Kalliokoski myös Jalasjärvellä täysin omaa luokkaansa – “Meinasi tulla kuuma autossa”

14.7.2021 / 06:12
Kaksi osakilpailua, kaksi voittoa ja maksimipisteet (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin SM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajettiin viime lauantaina Murtoharjun moottoriradalla Jalasjärvellä, Etelä-Pohjanmaalla. Supercar-luokassa päivän ehdoton ykkösnimi oli jälleen kerran Jere Kalliokoski.

Vuonna 2019 rallicrossin SM-sarjan kauden avausosakilpailu ajettiin Jalasjärvellä ja silloin Supercar-luokassa voittoon ajoi Jere Kalliokoski. Kalliokoski oli ykkönen Jalasjärvellä myös tänä vuonna, SM-sarjan kauden toisessa osakilpailussa, ja aivan kuten kauden avauksessa Honkajoella toukokuussa, niin myös tälläkin kertaa AL-Härmää edustava kuljettaja keräsi kolmestakymmenestä tarjolla olleesta SM-pisteestä täydet kolmekymmentä.

– Koko finaaliin taisi mennä jopa puolisen tuntia, meinasi vähän tulla kuuma autossa. Lopulta kun päästiin taas ajamaan, niin kolme kierrosta vedin täysiä ja sen jälkeen “spotteri” kertoi taas, että voi rauhoittaa, homma alkaa olla paketissa. Suuret kiitokset tiimille ja yhteistyökumppaneille, jatketaan samalla tavalla Kouvolassa, yli kymmenen sekunnin turvin finaalin nimiinsä vienyt Kalliokoski kommentoi tiedotteessaan kilpailun jälkeen.

Finaali tosiaan venähti pahoin, kun ensin Jukka Pykäläinen otti varaslähdön ja lähtö uusittiin. Toisen startin jälkeen finaalia ehdittiin ajaa puoliväliin saakka, kunnes Jari Tuurin Skoda syttyi palamaan ja sen seurauksena punaiset liput keskeyttivät tapahtumat radalla. Kolmas startti toden sanoi, nyt päästiin maaliin asti, ja Kalliokosken lisäksi palkintopallille nousivat toiseksi ajanut Jesse Kallio, sekä kolmannen sijan napannut Mika Liimatainen.

Siinä missä Kalliokoskelle voitto oli kauden toinen, nousi Liimatainen myös toista kertaa palkintopallille tällä kaudella. Kauden avauksessa Liimatainen oli toinen. Avauksessa kolmanneksi sijoittunut Pykäläinen joutui finaalissa kiertämään lisälenkin varaslähdön takia kahteen kertaan ja sijoitus ruutulipulla oli neljäs. Toiseksi ajaneelle Kalliolle kilpailu oli ensimmäinen Supercar-luokassa.

Kalliokoski sen sijaan on osallistunut SM-sarjassa Supercar-luokkaan nyt yhteensä 16 kertaa (2016-2021) ja niistä tuloksena on viisi voittoa, sekä yhteensä 12 palkintosijoitusta (5-5-2). Supercar-luokan vuoden 2016 Suomen mestari ja vuoden 2019 SM-hopeamitalisti on siis jäänyt urallaan vain neljä kertaa ulos kärkikolmikosta SM-sarjan kuninkuusluokassa.

Jo perjantain harjoituksissa Kalliokoski näytti muille, että häntä olisi Jalasjärvellä vaikea kukistaa, mistä osoituksena kolme nopeinta kierrosaikaa.

– Treeni meni hienosti ilman mitään ongelmia. Oltiin tällä radalla testaamassa keväällä, lähdettiin niillä säädöillä ja todettiin, että edelleen ne toimivat, Kalliokoski kertasi.

Ensimmäisessä alkuerävaiheessa Kalliokoski oli nopein lähes neljän sekunnin turvin, mutta toisessa alkuerävaiheessa sijoitus oli vasta neljäs.

– Hyvä startti ja (ensimmäisestä) erästä pohja-aika. Siitä lähti päivän positiivinen kierre käyntiin, kunnes tuli vesisade. Ei ehditty tekemään mitään! Olin jo lähtöalueella, kun sade alkoi. Rata kastui ja tulos oli sen mukainen, Kalliokoski harmitteli Jalasjärven kilpailupäivän vaihtelevia olosuhteita.

 

Jesse Kallio taituroi Supercar-debyytissään Saab 9-3 -autollaan hienosti toiseksi (Kuva: RPF).

 

Henri Haapamäen alkukausi on ollut täynnä vastoinkäymisiä (Kuva: RPF).

 

 

“Kolmas alkuerä oli kyllä melkoista rallia”

Kolmannessa alkuerävaiheessa marssijärjestys palautuikin sitten takaisin Kalliokosken tahtiin, nopein aika ja tällä kertaa lähes kahdeksan sekunnin turvin.

– Kolmanteen erään vaihdettiin sadekelin “setupit”, löysättiin vähän iskareita ja vaihdettiin kaikki lukot. Satoi niin paljon, etten koskaan ole ajanut crossia niin liukkaassa kelissä. Mentiin ihan kävelyvauhtia, Kalliokoski ihmetteli.

Myöskään semifinaalilähdössä Kalliokoski ei kokenut minkäänlaisia ongelmia, vaan kaasutteli muilta karkuun, kukistaen toiseksi sijoittuneen Liimataisen reilun kymmenen sekunnin erolla.

– Sain hyvän startin, pääsin heti kärkeen ja annoin vain palaa siihen asti kunnes sain “spotterilta” tiedon korviini, että rauhoita, ei paniikkia, säästä renkaita. Harmi, että pari ennalta kovaksi tiedettyä kilpakumppania kärsivät teknisistä vioista, eikä taistelua heidän kanssa syntynyt, Kalliokoski harmitteli.

Kalliokosken mainitsemat kovaksi tiedetyt kilpakumppanit olivat ilman muuta Henri Haapamäki, sekä Joni-Pekka Rajala. Kauden avauksessa pisteittä moottoririkon takia jäänyt Haapamäki ajoi nyt ensimmäisessä alkuerävaiheessa kolmanneksi nopeimman ajan ja toisessa alkuerässä sijoitus oli seitsemäs. Kun kolmannesta alkuerästä tuli hylkäys, putosi sastamalainen alkueräpisteissä sijalle 12. ja oli näin ollen viimeinen semifinaaleihin edennyt kuljettaja.

– Ei mennyt niin kuin Strömsössä tämä kilpailu! Saatiin toki parannettua ajoa loppua kohden, mutta kolmas alkuerä oli kyllä melkoista rallia. Ensimmäisessä mutkassa tuli kurat tuulilasille enkä nähnyt mitään ja tuli toinen mustavalkoinen lippu oikomisesta, joka tarkoitti hylkyä, Haapamäki tuskaili.

Haapamäen startti semifinaalilähdön takarivistä onnistui hyvin ja nousu vaikeuksien kautta finaaliin näytti toteutuvan, kunnes toiseksi viimeisellä kierroksella Fordin moottorista ahtoputki räjähti ja Haapamäki putosi maaliin selvinneistä kuljettajista viimeiseksi, sijalle neljä.

– Jesse oli siinä kohtaa selvästi hitaampi ja olin hyvissä asemissa saamassa häntä kiinni. Pettyneitä ollaan varsinkin, kun ahtoputki uusittiin vielä ennen kilpailua, Haapamäki taustoitti.

SRC-luokan Suomen mestaruuden vuosina 2018 ja 2019 voittanut Haapamäki on saanut ensimmäiselle täydelle SM-sarjan Supercar-kaudelleen todella epäonnekkaan startin.

– Heikonlaisesti meni vaikka hyviä välähdyksiäkin oli. Meillä oli koko päivän vähän ongelmia eivätkä lähdötkään sujuneet sillä tavalla kuin niiden pitäisi. Kaiken pitää näissä karkeloissa toimia mikäli mielii kärjen perässä pysyä. Erittäin harmillista, koska odotin tästä kisasta hyvää mäiskettä, Haapamäki pyöritteli.

Alkuerissä viidenneksi korkeimmat pisteet kerännyt Rajala kärsi kauden avauksessa Honkajoella keskeytyksen finaalissa ja nyt Jalasjärvellä keskeytys tuli semifinaalilähdössä.

– Auto lähti hyvin viivalta, mutta sitten kaasutinvaiva, joka iski jo aiemmin, uusiutui ja leikki jäi nyt semeihin, Rajala harmitteli.

Rallicrossin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kouvolassa 7. elokuuta. Kalliokosken pistejohto toisena olevaan Liimataiseen nähden on 14 pistettä, kun taas kolmantena oleva Tuuri on jäänyt Kalliokoskesta 19 pistettä.

Supercar-luokan finaalin tulokset

1) Jere Kalliokoski (Ford Fiesta) 3.51,035
2) Jesse Kallio (Saab 9-3) + 10,353
3) Mika Liimatainen (Ford Fiesta) + 10,530
4) Jukka Pykäläinen (Skoda Fabia) + 16,746
5) Sami Rajala (Mitsubishi Lancer) + 20,527
6) Jari Tuuri (Skoda Fabia) Keskeytys

Ensimmäinen semifinaalilähtö

1) Jere Kalliokoski (Ford Fiesta) 4.10,053
2) Mika Liimatainen (Ford Fiesta) + 10,078
3) Sami Rajala (Mitsubishi Lancer) + 19,689
4) Ville Jokela (Ford Focus) + 33,640
5) Joni-Pekka Rajala (Mitsubishi Mirage) Keskeytys
6) Iivari Niemi (Skoda Fabia) Ei startannut

Toinen semifinaalilähtö

1) Jesse Kallio (Saab 9-3) 4.14,618
2) Jari Tuuri (Skoda Fabia) + 3,684
3) Jukka Pykäläinen (Skoda Fabia) + 5,840
4) Henri Haapamäki (Ford Fiesta) + 9,201
5) Jari Putkinen (Ford Focus) Keskeytys
6) Ari-Pekka Niemi (Ford Fiesta) Keskeytys

Alkuerien pisteet

1) Jere Kalliokoski (1-4-1) 140
2) Jari Tuuri (6-1-3) 130
3) Mika Liimatainen (9-2-4) 120
4) Jesse Kallio (4-10-2) 119
5) Joni-Pekka Rajala (2-8-11) 116
6) Jari Putkinen (7-5-7) 113
7) Iivari Niemi (10-3-10) 111
8) Jukka Pykäläinen (8-6-8) 110
9) Sami Rajala (5-13-5) 109
10) Ari-Pekka Niemi (13-9-6) 104
11) Ville Jokela (11-11-9) 101
12) Henri Haapamäki (3-7-12) 79

———-

13) Matti Nisula (12-12-13) 64

Suluissa eräkohtaiset sijoitukset

SM-pistetilanne 2/5 osakilpailun jälkeen

1) Jere Kalliokoski (AL-Härmä) 60
2) Mika Liimatainen (KonnMK/UA) 46
3) Jari Tuuri (ValUA) 41
4) Joni-Pekka Rajala (NoorUA/MK) 37
5) Jukka Pykäläinen (OrSUA) 36
6) Sami Rajala (KokeUA) 27
7) Ari-Pekka Niemi (JaMoKe/UA) 26
8) Jari Putkinen (MhMK) 22
9) Iivari Niemi (JaMoKe/UA) 21
10) Ville Jokela (NoorUA/MK) 15

———-

11) Henri Haapamäki (SAU) 13
12) Matti Nisula (ViiUA) 12

Jere Kalliokosken SM-voitot Supercar-luokassa

09.07.2016 – Honkajoki
25.05.2019 – Jalasjärvi
25.08.2019 – Kouvola
22.05.2021 – Honkajoki
10.07.2021 – Jalasjärvi

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet, Facebook


Facebook kommentit