MOTORSPORT

Kalliomäki koki alkuerissä rallicross-kuljettajan painajaisen – “Ihmettelin, että mitä nyt tapahtuu”

Rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavan RX2 International -luokan kauden kolmas osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Norjan Hellissä. Set Promotion -tiimissä kilpailevan Jami Kalliomäen finaalipaikan metsästys sai alkuerissä erikoisen käänteen.

RX International -luokan ohjelma Hellissä, Norjassa kulkee niin, että lauantaina ajettiin kaksi ensimmäistä alkuerää. Sunnuntaina vuorossa ovat kolmas ja neljäs alkuerä, sekä semifinaalit ja finaali. Tällä kaudella kaksi semifinaalipaikkaa ja yhden finaalipaikan saavuttanut Jami Kalliomäki lähti Norjaan hakemaan finaalipaikkaa ja palkintosijoitusta, mutta tuon tavoitteen suhteen alkuerät eivät käynnistyneet ihan odotetulla tavalla.

– Ensimmäisessä alkuerässä jäi lisälenkki kokonaan tekemättä, Kalliomäki kertoi UrheiluUutiset.comille lauantain ajojen jälkeen.

Lisälenkki, jokeri – “rakkaalla lapsella” tunnetusti on monta nimeä. Alkuerissä ajetaan aina neljä kierrosta per lähtö ja Kalliomäki ei kiertänyt lisälenkkiä näiden neljän kierroksen aikana, joten hänen tekemäänsä aikaan lisättiin 30 sekunnin aikasakko. Rallicross-kuljettajalla on ehkä monenlaisia painajaisia siitä mitä radalla ei haluaisi tapahtuvan. Tämä on varmasti yksi niistä.

– Siinä kohtaa kun näin ruutulipun, niin tajusin tilanteen. Ihmettelin, että mitä nyt tapahtuu. “Spotteri” sanoi minulle radiossa, että “jokeri, jos vapaa” ja minun edestä meni auto jokerille, niin en tietenkään itse sitten mennyt, Kalliomäki kertasi viimeisen kierroksen tapahtumia.

 

Pikaluotto

 

“Voi nousta vielä vaikka kolmen parhaan joukkoon”

“Spotteri” on aina se, joka antaa kuljettajalle käskyn siitä milloin lisälenkki tulee suorittaa. Kuten tässäkin tapauksessa nyt nähtiin, niin kuljettaja todellakin noudattaa tätä ja taas toisaalta, kierrosmäärän miettiminen ajon aikana ei ole niitä helpoimpia tehtäviä, niin monta asiaa kun pitää nopeatempoisessa lajissa ottaa koko ajan huomioon. Kalliomäen mukaan tilanne käsiteltiin nopeasti ja keskittyminen siirtyi lähes välittömästi seuraavaan alkuerään.

– Ei sitä kannata enää siinä kohtaa kauan muistella. Se nyt tapahtui ja niitä välillä sattuu. Toista alkuerää kun lähdin ajamaan, niin kyllä se oli kokonaan unohdettu siinä vaiheessa, Kalliomäki korostaa.

Kalliomäen suoritus aikasakon kera riitti ensimmäisen alkuerävaiheen 17. sijaan. Taakse jäi vain Henrik Krogstad, joka moottoririkon seurauksena ei saanut tulosta ollenkaan. Krogstad oli ollut harjoituksissa koko porukan nopein ja toisissa alkuerissä norjalainen asettuikin Kalliomäen kanssa samaan lähtöön. Kolmen auton lähtö ja mukana nopeaksi tiedetty kuljettaja (Krogstad) – tämä tilanne sopi Kalliomäelle enemmän kuin hyvin.

– Pääsin koko ajan ajamaan yksin ja tulin sitten Krogstadin perässä maaliin. Viimeisellä kierroksella hoidin jokerin ja peräkkäin ajettiin maaliin. Tuli hyvä aika, kun ei ollut mitään tilanteita. Ajoin koko ajan puhdasta rataa, koko toisen alkuerävaiheen kolmanneksi nopeimpaan aikaan yltänyt Kalliomäki kertasi.

Kun ajamatta on vielä kolmas ja neljäs alkuerä, on Kalliomäki kokonaistilanteessa sijalla 10. Semifinaaleihin etenee 12 parasta kuljettajaa ja piste-erot kärkikymmenikössä ovat sen verran tiukat, että onnistuneilla suorituksilla nousu vaikka miten korkealle on vielä sunnuntaina mahdollista, yhdestä lisälenkittömästä ja pieleen menneestä alkuerälähdöstä huolimatta.

– Tottakai, se on ihan mahdollista. Siitä voi nousta vielä vaikka kolmen parhaan joukkoon. Tietysti riippuu paljon myös siitä miten kärkikuljettajilla menee, edellisessä osakilpailussa Silverstonessa toukokuussa juuri viimeisissä alkuerissä hurjan nousun tulosluettelossa tehnyt Kalliomäki päätti.

Teksti: Jari Hotti, Hell – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com