MOTORSPORT

Kalliomäki taisteli komean crosskart-voiton Norjassa – “Hauska rata ajaa”

Crosskartin kolme osakilpailua käsittävä Pohjois-Euroopan mestaruussarja NEZ avattiin viikonloppuna Flisan radalla Norjassa. Viime vuonna kahdesta eri luokasta hopeaa napannut Turun Urheiluautoilijoiden Jami Kalliomäki avasi neljännen kautensa tässä sarjassa parhaalla mahdollisella tavalla.

Jami Kalliomäelle, 18, nyt alkanut kausi crosskartin NEZ-sarjassa on neljäs ja kaikilta kolmelta aiemmalta kaudelta on tullut menestystä mitalien muodossa. Viime kaudella Kalliomäki ajoi kahta luokkaa, Xtreme-, sekä 250-kuutioisten luokkkaa, ja molemmista kauden päätteeksi palkintokaappiin tuli hopeinen mitali.

Kolme osakilpailua käsittävä sarja avattiin kuluvan kauden osalta viime viikonloppuna Norjasta ja Flisan pienestä kaupungista, missä edellisen kerran ajettiin NEZ-sarjan osakilpailu vuonna 2015. Rata oli siis Kalliomäelle ennestään tuttu.

– Rata on aika lyhyt, mutta tosi hieno. Ja Norjassa kun ollaan, niin korkeuseroja myös löytyy. Hauska rata ajaa, Kalliomäki kehui.

Crosskartissa ajetaan rallicrossista aiemmilta vuosilta tutun systeemin mukaan, eli ensin kuljettajat keräävät pisteitä alkueristä, joiden tulosten perusteella määräytyvät paikat A- ja B-finaaliin. Norjassa Xtreme-luokassa kuljettajia oli mukana 18 ja alkuerävaiheita ajettiin kolme. Jokainen lähtö oli pituudeltaan kolme kierrosta. Kalliomäki nappasi alkueristä kaksi lähtövoittoa, sekä yhden kolmannen sijan.

– Ensimmäisessä ja toisessa alkuerässä pääsin startista heti kärkeen ja ajoin voittoon. Kolmannessa alkuerässä sain huonon startin ja jäin kolmanneksi. Menin lisälenkille heti ja jäin sitten hitaampien kuljettajien taakse. Siinä meni aikaa, ohi ei päässyt ja maaliin saavuin kolmantena, Kalliomäki kertasi alkuerävaihetta.

 

Hae Lainaa

 

“Tulin maaliin ykkösenä”

Alkuerien kokonaispisteissä Kalliomäen sijoitus oli toinen ja se tiesi paikkaa suoraan A-finaaliin, missä starttipaikka oli eturivissä, ruudussa kaksi. Edessä oli viiden kierroksen mittainen taistelu kauden avausosakilpailun voitosta. Alkuerien ja B-finaalin kautta A-finaaliin oli selviytynyt lopulta yhdeksän parasta kuljettajaa.

– Finaalin ensimmäisessä startissa pidin kakkospaikkani, mutta se lähtö keskeytettiin punaisella lipulla parin kierroksen jälkeen, kun joku oli kaatanut autonsa viimeisessä mutkassa. Uusintastartissa yritin lähteä kiertämään paalupaikan (Aleksander) Wiikkiä ulkokautta, mutta rata oli sen verran pölyinen siitä kohtaa, että putosin neljänneksi.

Kalliomäki onnistui kuitenkin nostamaan itsensä varsin nopeasti toiseksi ja edessä oli enää Wiik, joka johtikin finaalia usean kierroksen ajan. Kalliomäen voiton avaimet löytyivät lopulta lisälenkin täydellisessä ajoituksessa, sekä huikean nopeassa kierroksessa juuri siinä kohtaa, kun sitä tarvittiin eli sen jälkeen, kun Wiik oli mennyt lisälenkille.

– Ajoin usean kierroksen ajan Wiikin perässä toisella sijalla, kunnes hän meni toiseksi viimeisellä kierroksella lisälenkille. Minä kävin lisälenkillä vasta viimeisellä kierroksella ja tulin maaliin ykkösenä, Kalliomäki iloitsi.

Norjalainen Wiik oli siis toinen ja kolmannen sijan nappasi ruotsalainen Tommie Svärd. Neljänneksi sijoittui Jamin pikkuveli Jimi Kalliomäki, joka raivasi tiensä A-finaaliin B-finaalin kautta, ajaen alkuerävaiheessa vain yhden lähdön. Vaikka molemmat Kalliomäet ovatkin crosskartin parissa jo pitkään kilpailleet, niin samoissa lähdöissä heitä ei ole ihan äskettäin nähty.

– Aika pitkä tauko tässä ehti olla välissä, ainakin neljä vuotta. Eikä se miltään tunnu, siinä se pikkuveli on kilpakumppani missä muutkin, Kalliomäki naurahti kysymykseen miltä tuntuu kilpailla radalla veljeään vastaan.

Kalliomäen kiireinen kilpailukesä jatkuu seuraavaksi tulevana viikonloppuna ja jälleen Norjassa, missä Hellin legendaarisella radalla ajetaan rallicrossin MM-sarjan yhteydessä RX2 International -luokan kauden kolmas osakilpailu. Crosskartin NEZ-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan 16.-17. kesäkuuta Strängnäsissä, Ruotsissa.

Teksti ja kuva: Jami Kalliomäen tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com