytyi, kun vähän oppi miten näillä teillä pitää ajaa. Yritettiin vähän kovempaa, mutta sitten eturengas osui leikkausesteeseen. Kuitenkin tuli nopein aika, vaikka kumi oli puhki. Tulos antoi rutkasti lisää itseluottamusta, sillä tämä oli ensimmäinen kokonaan asvaltilla ajamani ralli. Varmaa ajoa kaksi päivää ja kolmas sija. Tästä on hyvä aloittaa kausi, Nordgren iloitsi.

Nordgren kilpaili Sumava Rallissa Skodan tehdastiimin väreissä, mutta kalusto oli vuokrattu Roman Krestan johtamalta Kresta Racing -tiimiltä. Lisäksi Nordgren kilpaili ensimmäistä kertaa urallaan niin, että hänellä oli käytössään etuautoryhmä.

– Etuautoryhmälle täytyy antaa iso kiitos, sillä Jarkko Miettinen ja Mikko Lukka tekivät todella hyvää työtä. Nuotti toimi ja kaikki pahat paikat olivat meillä hyvin merkattuina. Kiitos kuuluu auton huollosta vastanneelle Kresta Racingille, sillä meillä ei ollut mitään ongelmia koko viikonloppuna, Nordgren jakoi kehuja.

Nordgrenin seuraava kilpailu on toukokuussa, mutta virallista tiedotetta siitä missä Nordgren seuraavaksi kilpailee, ei ole vielä annettu. Todennäköisimmät vaihtoehdot ovat Portugalin MM-ralli, sekä Tshekin rallisarjan kauden kolmas osakilpailu Cesky Krumlov -ralli, jotka molemmat ajetaan samana viikonloppuna. Toukokuun alussa ajettavaan Aasian-Tyynenmeren rallisarjan kauden avausosakilpailuun Skoda ei osallistu.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Jan Kopecky (Skoda) 1.24.24,7
2) Alexey Lukyanuk (Ford) + 53,3
3) Juuso Nordgren (Skoda) + 1.42,4
4) Filip Mares (Skoda) + 2.01,4
5) Vaclav Kopacek Jr (Ford) + 2.43,7
6) Jaromir Tarabus (Skoda) + 3.05,7

Kopeckyn keskinopeus: 115,0 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Kopecky 10, Lukyanuk 3, Nordgren 1

 

 

Terästarvike banneri 2017

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com